Hradní ceremoniál 28. října bude. Na frak tím dostává morálka i právní stát

Napsal/a Robert Malecký 14. října 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

KOMENTÁŘ. Prezident Miloš Zeman si prosadil svou a bude mít 28. října svůj ceremoniál s předáváním státních vyznamenání. Premiér Andrej Babiš s ministrem vnitra Janem Hamáčkem ho odjeli do Lán přesvědčovat, aby od záměru ustoupil, a podle očekávání utřeli nos. Řečeno titulkem České tiskové kanceláře: „Zeman souhlasil s předáním vyznamenání bez veřejnosti“. Úspěšná mise sebevědomé vlády.

Už v pondělí večer na tiskové konferenci po jednání vlády bylo zřejmé, že se Babišovi do tématu nechce. Statečně hodil otázku na přítomného ministra zdravotnictví Prymulu, ten zase na hygieniky. Do ztracena.

V úterý se k sólu nadechl červený svetr Hamáček. „My jedeme k panu prezidentovi do Lán a budeme s ním o oslavách hovořit. Podle mého názoru by se to konat nemělo,“ řekl s tím, že to aktuálně není vhodná věc. Myslel to dobře, dopadlo to jako vždycky. Fázi očekávání vystřídala fáze zklamání. Po schůzce už Hamáček uspořádání ceremoniálu hájil. Proběhne, pokud to schválí hygiena, za přísných opatření, bez oslavy, bez hostů, rodin, jen za účasti prezidenta a vyznamenaných. Bratru nějakých čtyřicet osob.

Když se schází věrchuška

A to je ten problém. Platná opatření proti šíření koronaviru totiž zakazují shromažďování víc než šesti osob. Lidé se zlobí, nesmí se scházet, vidí v tom symbol. Hradní věrchuška smí, proč ne my? Bolševické manýry, připomínající doby minulé.

Hrad má vysvětlení, které stojí za bližší prozkoumání. „Je to nejvýznamnější svátek, který v České republice máme, s velkou tradicí. Myslím si, že bychom se neměli vzdávat úplně všeho,“ říká vrchní protokolář Vladimír Kruliš. V rozhovoru pro Radiožurnál poukázal na výjimku, která umožňuje zasedat například vládě či parlamentu: „Toto je přesně akce ústavního orgánu.“

Když je řeč o Ústavě, ta skutečně udílení státních vyznamenání přímo zmiňuje, povyšuje ho na ústavní akt. „Prezident republiky propůjčuje a uděluje státní vyznamenání, nezmocní-li k tomu jiný orgán,“ píše se v § 63 pod písmenem h). Bez debat. Jen už onen paragraf neříká, že tak musí činit zrovna 28. října, hromadně, nemůže vyznamenání poslat poštou nebo přes výdejní okénko.

A jsme zpátky u symbolů a tradic, které zmínil protokolář Kruliš. Nejvýznamnější svátek? To už Ústava neříká. Prezident se ho může dovolávat, a jeho mluvčí Jiří Ovčáček dokonce mluví o jakémsi symbolu národní nezlomnosti. Ten ale těžko vynutit, národ by musel se svým prezidentem souznít, chápat ho stejně. Nevypadá to tak. O významnosti ceremoniálu jako celonárodního svátku nechť pak pohovoří fakt, že si pro medaile chodí nevychovanci v chlupaté mikině, o uvadající kulturní úrovni některých vyznamenaných ani nemluvě.

Prostě žádná velká hitparáda.

Svátek to ale nepochybně je. Je to svátek státní, u toho se zastavíme. Argument, že 28. říjen je významný, dokonce nejvýznamnější státní svátek, a proto se ceremoniál má konat, je dobrý. Dokonce tak dobrý, že si na něm můžeme ilustrovat konec právního státu.

Ono se o principech právního státu v Česku málo ví. Většinou lidu jako definice stačí, že právní stát je, když zavřou Rittiga. Nebo někoho, na koho ukáže vrchní státní zastupitelství. Právní stát je ve skutečnosti zakotven pevněji, prostřednictvím znaků, které když nejsou naplněny, nemůže o něm být řeč. Jedním z takových základních znaků je zákonnost. Každý, včetně státu, je povinen zachovávat právo a jednat podle práva.

Pokud je státu k jeho svátku dovoleno něco, co mně jako občanovi ne, je právní stát v koncích. I kdyby měl dostat medaili sám Anton Špelec, ostrostřelec. Nejde jen o Zemana nebo o libovolného jiného prezidenta. Stát prostě nesmí dělat ceremoniály na cizím pozemku, například, nesmí odposlouchávat své občany nad rámec zákonů, nesmí zneužívat svých orgánů, aby získal výhodu třeba v soudním řízení a podobně. Rovnost zbraní, rovnost před zákonem se tomu říká.

Což jinými slovy připomíná bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Tím jsme z právní roviny zpátky v kategorii morálky. Kdo necítí, v čem je počínání Hradu špatně, asi to už nepochopí. Babiš s Hamáčkem se stali součástí hry, na kterou jejich politické autority nestačí. Na prezidenta nemají žádnou jinou páku.

Celou záležitost rozpoutal prezident, zjevně mu na ní velmi záleží. V neděli řekl, že Hrad dělá vše pro to, aby se ceremoniál 28. října na Pražském hradě uskutečnil. V rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že by považoval za urážku státního svátku vzniku republiky i vyznamenaných, pokud by se tradiční předávání ocenění nekonalo.

Je to naopak. Z předávání cen se celonárodní manifestace celkem jistě nestane. Zbude jen pachuť a urážka těch, kdo berou vládní opatření vážně. Snad budou mít pozvaní hosté víc rozumu než prezident.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)