Preview zápasů Ligy národů - středa 14.10.

14.10.2020, 08:25, aktualizováno 14.10.2020, 08:25
Previews
Liga národů ve středu nabízí velmi bohatý program. Češi upřou své zraky do Skotska, kde se národní tým popere o první příčku své skupiny v Lize B. Slovensko čeká domácí duel s Izraelem. V Lize A Portugalci bez Ronalda přivítají Švédy. Repríza finále posledního mistrovství světa mezi Chorvatskem a Francií se bude hrát v Záhřebu. Italové si to doma rozdají s Nizozemci a Angličané mohou potvrdit své vedení v tabulce doma proti Dánům.
Liga A - skupina 1
Itálie - Nizozemsko  (středa 20:45)
Itálie vede hodně napěchovanou skupinu, ale musí si dávat pozor na další zaškobrtnutí. Její náskok se totiž po poslední remíze smrskl jen na jeden bod. Zlepšit produktivitu se Italové pokusí proti Nizozemcům, kterým se také nedaří tak, jak ještě nedávno.

Velký souboj dvou elitních týmů Evropy, které pojí slavná minulost, se uskuteční na starodávném a neméně slavném stadionu Stadio Giuseppe Meazza, jinak zvaném San Siro. V Miláně se domácí jedenáctka Italů pokusí oprášit střelecké štěstí, které ji v poslední době trochu opustilo. Na to, jak suverénně si svěřenci trenéra Roberta Manciniho počínali v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy, se jim teď moc nedaří.

Ve třech posledních soutěžních duelech, z nichž se všechny odehrály v rámci Ligy národů, totiž dali jen dvě branky. Sami dostali jedinou, takže obrana není to, co by trenéra Manciniho trápilo. V ofenzivě to však Italové určitě umí líp. Zatím z toho bylo jen pět bodů, což Italům stačí na první příčku ve skupině, která se dá snadno označit za skupinu smrti. Naposledy se proti Italům postavilo Polsko s několika hráči, kteří prostředí italské Serie A dobře znají. A právě veterán Kamil Glik, který nově působí v prvoligovém Beneventu, měl výrazný podíl na tom, že se squadra azzura neprosadila ani jednou.

Italové byli z remízy zklamaní, ale podle slov záložníka Marca Verrattiho je to pozitivní jev. "Když odejdete ze zápasu zklamaní, znamená to, že vaše ambice byly mnohem větší. A tohle byl nějakou chvíli náš problém. Poslední dobou na tom ale usilovně pracujeme, snažíme se dostat ze sebe to nejlepší a věříme se. Čili máme mnohem větší ambice a myslím, že se nám většinou daří to ukazovat na hřišti i výsledky. Teď nás čekají Nizozemci a já se na tenhle zápas velmi těším, protože jde o zajímavého soupeře."

Navíc o soupeře, s nímž mají Italové své zkušenosti. V sedmdesátých letech minulého století to celkem vždycky byly napínavé souboje dvou velikánů. Nové milénium zatím favorizuje spíš Italy a je jedno, jestli jde zrovna o přátelské nebo ostré soutěžní utkání. Poslední výhru Tulipánů evidujeme až v roce 2008, kdy se Oranjes povedlo zvítězit jasným rozdílem 3:0 ve skupině mistrovství světa.

Od té doby se ale daří spíš Italům a úspěšnější byli svěřenci trenéra Manciniho taky v minulém klání. Díky jediné brance Barelly rozhodli o třech bodech v zářijovém klání v Amsterdamu.

Nizozemci jim tento pohlavek budou chtít oplatit a vyloupit San Siro. Jenže ani jim se teď nedaří. Zvlášť od doby, kdy z trenérské lavičky odešel Ronald Koeman. Místo něj se na ni posadil Frank de Boer, vynikající fotbalista a trenér, který ale zatím rozhodně nedodává takové výsledky jako jeho předchůdce.

V tomto kalendářním roce hráli Oranjes čtyři duely a vyhráli pouze první z nich, když těsně porazili Poláky. Po překvapivé porážce od Mexičanů v přátelském utkání nakonec nedokázali vstřelit ani jednu branku Bosně.

A trenér De Boer ví, že jeho tým se musí zlepšit. "V minulém utkání jsme měli trochu smůly a nemám pocit, že bychom hráli vyloženě špatně, ale častokrát jsem si říkal, co víc ještě chceme. Našeho soupeře jsme přehrávali, ale ani přes velké šance jsme prostě nedokázali dostat míč do sítě. To je něco, s čím musíme velmi brzy něco udělat."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.43 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - Bosna a Hercegovina  (středa 20:45)
Bosna a Hercegovina zatím v Lize národů v konkurenci favorizované Itálie, Polska a Nizozemska drží krok. Jenže velké zklamání prožila před týdnem v play-off o postup na EURO 2020. A neúspěch proti Severnímu Irsku se dotkl trenérského křesla Dušana Bajeviče, který v Polsku povede svoje mužstvo ke svému poslednímu vystoupení pod jeho velením.

V prosinci loňského roku byl jednasedmdesátiletý zkušený stratég jmenován poprvé ve své kariéře k reprezentačnímu týmu. Rodák z Mostaru si však byl dobře vědom toho, že postup na evropský šampionát byl pro hosty prvořadým cílem, který se mu splnit zkrátka nepodařilo, a tak ihned nabídl svou rezignaci. Každopádně od boje nechtěl utíkat jen tak ze dne na den.

A se svým mužstvem tak absolvoval následný duel s Nizozemskem, ve kterém se urodila bezgólová plichta, přičemž na lavičce bude přítomný i v klání v Polsku. "Cílem je dokončit tenhle reprezentační sraz co nejlépe," burcoval Bajevič. "Vždy nároďáku budu pomáhat. Každopádně jsou tu jiní ambiciózní trenéři, kteří mohou být našemu týmu prospěšní."

Ve Vratislavi mu nebude nově k dispozici Armin Hodžič, jemuž se nakumulovaly žluté karty, zraněný je čerstvě Advan Kadušič, vyřazen z kádru byl také zkušený brankář Asmir Begovič. "Kvůli tomu, abyste mohli hrát za svou zemi, trénujete celý život," říkal jednadvacetiletý obránce Anel Ahmedhodžič, jenž proti Severnímu Irsku prožil svůj reprezentační debut.

Duel s Nizozemskem vynechal, tentokráte by se ale měl objevit v sestavě znovu od prvních minut. "Byl jsem spokojený se svým výkonem. Škoda toho výsledku," dodal Ahmedhodžič. "Vždy můžete být ještě lepší. Myslím si, že nastoupím vedle Dennise Hadžikaduniče, nic ovšem není potvrzené. Bude nicméně vážně velmi těžké bránit Roberta Lewandowského."

Polsko vstoupilo do říjnového období jasnou výhrou v přátelském měření sil s Finskem, doma poté přivítalo Itálii, s níž uhrálo bezbrankovou remízu. Domácí lodivod Jerzy Brzeczek chce se svým mančaftem rozhodně zaútočit na první příčku ve skupině, na kterou ztrácí jeden bod. Tenhle mač tak jakožto favorit potřebuje nutně zvládnout, aby mohl o tuhle metu usilovat.

V listopadu totiž Bialo-czerwone čekají už jen nadmíru těžké bitvy v Itálii a s Nizozemskem. "Máme před sebou rozhodující střetnutí, pokud jde o udržení se v áčkové lize," uvědomoval si polský šéf lavičky. "Našeho soka jsme dokázali v září skolit na jeho půdě, výhra byla velmi cenná. Připomeňme jenom, že Bosna a Hercegovina neprohrála v ostatních dvou zápasech."

Je otázkou, jestli Brzeczek bude moci poslat na plac svou nejnebezpečnější útočnou zbraň, a to Roberta Lewandowskiho, fantóma bavorského Bayernu. Předchozí klání s Itálii totiž nedohrál kvůli zranění kotníku a osm minut před koncem byl vystřídán. "Já doufám, že jde jen o nějakou modřinu, ne o podvrtnutí. Ale víc každopádně budeme vědět po vyšetření," prozrazoval.
Polsko - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Kedziora, Glik, Bednarek, Bereszyňski - Szymaňski, Krychowiak, Klich, Grosicki - Milik - Lewandowski
Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Šehič - Cipetič, Ahmedhodžič, Hadžikadunič, Kolašinac - Lončar, Hadžiahmetovič - Višča, Gojak, Krunič - Džeko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.85 - 3.54 - 4.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Itálie31202:15
2.Polsko31112:24
3.Nizozemsko31111:14
4.Bosna a Hercegovina30212:32
Liga A - skupina 2
Anglie - Dánsko  (středa 20:45)
Anglie dokázala přemoci největšího konkurenta v boji o první příčku a po vítězství nad Belgií se mohla vesele posunout právě na její místo. Dánsko poslední duel taky zvládlo velmi obstojně a pokusí se nyní zatopit také dalšímu velkému favoritovi.

Když se Angličané chystali na zápas s Belgičany, bylo jim jasné, že se jedná o velmi silného protivníka, který je poměrně nedávno připravil o medaili ze světového šampionátu. A kterému chtějí tuhle negativní zkušenost plnou smutku vrátit i s úroky. Zápas nicméně pro svěřence trenéra Garetha Southgatea nezačal vůbec dobře. Po čtvrthodince hry totiž proměnil nařízenou penaltu na Ostrovech dobře známý Romelu Lukaku a Angličané opět dotahovali.

Tentokrát se ale nenechali snadno zlomit a brzy přispěchali s odpovědí. Z další pískané penalty se nemýlil mladý útočník Marcus Rashford a zejména po změně stran se Angličané několikrát dostali do slibných šancí. Proměnili nakonec až tu v 65. minutě, kdy s velkým přispěním teče dokázal brankáře Mignoleta překonat Mason Mount. Angličané se proto usadili na prvním místě a už ji neplánují opustit.

Někdejší obránce Rio Ferdinand v rozhovoru pro Sky Sports uvedl: "Anglie se mi v utkání s Belgií velmi líbil, i když si myslím, že mohl vyhrát výraznějším rozdílem. Ale chybělo mu několik dobrých hráčů, což bylo znát. S tak silným soupeřem nicméně Anglie hrála velmi dobře a působila na mě jistě jak v obraně, tak v útoku. Herně i výsledkově mě přesvědčil. Moc se mi zamlouval zejména výkon Dominica Calvert-Lewina, z něhož čišela bojovnost a touha skórovat, byl pořád v běhu a nebezpečný," chválil mimo jiné Ferdinand oporu Evertonu.

S Dány to Angličanům zase tak moc nejde. Jen za posledních dvacet let vyhrála Anglie jen dva duely z pěti a často se jí nedaří prorážet urputnou obranu soupeře. Ani minule to hvězdnému týmu moc nešlo a zápas Ligy národů v Kodani skončil dělbou bodů bez branek.

Dánsko si naposledy v utkání s Islandem slušně zastřílelo a zlepšilo si statistiky. Především druhá půle, kdy se prosadili Christian Eriksen a Robert Skov se Dánům opravdu povedla a v severském derby vyhráli jasně 3:0. Už ve druhém zápase si tak připsali vítězství aspoň o tři branky, protože předtím porazili Faerské ostrovy poměrem 4:0. Aktuálně je Dánsko na třetím místě se ztrátou dvou bodů na Belgii a tří právě na první Angličany.

Do utkání s Albionem se zřejmě nezapojí mladý křídelník Andreas Skov Olsen. Ten musel z posledního klání odstoupit pro zranění a jeho start je značně nejistý. Trenér Southgate na poslední chvíli musel přestat počítat s dvojicí obránců Chilwellem a Trippierem, kteří se podle svazu dokonce již odpojili od týmu.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.72 - 3.77 - 5.17
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Island - Belgie  (středa 20:45)
Islandu v Lize národů hrozí pád do nižší výkonnostní kategorie, pokud ve druhé polovině soutěže opravdu výrazněji nezabere. Dosud totiž zaznamenal jediný bod, vsítil jen jednu branku a hned devět jich inkasoval. Belgie pro něj bude představovat rozhodně těžkého protivníka, obzvláště připomeneme-li fakt, že v září na jeho půdě inkasoval pětkrát.

Domácí neprožívají tak úspěšné období, jako tomu bylo například ještě před pár lety, kdy vůbec poprvé ve své historii postoupili na evropský i světový šampionát. Třeba kvalifikace na EURO 2020 se jim nevyvedla vůbec podle vlastních představ a na turnaj se mohou dostat pouze v případě zvládnuté baráže. V semifinále minulý týden nakonec vyřadili Rumunsko.

Následoval však zápas s Dánskem. A na ten budou chtít svěřenci trenéra Erika Hamréna vážně co nejrychleji zapomenout. Doma obdrželi celkem tři góly. "Vždy jsme frustrovaní, když prohráváme. Náš soupeř má silný tým, rád drží míč. Myslím si, že na úvod jsme si vytvořili slušné šance. Jenže první branka v naší síti vše změnila," hodnotil švédský lodivod.

Seveřany čeká vážně velmi důležitý duel, který může rozhodnout o jejich definitivním sestupu. Pokud prohrají i napočtvrté a Dánové v souběžně hraném střetnutí uspějí v Anglii, z posledního místa se už nevymaní. "Během přestávky jsme si v kabině všechno vyříkali. Jenže pak jsme udělali chybu a prohrávali jsme o dva góly," dodával Hamrén k mači s Dány.

Jarní pandemie koronaviru způsobila nahuštění reprezentačního programu. Islanďané tak během října museli absolvovat hned tři náročná střetnutí. A Hamrén si myslí, že Dánsko mělo oproti jeho mužstvu značnou výhodu. "Když my jsme hráli proti Rumunsku ve čtvrtek, jeho největší opory ve středu ve finále odpočívaly během přáteláku s Faerskými ostrovy," hlesl.

Na naříkání ale domácí nemají čas. Pokud chtějí Belgii zatopit, musejí zkrátka zmobilizovat své síly. Přitom nastoupí v dosti okleštěném složení. Do svých klubů se se zraněním již vrátili Alfred Finnbogason, Ragnar Sigurdsson, Kári Árnason i Arnór Sigurdsson, hrát nebudou ani tři vážně klíčoví hráči, a to Aron Gunnarsson, Jóhann Berg Gudmundsson a Gylfi Sigurdsson.

Hosté musejí přijmout roli jasného favorita i přesto, že jim z nominace vypadla taktéž velice důležitá jména. Brankářská jednička Thibaut Courtois, stabilní článek defenzívy Jan Vertonghen, ofenzivní mašina Kevin De Bruyne, záložník Nacer Chadli či útočníci Eden Hazard a Dries Mertens se v sestavě kvůli různorodým problémům jistojistě neobjeví.

Jednoduše se může jednat o jakýsi souboj béčkových jedenáctek. Belgie by každopádně ráda napravila poslední porážku v Anglii, díky které přišla o průběžné vedení v tabulce. "Odehráli jsme tam dobře první poločas, jenže v tom druhém se nám nedařilo," mínil hostující stratég Roberto Martínez. "Takovým způsobem se holt prohrává, byť jsme nepůsobili špatně."
Island - pravděpodobná sestava:
Halldórsson - Pálsson, Ingason, Hermannsson, Magnússon - Traustason, Skúlason, Sigurjónsson, Bjarnason - Sigthórsson, Bödvarsson
Belgie - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Alderweireld, Denayer, Dendoncker - Meunier, Witsel, Tielemans, Carrasco - Trossard, Doku - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.80 - 5.71 - 1.28
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Anglie32103:17
2.Belgie32018:36
3.Dánsko31113:24
4.Island30031:90
Liga A - skupina 3
Chorvatsko - Francie  (středa 20:45)
Ani v jednom ze sedmi vzájemných zápasů nedokázali Chorvaté porazit Francii. Osmý pokus je čeká v Záhřebu, kde úřadující vicemistři světa budou proti úřadujícím mistrům světa bojovat o naději na lepší pozici v probíhajícím ročníku Ligy národů.

Bilance Chorvatska s Francií není zrovna na chlubení. Ze sedmi duelů prohráli hned pětkrát, a že je Francie opravdu neoblíbeným soupeřem balkánského státu potvrzuje i to, že hned dva z těchto zápasů vystavily Chorvatsku stopku v cestě za vysněným světovým zlatem. V posledním vzájemném zápase před měsícem vyhrála Francie v Paříží - stejně jako ve finále světového šampionátu před dvěma lety - 4:2.

Situace chorvatské reprezentace v Lize národů je vážná. Svěřencům Zlatka Daliče se sice podařilo v neděli porazit Švédsko a získat první body, na vedoucí Portugalsko s Francií mají ale čtyřbodové manko a případná ztráta v nadcházejícím utkání by jim výrazně zkomplikovala šance na postup do další fáze.

Těžký úkol třiapadesátiletému trenérovi neusnadňuje ani absence Marcela Brožoviče, který již stihl v soutěži posbírat dvě žluté karty a je pro zápas s Francií suspendován. Otazník visí i nad startem Andreje Kramariče, kterého trápí zdravotní problémy. Vzhledem k náročnému programu by však mohlo dojít ještě k více změnám.

"Pro některé hráče to bude třetí zápas za sedm dnů, takže musíme být opatrní. Nechci, aby se někdo zranil, takže budeme střídat. Sice nemáme k dispozici Brožoviče, ale Badelj, Kovačič a Rog k dispozici jsou. Některé hráče necháme odpočívat, ale to neznamená, že jsme slabší," řekl k výběru sestavy Dalič.

Francie je momentálně ve výrazně pohodlnějším postavení. Po zářijových výhrách nad Švédskem a Chorvatskem remizovala v neděli s Portugalskem a je pouze o skóre za reprezentací z Pyrenejského poloostrova. Velké varování svým soupeřům navíc vyslala minulý týden, kdy v přátelském utkání převážně s náhradníky převálcovala koronavirem oslabenou Ukrajinu 7:1.

Cílem hvězdami nabité francouzské reprezentace je ale vítězství ve skupině a postup do další fáze, což domácí bezbranková remíza s Portugalskem nepatrně zkomplikovala. Les Bleus poprvé od loňského června nevstřelili gól a Portugalcům se podařilo odzbrojit jejich útočné hvězdy podobně jako ve finále evropského šampionátu před čtyřmi lety.

Trenér reprezentace galského kohouta Didier Deschamps tak bude mít při volbě sestavy pořádně zamotanou hlavu. Proti Portugalsku to v ofenzivě vůbec nešlapalo a nabízí se otázka, koho postavit jako ideálního parťáka ke hvězdám Griezmannovi a Mbappému. Proti Ukrajině dvougólový Giroud s Portugalskem neobstál a Deschamps má kromě něj k dispozici ještě Martiala, Comana či Ben Yeddera.

Kritiku ale neschytali pouze útočníci. Celková podpora ofenzivy byla proti Portugalsku slabá, Francouzům chyběl pohyb ve středu hřiště i pouhá snaha o zrychlení hry. Zloba fanoušků se tak snesla i záložníky Pogbu s Rabiotem či bayernskou dvojici krajních obránců Hernandeze s Pavardem, jejichž nominace do základní sestavy je předmětem spekulací.
Chorvatsko - pravděpodobná sestava:
Livakovič; Jedvaj, Lovren, Vida, Barišič; Kovačič, Modrič; Vlasič, Pasalič, Perišič; Petkovič
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris; Pavard, Kimpembe, Varane, Digne; Sissoko, Kante, Pogba; Griezmann; Martial, Mbappe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.80 - 3.46 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portugalsko - Švédsko  (středa 20:45)
Portugalsko uhrálo cennou remízu ve Francii a díky lepšímu skóre je na čele tabulky své skupiny. Postavení zajišťující postup do další fáze Ligy národů bude chtít potvrdit v domácím utkání proti Švédsku. V tom bude postrádat kapitána a největší hvězdu Cristiana Ronalda, který byl pozitivně testován na koronavirus.

Portugalsko v dosavadním průběhu soutěže ještě neokusilo porážku. Svěřenci Fernanda Santose skvěle zvládli předcházející sraz a pohodlně porazili Chorvatsko i Švédsko a společně s nedávnou remízou ve Francii jim to stačí k prvnímu místu o skóre právě před zemí galského kohouta.

I přes dobré výchozí postavení panuje v řadách portugalského národního výběru určitá nervozita. Týmu se během současného srazu nedaří v útočné fázi a po bezbrankové remíze v přátelském utkání se Španělskem z minulého týdne, odehráli se stejným výsledkem také nedělní zápas s Francií.

Santosovi při řešení útočných problémů rozhodně nepomůže situace okolo Cristiana Ronalda. Pětatřicetiletý útočník, který před měsícem dvěma góly Švédsko sestřelil, měl pozitivní testy na koronavirus a v úterý národní tým opustil.

"Plán zápasu je stejný i bez Ronalda, ale týmová dynamika bude samozřejmě jiná. Tento tým již v minulosti ukázal, že má schopnost reagovat kolektivně a já mám důvěru v každého hráče," řekl k absenci své největší hvězdy a kapitána Santos.

Švédsko zažívá po předloňském postupu svou premiéru v nejvyšší skupině Ligy národů, a ta zatím v náročné skupině nepatří mezi nejvydařenější. Skandinávský celek nemá po třech zápasech na svém kontě ani bod a jeho šance na udržení mezi elitou nejsou vysoké.

Zářijový sraz strávili švédští reprezentanti doma, ale přátelského prostředí nedokázali vůbec využít. V prvním zápase nejtěsnějším rozdílem nestačili na Francii (0:1) a zápas se svým nadcházejícím soupeřem Portugalskem výrazně ovlivnila červená karta Gustava Svenssona a seveřané prohráli 0:2. Úspěšní nebyli ani v neděli v Chorvatsku, kde prohráli 1:2 a nedokázali tak navázat na výhru z přátelského zápasu v Rusku minulý týden.

"Myslím si, že máme na víc, než co jsme předvedli v Chorvatsku, ale nemůžeme pouze slepě hledět na výsledek. Prohrát je velmi těžké, ale myslím si, že si ze zápasu můžeme odnést dost pozitiv," řekl k zápasu s Chorvatskem trenér Jan Andersson.

Švédové by v Portugalsku potřebovali bodovat, ale náročný úkol kouči Anderssonovi neusnadňují čerstvé absence v týmu. Sraz kvůli zdravotním potížím opustili obránci Augustinsson a Helander. Zejména absence Augustinssona je tvrdou ránou, neboť bek Brém patří k dlouholetým oporám národního týmu. Na levém kraji obrany by jej měla nahradit zkušenost v podobě kodaňského Pierra Bengtssona.
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Patricio; Cancelo, Pepe, Dias, Guerreiro; Pereira, Moutinho, Fernandes; B. Silva, Felix, Jota
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen; Krafth, Lindelof, Jansson, Bengtsson; Kulusevski, Ekdal, K. Olsson, Forsberg; Isak, Berg
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.75 - 5.36
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko32106:17
2.Francie32105:27
3.Chorvatsko31025:93
4.Švédsko30031:50
Liga A - skupina 4
Německo - Švýcarsko  (úterý 20:45)
Devětkrát v řadě napříč všemi soutěžemi Německo neprohrálo. Přesto vládne u evropského giganta celková nespokojenost, kritiku přitom schytává především kouč Joachim Löw. Ten chce se svým mužstvem ještě zabojovat o prvenství v Lize národů, ve skupině zaostává o dva body za vedoucím Španělskem a teď vyrukuje na vždy nepříjemně působící Švýcarsko.

I když Němci v roce 2018 na světovém šampionátu nečekaně vypadli už v počáteční fázi a dokonce skončili v tabulce na poslední pozici za Švédskem, Mexikem i Jižní Koreou, rozhodlo se vedení německé reprezentace ponechat ve funkci Löwa. Ten od té doby tvoří prakticky nové mužstvo, pracuje s novou generací. Je však za svou práci spíše haněn.

Až EURO 2020 zřejmě definitivně naznačí, jestli šedesátiletý lodivod zůstane u německého nároďáku i nadále. U něj mimochodem působí nepřetržitě už od roku 2006. "Na základě nedávných vystoupení není příliš pravděpodobné, že by se Německo mělo ucházet na turnaji, konaném za pár měsíců, o nejvyšší příčky," uvedla například televize Deutsche Welle.

Často měněné sestavy či nesourodé herní plány údajně naznačují, že přestavba družstva je pozadu, že pokrok není vidět. Alespoň to si myslí někteří experti. "Vůbec mě nezajímá, kdo si co myslí," odvětil domácí stratég. "Také jsem upustil od pokynů přijmout cokoliv, co jsem prý musel změnit," dodával kouč, jenž od MS z roku 2018 vyzkoušel celkem už 41 hráčů.

Byť v minulém střetnutí Ligy národů domácí urvali tři body z půdy Ukrajiny, herní projev vyloženě nekorespondoval s vysokými ambicemi Nationalelf. Soupeř vlastně jen netrestal chyby, klidně mohl uhrát i remízu. A třeba Turecko zkraje tohoto reprezentačního srazu v rámci přátelského měření sil s Německem plichtilo, přitom vsítilo hned tři branky.

Duel se Švýcarskem vážně může ukázat, jestli Löw je tím správným mužem na svém místě. "Jedeme podle nějaké linie, máme svůj plán. A věříme mu," mínil německý lodivod. "Takové přesvědčení bylo na hrací ploše vidět jen zřídka. Buď hráči dobře neporozuměli, co po nich Löw chtěl, nebo zkrátka na reprezentaci nemají," pokračovali ve svých argumentech v DW.

Třeba negativní jsou vůči Löwovi rovněž Bastian Schweinsteiger či Lothar Matthäus, bývalé opory Die Mannschaft. "Myslím si, že by bylo dobré, kdyby tým hrál častěji v jedné formaci, v jednom složení," uvedl prvně jmenovaný. "Když máte pořádné cíle a chcete být mezi nejlepšími v Evropě, musíte mít na hřišti vytvořenou osu, mít jakési automatizmy," dodal.

Švýcarům se zatím v Lize národů vůbec nedaří, v uplynulých třech zápasech získali jen bod, nacházejí se na poslední pozici a reálně jim hrozí pád do nižší výkonnostní ligy. Právě onen jeden nerozhodný rezultát každopádně uhráli právě proti Německu. Mužstvo vedené trenérem Vladimirem Petkovicem potřebuje vážně zabrat, aby se přibližovalo aspoň třetímu místu.
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Can, Süle, Rüdiger - Klostermann, Kimmich, Kroos, Halstenberg - Gnabry, Werner, Havertz
Švýcarsko - pravděpodobná sestava:
Sommer - Benito, Rodriguez, Schär, Elvedi, Widmer - Sow, Xhaka, Freuler - Seferovic, Shaqiri
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.84 - 6.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ukrajina - Španělsko  (úterý 20:45)
Na Ukrajině si už brzy budou moci oddychnout po zdaleka nejnáročnější reprezentační pauze v nedávné minulosti. Začalo to krutou porážkou 1:7 v přátelském utkání s Francií, pokračovalo to nervydrásající bitvou s Německem (1:2), a teď na Ševčenkovy vyčerpané ovečky čeká tradičně nelítostné Španělsko...

S Ukrajinou a jejím zjevným fyzickým fondem je to tak špatné, že se dokonce trenéra Ševčenka na tiskové konferenci před zápasem vyloženě doptávali, zda nezvažoval dodatečné povolání nějakých posil. Prý nikoliv, protože by stejně nesehnal adekvátní kvalitu, a tak si jeho stávající svěřenci doopravdy budou muset sáhnout na dno.

Je fakt, že málokdy byla šířka ukrajinské hráčské základny prověřena natolik jako během letošního října. Nejprve musel kvůli několika pozitiviním testům na Covid do izolace praktický celý doněcký kontingent v čele s tahouny Šachtaru Stepanenkem, Matvijenkem, Kovalenkem, Marlosem a Juniorem Moraesem. A později kvůli zraněním vypadli také jiné tradiční opory jako Zinčenko a Konopljanka, v trestu je nyní navíc Ruslan Malinovskij. Pětačtyřicetiletý asistent trenéra Šovkovskij dokonce musel pro účely této přestávky oprášit rukavice a stát se opět součástí nominace.

Už jenom kvůli těmto starostem, a také zářijovému výsledku prvního vzájemného duelu (jasná výhra 4:0), budou Španělé favority také tohoto měření sil. Ale ani oni neprožívají zrovna jednoduchý říjen, když napříč dvěma zápasy rozvlnili síť jen jednou. Na druhou stranu, dvě kompletně odlišné obranné čtveřice neinkasovali jak od Portugalců, tak od Švýcarů, takže rozhodně je o co se opřít. Nyní se dá čekat pokračování kvarteta Jesús Navas, Sergio Ramos, Pau Torres, José Luis Gayá, které naposledy v Lize národů vymazalo Švýcary.

Od nevydařeného minulého ročníku Ligy národů tak Španělé opět vypadají dominantně a ve všech soutěžích od prohry s Chorvatskem 15.11.2018 zůstávají neporaženi už 15 zápasů v řadě. S Ukrajinou navíc na mezinárodní půdě ještě nikdy neprohráli a pětkrát z posledních šesti pokusů je taky předčili. Ať už teď vpředu nastoupí Olmo, Fati nebo Oyarzábal, dá se očekávat jejich vytrvalé řádění a pořádný kolotoč pro poslepované zadní řady Ukrajiny.

Ovšem ani Ukrajinu se nevyplácí podcenit a určitě nelze vyloučit nějaké kousání. Není to přece až tak dávno, co Východoevropané finišovali na čele své kvalifikační skupiny před Portugalskem, s parádním ziskem 20 bodů z osmi zápasů, které odehráli zcela bez porážky. Liga národů sice pro Ukrajince nemá takovou hodnotu, ale na favorita se vytáhnout určitě umí, a ani hlavním adeptem na sestup do Ligy B v tuto chvíli nejsou (to platí spíše pro Švýcary, kteří mají po třech kolech na kontě jediný bod).
Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Bushchan; Karavaev, Zabarnyi, Mykolenko, Sobol; Yarmolenko, Malinovskyi, Sydorchuk, Kovalenko, Tsygankov; Yaremchuk
Španělsko - pravděpodobná sestava:
De Gea; Navas, Ramos, Torres, Gaya; Merino, Busquets, Ceballos; Fati, Gerard Moreno, Oyarzabal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.13 - 5.65 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Španělsko32106:17
2.Německo31204:35
3.Ukrajina31023:73
4.Švýcarsko30122:41
Liga B - skupina 1
Norsko - Severní Irsko  (středa 20:45)
Norsko se dostalo ze zklamání z nepostupu na evropský šampionát tím nejlepším možným způsobem, tedy jasnou výhrou nad dalším soupeřem v Lize národů. A stejně chce pokračovat i proti soupeřům z Ostrovů, Severním Irům.

Tohle utkáním, které se odehraje v Oslu, by se tady dalo ve zkratce charakterizovat jako duel lídra s posledním týmem tabulky. Norsku se sice nepovedlo postoupit na mistrovství Evropy a nestačilo na Srby, takže jeho sen se náhle rozplynul, ale mladý tým ví, že bude mít ještě další šance. Roste mu totiž nová generace velmi talentovaných hráčů, která bude hladově dotírat na nejednoho favorita. A v Lize národů se mu zatím daří ukazovat velký potenciál.

Především v útoku je jeho hladovost a chuť bojovat nesmírně vidět. Aby taky ne, když máte v kádru mladé pušky jako Erling Håland, Martin Ødegaard, Alexander Sørloth nebo Jens Petter Hauge. To se to pak hraje. Skvělý kolotoč šancí a akcí předvedli Norové zejména v posledním klání Ligy národů, když čtyřmi góly potupili Rumunsko. Hlavní zásluhu na tom měl samozřejmě kanonýr z Dortmundu Håland, jenž se pod výsledek podepsal hattrickem.

Po utkání nebyl zrovna mluvný, ostatně rozhovory nejsou jeho oblíbenou disciplínou. "Je skvělé, že jsme dokázali zareagovat na velmi špatné utkání se Srbskem a vyhráli. Poté, co jsme tak důležitý duel nezvládli, jsme potřebovali uspět. A to se nám povedlo. Máme tady skvělý tým plný mladých hráčů a věřím, že s ním časem dosáhneme velkých věcí."

Severní Irové prozatím okupují poslední příčku skupiny s pouhým jedním bodem a zatím se nezdá, že by se na tom mělo něco změnit. Doposud dali jen dva góly a sedm už jich dostali.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 4.73 - 8.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rumunsko - Rakousko  (středa 20:45)
Důležitý zápas se odehraje v Ploieşti, kde domácí rumunský národní tým přivítá Rakousko. Oba týmy vstupují do druhé poloviny soutěže ve zcela rozdílném rozpoložení. Zatímco Rakušanům se v posledních zápasech daří, domácí Rumunsku má k radosti daleko.

Rumunsko započalo svou cestu v novém ročníku Ligy národů obstojně. Po úvodní remíze doma se Severním Irskem (1:1) dokázalo získat důležité vítězství 3:2 v Rakousku a po zářijovém srazu bylo na prvním místě ve skupině.

O měsíc později je nálada uvnitř rumunského nároďaku zcela odlišná. Svěřenci Mirela Radoie vůbec nezvládli své severské putování, a po prohře na Islandu 1:2 v baráži o postup na Euro selhali i v Lize národů v Norsku, které je i díky hattricku Hålanda smetlo 4:0.

Rumunská fotbalová reprezentace celkově neprožívá povedené období, v posledních sedmi utkáních zvítězila pouze jednou právě v Rakousku a velké potíže má zejména obrana. Ta zvládla neinkasovat naposledy před rokem v kvalifikaci o Euro proti Faerským ostrovům. Od tohoto zápasu odehrála dalších sedm, v nichž obdržela alarmujících sedmnáct branek. Obraně navíc chybí zkušený Vlad Chiricheş, kterého na sraz nepustilo zranění.

Rakousko se nachází v pohodlnějším postavení a lepší náladě než domácí. V Lize národů kromě domácí prohry z Rumunskem vyhrálo v Norsku i v neděli v Severním Irsku a případná středeční výhra by Rakušany přiblížila postupu mezi elitu.

Velký význam pro morálku týmu má i způsob, kterým rakouský výběr vítězství dosáhl. Severnímu Irsku na jeho vlastním hřišti dovolil pouhou jednu střelu na bránu a byl zcela dominantní. Podobný průběh mělo i přátelské utkání v Klagenfurtu s Řeckem, které Rakousko vyhrálo 2:1.

Ve šlapající sestavě trenéra Franca Fody se po utkání v Severním Irsku neočekávají žádné změny. Německý trenér měl proti Řecku možnost experimentovat se sestavou a pošetřit tak síly klíčových hráčů na soutěžní duely, což je luxus, který si jeho protějšek Radoi při barážovém utkání na Islandu nemohl dovolit.
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu; Manea, Burca, Toscua, Bancu; Marin, Cretu, Cicaldau; Iancu, Puscas, Hagi
Rakousko - pravděpodobná sestava:
Pervan; Lainer, Dragovic, Hinterregger, Alaba; Ranfti, Ilsanker, Baumgartlinger, Baumgartner; Schlager; Gregoritsch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.19 - 3.48 - 1.94
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Norsko320110:36
2.Rakousko32015:46
3.Rumunsko31114:74
4.Severní Irsko30122:71
Liga B - skupina 2
Skotsko - Česko  (středa 20:45)
Čeští fotbalisté ve středu nastoupí k poslednímu ze tří říjnových zápasů a zkusí navázat na předešlé výhry 2:1 v Izraeli a na Kypru. Reprezentanti se ve čtvrtém z šesti duelů skupiny B2 Ligy národů představí v Glasgow proti Skotsku a v případě vítězství se posunou do čela tabulky. Mužstvo povede asistent trenéra Jiří Chytrý místo hlavního kouče Jaroslava Šilhavého, který má koronavirus.

Nemoc zasáhla během nynějšího srazu i hráče. Před týdnem po úvodních testech vypadli kvůli jednomu pozitivnímu testu u plzeňského hráče všichni tři zástupci Viktorie, po středeční výhře 2:1 v přípravě na Kypru se koronavirus objevil u kapitána Bořka Dočkala, Adama Hložka a Antonína Baráka. Pondělní odběry v Praze pak ukázaly, že nakažený je i Tomáš Holeš.

Mužstvo nakonec od hygieny dostalo povolení do Skotska odletět. Tým doplnili čtyři hráči ze záložního výběru, který byl narychlo složen o víkendu.

"Přes všechna ta úskalí a komplikace, které nás potkaly, kluci dobře fungují jednak v trénincích, tak i v obou zápasech. Charakter a mentalita v týmu jsou velmi dobré. My jen doufáme, že to potvrdíme i v tom posledním zápase," řekl ve videu pro média Chytrý, který poprvé povede reprezentaci v utkání. "Jarda (Šilhavý) je ta nejdůležitější osobnost týmu, ale budeme se s tím muset vyrovnat a zaskočit za něj," dodal Chytrý.

Zápas ve Skotsku může být pro vývoj skupiny klíčový. Český celek ztrácí na soupeře bod a v případě výhry se posune před listopadovými závěrečnými duely doma s Izraelem a Slovenskem do čela tabulky.

"Poskočit na první místo by bylo hezké, sami jsme si toho vědomi. Je jasné, že to nebude jednoduché. Ale my chceme první místo a uděláme pro to vše," uvedl obránce Jan Bořil.

Národní tým hraje v Lize národů jednu ze skupin Ligy B, která je druhou ze čtyř úrovní soutěže. Vítěz skupiny postoupí do Ligy A, nejhorší tým sestoupí do Ligy C. V druhém ročníku Ligy národů jde i o dvě místa v play off o mistrovství světa v roce 2022 a je rozhodující pro los kvalifikace.

Reprezentanti proti Skotsku vyhráli jediný z posledních pěti zápasů a dvakrát za sebou s ním prohráli. Naposledy v září 1:2 v Olomouci, kde pod vedením trenéra osmnáctky Davida Holoubka nastoupil narychlo složený náhradní výběr výhradně z domácí ligy. Původní mužstvo muselo po předchozí výhře 3:1 na Slovensku do izolace kvůli dvěma pozitivním testům na koronavirus u členů realizačního týmu.

"To utkání bylo hodně specifické. V kontextu všech těch utkání včetně toho v Olomouci jsou určité věci, které se ve hře skotského týmu opakují. Vidíme, že jsou to určité automatismy, a můžeme očekávat, že se objeví i ve středu," uvedl Chytrý. "Doufám, že Skotové teď poznají pravou sílu naší reprezentace a oplatíme jim to," řekl český bek Vladimír Coufal.

Skotové už sedm zápasů a rok neprohráli. V říjnovém termínu nejprve až po penaltovém rozstřelu porazili Izrael v semifinále play off o mistrovství Evropy, kde v případě postupu narazí na český tým, a v neděli rovněž doma zdolali Slovensko 1:0.

"Sedm zápasů bez porážky, cítíme se skvěle. Doufejme, že proti Čechům přidáme další tři body. Cítím, že tenhle tým má skvělou budoucnost," uvedl útočník Lyndon Dykes, který jednou skóroval v září v Olomouci.

Středeční odveta v Glasgow má výkop ve 20:45 a kvůli opatřením proti šíření koronaviru v Británii se bude hrát bez diváků.
Skotsko - pravděpodobná sestava:
Marshall - O'Donnell, McTominay, Considine, Gallagher, Taylor - McGinn, McGregor, Jack - Dykes, McBurnie.
Česko - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kúdela, Bořil - Král, Souček - Masopust, Darida, Provod - Vydra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.27 - 3.31 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovensko - Izrael  (středa 20:45)
Pro Slovensko představuje tenhle reprezentační sraz vážně těžkou zkoušku nervů a odolnosti. Nejprve se muselo rvát v baráži o postup na EURO 2020 ve složitém duelu s Irskem, v Lize národů pak marně mobilizovalo své síly ve Skotsku, aby ho proti Izraeli setnula další rána. Svůj tým totiž nepovede z lavičky kouč Pavel Hapal, pozitivně testovaný na koronavirus.

Domácí pořád mohou usilovat o kvalifikování se na evropský šampionát, v Lize národů však situaci nemají rozehranou vůbec dobře. I kvůli těm skutečnostem, že Hapal nemá k dispozici nejlepší možnou sestavu, ze které mu vypadli karanténou postižený Stanislav Lobotka či Milan Škriniar a Jaroslav Mihalík, zasažení nově obávaným onemocněním COVID-19.

Brankářská jednička Martin Dúbravka, obránci Dávid Hancko a Lukáš Štetina, záložník Matúš Bero nebo útočník Michal Ďuriš se pak nemohou účastnit souboje s Izraelem vlivem různých zdravotních potíží. Je otázkou, koho asistent trenéra Oto Brunegraf, jenž nahradí na střídačce nakaženého Hapala, nakonec nasadí do hry. I s ohledem na dosti náročný program.

Pokud se Slováci chtějí udržet ve výkonnostní béčkové lize, bude pro ně nynější souboj představovat veledůležitý artikl. Aktuální rozdíl mezi oběma týmy činí dva body. A právě s mužstvem kouče Willibalda Ruttensteinera se zřejmě poperou o konečné udržení, zatímco Česká republika by si měla se Skotskem zahrát o konečné prvenství ve skupině číslo dva.

Vylepšit musejí Sokoli především útočnou činnost. Na vstřelenou branku totiž čekají již 286 minut. Neskórovali jak proti Irsku, tak naposledy na skotské půdě. "Přechod směrem dopředu nám dělal problém. Chyběla nám lepší kombinace, nějaká finální přihrávka. Je jasné, že takovým způsobem se dává branka velmi stěží," přiznával Marek Hamšík, kapitán nároďáku.

Odhadovat pravděpodobnou úvodní jedenáctku je v dnešní době pandemie doslova nadlidský úkon. Sám Hamšík přiznal, že ve Skotsku ani nemohlo nastoupit nejsilnější složení. "V Glasgowě si zahrálo devět nových hráčů. Myslelo se samozřejmě na to, že absolvujeme třetí utkání během šesti dnů. Jde nám přece o krk, o záchranu v Lize národů," vysvětloval.

Že by ovšem i Izrael byl v nějakém povzbudivém rozpoložení, to se říci určitě nedá. Na rozdíl od Slovenska nezvládl nejprve play-off o evropské mistrovství proti Skotsku, následně doma padl taktéž s Českou republikou. Z jakékoliv výhry se radoval naposledy v říjnu roku 2019. I hosty navíc sráží do kolen epidemie koronaviru, která v jejich zemi opět naplno vypukla.

Nira Bittona a Dana Bitona zastavilo na reprezentačním srazu pozitivní testování na nemoc COVID-19, onemocněním prochází též Hatem Abd Elhamed, hrát nemůže stále ani Loai Taha, lehké zranění si přivodil též Sun Menachem, jenž bude potřebovat pár dní odpočinku. Tenhle zápas mimochodem bude na devadesát procent posledním pro současného trenéra.

Ruttensteiner byl dočasně zvolený za Andiho Herzoga v červenci letošního roku, izraelský nároďák vedl dosud ve čtyřech kláních a ani jednou nezvítězil. "Chápu, že šance na to, abych tu pokračoval, jsou malé," přiznával Rakušan. "Od prohry ve Skotsku si uvědomuji, že jsem promarnil příležitost zapsat se do historie. Bude nezbytné jmenovat někoho jiného," věděl.
Slovensko - pravděpodobná sestava:
Kuciak - Pekarík, Vavro, Valjent, Holúbek - Hrošovský, Hamšík - Schranz, Duda, Haraslín - Boženík
Izrael - pravděpodobná sestava:
Marciano - Dasa, Tibi, Yeini, Arad, Menachem - Natcho, Golasa - Solomon - Zahavi, Dabour
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.83 - 3.25 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Skotsko32104:27
2.Česko32016:46
3.Izrael30213:42
4.Slovensko30122:51
Liga B - skupina 3
Rusko - Maďarsko  (středa 20:45)
Maďarsko má před sebou cestu až do Moskvy, kde se v prostorách tamní VTB Areny utká s domácími Rusy. A s nimi nemá moc dobrou bilanci, protože Maďaři svého soka za posledních téměř třicet let nepřemohli ani jednou.

Pohled na vzájemné duely nabízí celkem jednostranné skóre. Za posledních šest duelů od roku 1993 se totiž Maďarsko neradovalo ze tří bodů ani jednou. Naopak Rusové pětkrát vyhráli a dařilo se jim také střelecky. Dokonce čtyřikrát z těch pěti výher se jim povedlo nasázet jejich soupeři tři branky. Takže Maďary nečeká v Moskvě nic snadného.

Mají ale jednu velkou motivaci, protože Rusové sice vedou tabulku skupiny číslo tři, ovšem jejich náskok činí pouhý bod. Doposud se ruské reprezentaci povedlo vyhrát nad Srbskem i Maďarskem, přičemž oběma soupeřům nadělili tři branky. Minule už to tak optimisticky nevypadalo. Rusové se sice dostali proti Turkům do vedení, ale v podstatě jim patřila jen první půle. Po změně stran totiž převzali iniciativu právě Turci a nakonec docílili alespoň remízy.

A zkušený brankář Anton Šunin doufá, že se jeho týmu nyní bude dařit přeci jen lépe. "Je pravda, že proti Turecku jsme po změně stran trochu přestali hrát a ztratili jsme koncentraci. Nebylo to špatné utkání a upřímně nevím, co bych našemu týmu vytkl. Prostě jsme ale nedokázali zvýšit, i když šancí jsme na to měli několik. Maďarsko je hodně nevyzpytatelný soupeř a pokud bude mít den, může být velmi nebezpečné."

Maďarsko se kromě Ligy národů muselo poprat ještě s play-off o postup na mistrovství Evropy. Svůj úkol nakonec zvládlo s přehledem, v Sofii vyhrál jasně 3:1 a už se může těšit na Island.

I v Lize národů to tým italského trenéra Marca Rossiho má také solidně rozjeté, protože se mu zatím povedlo dvakrát vyhrát. Mrzet ho musí akorát domácí těsná prohra s Rusy, v níž nezachytilo úvod utkání. Ve 46. minutě to vypadalo na debakl a Rusové vedli o tři branky, jenže Maďarsku se povedlo utkání po změně stran dovést až do skóre 3:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.93 - 5.61
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turecko - Srbsko  (středa 20:45)
Srbsko sice nedávno porazilo hladové a ambiciózní Nory, díky čemuž se vypjaté bitvě vybojovalo postup do dalšího kola play-off a tedy uchovalo svou šanci na postup, ale v Lize národů se mu nedaří. Povede se mu zlomit smůlu proti Turkům? Ani oni nejsou zrovna ve formě.

Srbové odehráli tři duely Ligy národů, ale mnoho štěstí jim tu nekvetlo. Doposud posbírali jen jeden jediný bod za remízu s Tureckem, přičemž v tomto duelu nepadla ani jedna branka. A celkově to v ofenzivě Srbska není zrovna růžové, přestože v nominaci trenéra Ljubiši Tumbakoviće je několik zajímavých jmen. Jedním z nich je opěvovaný mladíček z Fiorentiny jménem Dušan Vlahović.

Ten má za sebou prvních dvacet pět minut v seniorské reprezentaci. Moc radosti mu ale premiéra nepřipravila, protože jeho celek prohrál s Maďarskem, jemuž se povedlo vyloupit Bělehrad. Nicméně premiéra v národním týmu je pro Vlahoviće velmi silným zážitkem, na který bude chtít navázat v dalších soubojích.

V rozhovoru pro stránky UEFA poznamenal: "Nastoupit v seniorské reprezentaci byl vždycky můj sen a jsem hrdý na to, že jsem toho dosáhl tak mladý. Máme tu plno skvělých hráčů a to, že jsem zde, ukazuje, že jsem na sobě hodně zapracoval. Mrzí mě výsledek utkání, ale moji radost to nezkazí. Teď doufám, že se mi podaří přispět k dalším dobrým výsledkům svou tvrdou prací. Když mě trenér vyzve, chci být připraven naskočit do hry," dodal mladý útočník.

Obě země se musí vyrovnat s jednou absencí. Na straně domácího Turecka bude scházet mladý obránce Ozan Kabak, zatímco hosté přijedou bez Strahinji Pavloviće. Důvod je totožný u obou hráčů a jsou jím karty.

Ani Turci nemohou zatím příliš jásat, protože doposud posbírali jen dva body a patří jim předposlední příčka. Hned na úvod nového ročníku Ligy národů nestačili na Maďarsko a překvapivě s ním prohráli.

Na to plynule navázali remízou se Srbskem utkáním, v němž nepadla ani jedna branka. Minulé kolo ale Turci zvládli herně lépe, když je neporazilo ani domácí Rusko. A to přesto, že Turecko muselo dotahovat po nepříjemném prvním poločase. Druhá půle mu ale s nástupem rychlého Cengize Ündera patřila a nakonec byli Rusové rádi i za ten jediný bod.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.29 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko32107:47
2.Maďarsko32014:36
3.Turecko30211:22
4.Srbsko30121:41
Liga B - skupina 4
Finsko - Irsko  (středa 18:00)
Finský fotbal zažívá na mezinárodní scéně velmi povedené časy a nyní se v domácím prostředí může přiblížit k dalšímu obrovskému úspěchu, neboť momentálně bojuje o naprosto senzační postup do elitní společnosti Ligy národů. V tuto chvíli působí ve druhé výkonnostní kategorii a ve skupině 4 mu patří solidní druhá příčka se ziskem šesti bodů, za vedoucím Polskem zaostává o jediný bod. To naopak jeho středeční rival ještě nevyhrál.

Seveřané šokovali celou Evropu svým překvapivým postupem na EURO, když ve velké konkurenci obsadili postupové druhé místo a za sebou například nechali Řecko i Bosnu. Také do tohoto ročníku LN nevstoupili vůbec špatně a hned na úvod si odvezli všechny tři body právě z Irska po těsné výhře 1:0. Pak sice utrpěli velký debakl od favorizovaného Polska (1:5), nicméně před pár dny si poradili s Bulharskem (2:0).

"Naším hlavním cílem je záchrana a jsem rád, že v polovině soutěže se o ni bát nemusíme. Samozřejmě ještě nemáme vyhráno, ale pokud Irsko opět porazíme, tak budeme mít blízko ke skvělé druhé pozici. Samozřejmě bychom se rádi poprali i o historický postup do Ligy A, na druhou stranu si dobře uvědomujeme, že to bude strašně těžké. Irský národní výběr má nesporné kvality, o tom není pochyb," řekl s respektem domácí stratég Markku Kanerva.

Jeho protějšek Stephen Kenny se musí vypořádat s velmi složitou situací, neboť mu bude chybět hned 13 hráčů, a to vinou zranění nebo obávané nemoci COVID-19. Během posledních pěti dnu měli pozitivní nález dva hráči, další čtyři (Egan, C. Robinson, C. O'Dowda, Browne) museli do izolace kvůli blízkému kontaktu. "V Dublinu s Walesem nám opravdu chybělo 13 hráčů, proto dostali šanci jiní a je velmi zajímavé sledovat, co změny přinášejí," uvedl Kenny trochu tajemně.

Jeho svěřenci si na vrcholném evropské svátku nezahrají, jelikož uplynulý čtvrtek nezvládli ve slovenské Bratislavě penaltový rozstřel a jejich cesta proto skončila již v semifinálové fázi. Teď jsou v tabulce třetí se dvěma body, kromě porážky s Finskem remizovali s Bulharskem (1:1) i před pár dny s Walesem (0:0). "Finsko táhne za jeden provaz a tvoří úžasný celek, který dokázal a ještě může dokázat velké věci. Vybírá si různé herní styly, proto je příprava obtížná," prohlásil Kenny závěrem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 2.93 - 3.38
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bulharsko - Wales  (středa 20:45)
Wales měl po prvních dvou zápasech Ligu národů rozehranou velmi slušně, jenže po poslední remíze s Irskem přece trochu oslabil svou pozici na čele, a aby znovu zlomil odpor druhého Finska, potřeboval by naplno zabrat na půdě trápícího se Bulharska. Jedině vítězství mu s jistotou zaručí udržení vedení v tabulce bez ohledu na to, jak dopadne mač v Helsinkách.

Svěřenci trenéra Ryana Giggse započali říjnové reprezentační období porážkou v přátelském utkání v Anglii, následně plichtili bez branek v Dublinu. Ve třetím venkovním klání v řadě by rádi pokračovali v nastolené stoupající tendenci, svého soupeře porazili a výrazně nakročili k prvenství ve skupině, které by zároveň znamenalo postup do vyšší výkonnostní Ligy A.

Nejdůležitější bude pro hosty zvolit optimální sestavu i s ohledem na náročný program. Nově se přitom nebudou moci spolehnout na Aarona Ramseyho, který kvůli nespecifikovanému zranění opustil tým. Chybět bude taktéž David Brooks, přičemž vykartovaní jsou čerstvě Joe Morrell i Kieffer Moore. Otazník visí nad startem Chrise Mephama, jenž není úplně fit.

V Bulharsku budou Velšané plnit roli mírného favorita. "My každopádně očekáváme složité utkání. Není snadné hrát třikrát během šesti dnů. Musíme hodně střídat hráče, ujistit se, že jsou dostatečně vytížení a že taktéž pořád můžou zasáhnout do hry naplno," vysvětloval Giggs. "Potřebujeme více střílet na bránu, mít větší kvalitu v poslední fázi všech útoků."

Asi největší ztrátou je pro hostujícího stratéga ta v podobě Hala Robsona-Kanua. Ten si zlomil ruku, nebyl k dispozici už pro souboj v Londýně, a bez jeho pomoci se v ofenzivě mužstvu vážně tolik nedařilo. Ani proti Irům pak neskórovalo. "Přitom v září proti Bulharsku hrál opravdu dobře," hlesl Giggs. "Musíme si bez něj zvyknout na jiný styl fotbalu," dodal.

Bulhaři pořád mají možnost nesestoupit z béčkové ligy, na třetí Irsko ztrácejí z poslední pozice pouhý bod, musejí však předvést rozhodně o dost lepší výkon než naposledy ve Finsku, kde podlehli o dvě branky, aby se jim podařilo s Walesem jakkoli bodovat. Zároveň je rovněž potřeba vůbec nevzpomínat na neúspěšnou baráž o EURO 2020 z předchozího týdne.

Domácímu lodivodovi Georgiovi Dermendžievovi vypadl před nynějším duelem čerstvě akorát zdravotně indisponovaný Strahil Popov. Je možné, že znovu od začátku do hry zasáhnou například Dimitar Velkovski i Božidar Kraev. "Nálada v týmu není dobrá, zejména po porážce s Maďary. Snažíme se ale ten psychický stres zvládnout," říkal bulharský kouč.
Bulharsko - pravděpodobná sestava:
Lukov - Cicinho, Dimitrov, Božikov, Velkovski - Cvetkov, Malinov - Despodov, D. Iliev, Jomov - Kraev
Wales - pravděpodobná sestava:
Hennessey - C. Roberts, Mepham, Rodon, B. Davies - Ampadu, Smith - Wilson, J. Williams, James - T. Roberts
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.09 - 2.95 - 2.18
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Wales32102:07
2.Finsko32013:16
3.Irsko30211:22
4.Bulharsko30121:41
Liga C - skupina 1
Ázerbájdžán - Kypr  (úterý 18:00)
Pod hostujícím koučem Johanem Walemem se údajně výrazně kýve trenérská židle. V Lize národů se totiž jeho týmu hrubě nedaří a reálně mu hrozí, že v příštím ročníku si tuhle soutěž zahraje jen s evropskými fotbalovými trpaslíky. Zabrat na půdě Ázerbájdžánu, se kterým se pravděpodobně bude rvát o záchranu céčkové ligy, bude pro Kypr jednoznačnou povinností.

Belgický rodák Walem v minulosti na reprezentační úrovni vedl jen belgickou jednadvacítku, k áčkové reprezentaci se v lednu letošního roku dostal vůbec poprvé ve své kariéře. Možná že jeho angažmá na Kypru však bude mít krátkého trvání. Pokud totiž jeho svěřenci padnou i na neutrální půdě v albánském Elbasanu, šance na záchranu ve skupině bude vážně minimální.

Hosté vážně nejsou v dobrém rozpoložení. Prohráli včetně přátelských měření sil sedmkrát za sebou, v Lize národů neuhráli ani bod a dokonce nevstřelili jedinou branku. "Věřím ve své hráče jako nikdy jindy. Čeká nás kvalitní protivník. Všichni společně, hráči a celá federace, chceme bojovat za jednu skutečnost. A to, aby byl tým lepší a lepší," burcoval Walem.

Aktuálně ztrácí Kypr na třetí nesestupovou pozici, kterou okupuje Ázerbájdžán, tři body, na druhou pak šest. Tenhle souboj tak může znamenat absolutní se přiblížení nynějšímu sokovi. Nebo naopak navýšení ztráty na v podstatě nestažitelné hodnoty. "Musíme se pokusit co nejdříve získat nějaký pozitivní výsledek. Už ho opravdu nutně potřebujeme," říkal Walem.

Ne že by domácí vykazovali nějakou perfektní formu, v uplynulých šesti duelech skolili právě jenom Kypr, v ostatních případech prohráli. Nutno ale říci, že oproti svému soupeři nikdy ne víc jak o dvě branky. "Není čas na litování se. Musíme zvednout hlavy a pokusit se vydat ze sebe ještě víc než dosud. Očekáváme obtížný zápas," uvedl hostující forvard Pieros Sotiriou.

Mužstvo kouče Gianniho De Biasiho naposledy nestačilo venku na lídra z Černé Hory, a pokud se chce ještě poprat o první příčku, bude muset ve druhé polovině Ligy národů výrazně zabrat. Papírově je v tomto mači mírným favoritem. "Myslím si, že jsme připraveni na svou misi, takto musíme zaručeně působit. Vždy se snažíme myslet pozitivně," zakončil Walem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 2.78 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Lucembursko  (úterý 20:45)
Černohorci zatím působí v tomto ročníku Ligy národů naprosto suverénním dojmem a v tuto chvíli mají velkou šanci se přiblížit k vytouženému postupu do druhé výkonnostní skupiny. V dosavadních třech zápasech získali plný počet devíti body a hřejí se na vedoucí pozici tři body právě před svým úterním rivalem. Lucembursko může být se svým dosavadním působením taktéž velmi spokojeno a posun do Ligy B by pro něj byl historický úspěch.

Domácí výběr sice naprosto vyhořel v kvalifikaci o EURO a ve skupině A skončil úplně poslední pátý se ziskem tří bodů, příliš se mu nepovedl ani premiérový ročník LN. Do toho druhého však vstoupil nadmíru dobře a z Kypru si odvezl cenné vítězství po výsledku 2:0. Následně zavítal do Lucemburska a po velkém boji ho udolal těsně 1:0, v sobotu neinkasoval ani s Ázerbájdžánem a po koncentrovaném výkonu ho přehrál 2:0.

Momentálně tak dominuje se skóre 5:0 a už po tomto kole si může zajistit kýžený postup. Pokud totiž porazí Lucembursko a Ázerbájdžán nedokáže vyhrát na Kypru, tak mu vedoucí pozici již nikdo nevezme. Národní výběr z Balkánského poloostrova zaváhal jen v přípravném střetnutí s podceňovaným Lotyšskem a remizoval s ním 1:1, ovšem na druhou stranu své největší hvězdy nechal odpočívat.

"Rozhodně jsme se chtěli předvést v co nejlepším světle a jsem moc rád, že plníme plán. Na kontě máme 9 bodů a především naše defenzíva funguje perfektně, nyní je před námi asi nejdůležitější utkání. Lucembursko určitě nemůžeme podcenit, na vlastním stadionu ukázalo velké kvality a jsem si jistý, že bude bojovat od samého začátku. Když ho porazíme, tak věřím v udržení prvního místa," uvedl optimisticky trenér Černé Hory Faruk Hadžibegić.

Lucembursko bylo před startem skupiny 1 považováno za jednoho z největších outsiderů, momentálně to ale vypadá, že o záchranu bojovat nebude. Na poslední Kypr má náskok šesti bodů, jelikož ho před pár dny porazilo v poměru 2:0. Před neúspěchem s následujícím rivalem zaskočilo konkurenční Ázerbájdžán, neboť otočilo nepříznivý vývoj a v Baku vyhrálo po výsledku 2:1. Teď v Podgorici může pouze překvapit.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.31 - 4.42
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora33005:09
2.Lucembursko32014:26
3.Ázerbájdžán31022:43
4.Kypr30030:50
Liga C - skupina 2
Estonsko - Arménie  (středa 20:45)
Poprvé od října roku 2019 se Estonsku před pár dny podařilo konečně uhrát aspoň nějaký pozitivní výsledek. A díky remíze se Severní Makedonií utnulo svou sérii šesti porážek v řadě. Notně tak všem účastníkům skupiny naznačilo, že z Ligy C nehodlá padat nadarmo, a na dobrý výkon bude chtít navázat i proti Arménii, která je v tabulce jen o jednu příčku výše.

Dvě porážky, žádná vstřelená branka. Takovou bilancí disponovali svěřenci trenéra Karla Voolaida po úvodních dvou kolech Ligy národů. Proti favorizované Severní Makedonii ale ukázali, že skládat zbraně nemíní. A to přitom nebyli daleko od vítězství. Ještě deset minut před koncem vedli o dvě branky, jenže pohodlný náskok neudrželi až do samého konce.

Estonský lodivod přiznával, že měl po zápase velmi smíšené pocity. "Emoce se ve mně mísily z jedné strany na druhou. Už jsem je aspoň vyplavil v trenérské místnosti," prozrazoval. "Je v podstatě dobře, že mi nikdo neviděl v tu chvíli do hlavy. Mám v ní guláš, cítím jakousi bolest. Ale jak zkrátka říkají někteří jiní skvělí trenéři. Takový je prostě fotbal," dodával.

Domácí se nově budou muset vypořádat se dvěma čerstvými absencemi. Z nominace kvůli zranění vypadli zkušený záložník Siim Luts a mladík Markus Soomets. Jinak by ale Voolaid neměl dělat výraznější změny v sestavě, jeho tým naposledy předvedl opravdu velmi slušný výkon. "Ale až v příštích týdnech se dá zjistit, jestli se na něm dá stavět dlouhodobě," říkal.

Zkušenosti sbírá v estonském týmu čtyřiadvacetiletý Märten Kuusk, jenž si při svém čtvrtém startu za reprezentaci vsítil minulou neděli vlastní branku už po třech minutách hry. "Pro něj bylo utkání se Severní Makedonií vůbec první, v němž jsme skutečně hráli o zisk bodů," nehanil ho Voolaid. "On a brankář Karl Jakob Hein jsou tu noví. Pořád se všichni učíme."

Arménie dosud urvala čtyři body, je v těsném závěsu za Severní Makedonií a Gruzií, oba celky by v případě nynějšího vítězství v Tallinnu dokonce mohla předskočit. Mužstvo španělského lodivoda Joaquína Caparrósa v září svého soka doma porazilo. Ovšem statisticky Arméni nemají s Estonskem bůh ví jakou bilanci, od roku 1999 ho porazili právě jen letos.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.92 - 3.14 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Severní Makedonie - Gruzie  (středa 20:45)
Jak Severní Makedonci, tak Gruzínci mají ve vzájemném souboji co napravovat. Oba favorité skupiny v předešlém kole docela zbytečně ztratili body v ještě zbytečněji rozlítaných zápasech, které ústily v divoké remízy. Teď mají oba skvělou možnost se osamostatnit na čele...

V o něco lepším postavení jsou asi Severní Makedonci, kteří ty dva body ztratili na cizí půdě, ale nyní budou proti úhlavním konkurentům moci těžit z domácí výhody. Na druhou stranu, jakákoliv ztráta bodů s Estonci (3:3) je poněkud alarmující, a Severní Makedonii nehraje do karet ani to, že kouč musel mezi utkáními povolat čtyři nové hráče.

Trenér Angelovski tak reagoval konkrétně na zranění Stefana Spirovskiho a propuštění Ferhana Hasaniho ze srazu. Klíčový ofenzivní záložník Enis Bardhi a Visar Musliu jsou zase v karetním trestu, a tak se šance otvírá mimo jiné pro dva tahouny domácí Škendije, Dorieva a Totreho.

Také Gruzie k minulému kolu vyjela za humny a v Arménii po špatném startu dlouho vedla, než o příznivý výsledek opět z penalty přišla. Také Vladimír Weiss st. nebude moci v tomto klíčovém střetnutí využít všechny své hvězdy - Jaba Kankava je pro dnešek suspendován.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.18 - 3.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Severní Makedonie31206:55
2.Gruzie31204:35
3.Arménie31115:44
4.Estonsko30123:61
Liga C - skupina 3
Řecko - Kosovo  (středa 20:45)
Řekové se snaží zavzpomínat na staré úspěšné časy z dob přelomu milénia v a tomto cyklu Ligy národů si zatím vedou obstojně, neboť ve třech duelech ani jednou neprohráli a se sedmi body se nacházejí na vedoucí pozici o skóre před konkurenčním Slovinskem. Nyní budou plnit úlohu favoritů proti Kosovu, kterému se po celkem slušné kvalifikaci o EURO vůbec nedaří a bude mít co dělat, aby se v Lize C vůbec udrželo.

Domácí výběr nedosáhl na dodatečné play-off o vrcholný evropský svátek o jediné místo, v současné formě by bez šance na úspěch určitě nebyl. V LN se nejprve představil na slovinské půdě a domů si odvezl bod za bezbrankovou remízu. Následně díky skvělému začátku v obou poločasech uspěl v Prištině a právě Kosovo zdolal 2:1, naposledy v Aténách udolal houževnaté Moldavsko po výsledku 2:0.

Hosté se naposledy radovali z vítězství v polovině září uplynulého roku, kdy v boji o ME přehráli Černou Horu (2:0). Od té doby hned šestkrát prohráli a jen jednou remizovali s Moldavskem (1:1). V posledních třech duelech nejprve neuspěli s Řeckem (1:2), pak ve Skopje se Severní Makedonii prohráli taktéž 1:2 a jejich cesta v baráži o EURO proto skončila již v semifinálové fázi. V neděli přivítali Slovinsko a podlehli mu v poměru 0:1.

Ke špatné sérii Kosova jistě přispěla i neúčast jedné z hlavních hvězd Vedata Muriqho, útočník Lazia se totiž nemohl k týmu připojit kvůli zdlouhavému testování. Svěřenci švýcarského trenéra Bernarda Challandese se navíc museli vypořádat s jednou smutnou zprávou, neboť jejich bývalý předseda Agim Bytyqi náhle zesnul a před výkopem se Slovinskem za něj všichni účastníci drželi minutu ticha.

"V tuto chvíli je naším nejvážnějším konkurentem Slovinsko a jsem si jistý, že každá ztráta nás v konečném účtování může strašně mrzet. Kosovo je hodně nebezpečný soupeř, kterému se v poslední době příliš nedaří, ale pokud vstřelí první branku, tak se proti němu hraje opravdu těžko. Rádi bychom se soustředili na pozorný výkon v obraně a doufáme, že budeme proměňovat vyložené šance," uvedl kouč řeckého národního celku John van't Schip.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.63 - 6.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Moldavsko - Slovinsko  (středa 20:45)
Slovinsko se v tomto ročníku Ligy národů zatím prezentuje v dobrém světle a po polovině odehraných zápasů se zdá, že si to o postup do Ligy B rozdá s konkurenčním Řeckem. V dosavadním průběhu získalo sedm bodů a právě za svým úhlavním rivalem zaostává vinou horšího skóre. Slovinci v dosavadním průběhu skórovali jen dvakrát, na druhou stranu jako jedni z mála ještě neinkasovali a v tomto duchu jistě chtějí pokračovat i proti Moldavsku.

Domácí výběr byl před začátkem této skupiny považován za jasného kandidáta sestupu, nicméně v tuto chvíli k němu odsouzen rozhodně není. Na kontě sice má jediný bod za nečekanou remízu v Kosovu (1:1), avšak právě výběr z Balkánského poloostrova na žádný jiný bodový zisk taktéž nedosáhl a třetí je pouze díky lepšímu skóre. Moldavsko poté těsně prohrálo ve Slovinsku (0:1) a po debaklu v Itálii (0:6) neuspělo minule ani s Řeckem (0:2).

V tomto střetnutí se bude muset obejít bez zkušeného obránce Šeriffu Tirapsol Vjačeslava Posmace, který byl vyloučen na konci prvního poločasu v Aténách a tureckému trenérovi Enginu Fıratovi proto bude výrazně scházet. Slovinci ve svém prvním utkání přivítali právě Řecko a rozešli se s ním smírně bez branek, po nepřesvědčivé výhře nad svým středečním protivníkem (1:0) uspěli naposledy stejným poměrem v Kosovu.

Mezitím sehráli přípravný duel s podceňovaným San Marinem a zdolali ho hladce 4:0. "V Kosovu to nebylo jednoduché, určitě nám pomohl brzký gól a pak jsme si jednobrankové vedené pohlídali. Na soupeři bylo vidět lehké zklamání po vyřazení z baráže o EURO, avšak i přesto si vytvořil několik slibných možností. Moldavsko určitě nepodceníme, napoprvé nám totiž ukázalo, že umí předvést houževnatý výkon," řekl klidně hostující lodivod Matjaž Kek.

Ten dále doufá, že se hráči v Kišinivě vypořádají s pozornou obranou protivníka. "Neočekávám gólovou přestřelku, o vítězi může rozhodovat jediný moment. Soupeř dokáže hrozit především ze standardních situací, a pokud by se dostal do vedení, tak bychom to už měli opravdu složité. Do závěrečného cyklu chceme vstupovat v co možná nejlepší pozici, Řecko může naší případné ztráty využit."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.11 - 3.60 - 1.56
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Řecko32104:17
2.Slovinsko32102:07
3.Kosovo30122:41
4.Moldavsko30121:41
Liga C - skupina 4
Litva - Albánie  (středa 18:00)
Čtvrtá skupina třetí výkonnostní kategorie je bezpochyby nejvyrovnanější v celé letošní Lize národů, neboť přesně po polovině soutěže mají všichni čtyři účastníci na kontě čtyři body a vůbec tedy není jasné, kdo postoupí o patro výše, a kdo naopak může spadnout do Ligy D. Domácí výběr zatím překvapuje svými prozatímními výkony a na posledním místě se nachází jen vinou horšího skóre 3:4. Albánci jsou druzí s příznivým skóre 2:1.

Litevci byli před startem považováni za hlavní adepty sestupu, ovšem momentálně nehrají vůbec špatně a určitě mohli dosáhnout i na větší bodový zisk. Nejprve se představili proti Kazachstánu a kvůli hromadě neproměněných šancí mu podlehli 0:2. Pak naprosto zaskočili největšího favorita skupiny z Albánie a v Tiraně uspěli po výsledku 1:0. Následně v přípravě zdolali konkurenční Estonsko (3:1) a před pár dny remizovali ve Vilniusu s Běloruskem (2:2).

"Směřujeme za jednoznačným cílem a všechny nás těší, že ve vyrovnané skupině nehrajeme druhé housle. Teď je před námi nejdůležitější fáze a záleží jen na nás, jak vypjaté momenty zvládneme. Pokud Albánii znovu porazíme, tak klidně můžeme myslet na prvenství, v opačném případě nás může čekat nervy drásající boj o udržení. Albánie má skvělý kádr, zkušené hráče doplňují ti mladí. První duel nám vyšel, ale teď to může být hodně složité," pronesl realisticky domácí kouč Valdas Urbonas.

Ani jeden ze středečních protivníků se na evropský šampionát neprobojoval, Litva skončila ve skupině B úplně poslední s jediným bodem na kontě i za čtvrtým Lucemburskem. Výběr z Balkánského poloostrova obsadil čtvrté místo a zaostal za Islandem, Tureckem i vítěznou Francií. Do tohoto cyklu vstoupil výborně, když porazil Bělorusko (2:0), po nečekané prohře s Litvou se představil v Almatech a s místním Kazachstánem remizoval bez branek.

"S defenzivní činností můžeme být celkem spokojeni, jediný gól jsme inkasovali právě od Litvy a musím přiznat, že jsme takový výkon od soupeře nečekali. V útočné fázi potřebujeme být aktivnější a je nutné proměňovat vytvořené příležitosti, jinak to na úspěch nestačí. Pokusíme se koncentrovat pouze na naší hru a pevně věříme, že nakročíme k vytouženému postupu," prohlásil s obrovským odhodláním v hlase italský manažer Albánie Edoardo Reja.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.06 - 3.09 - 2.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bělorusko - Kazachstán  (středa 20:45)
V Lize C není vyrovnanější skupiny. Po třech kolech jsou všechny týmy seřazené pod sebou na čtyřech bodech, a tak jako by se pro druhou polovinu rozdávaly karty nanovo. Bělorusové však rozhodně nic škrtat a odznovu přepisovat chtít nebudou - v Kazachstánu přeci vyválčili dramatické vítězství, na které teď rádi s chutí navážou...

Jak Bělorusové, tak Kazaši jsou v Lize C nováčky, když si minule vybojovali postup z té nejzapadlejší divize, a prozatím si tedy vedou se ctí. Rozdílné válčení to však bylo a je. Bělorusové svou skupinu Ligy D vyhráli suverénně, aniž by jedinkrát inkasovali, kdežto teď prozatím dostali gól ve všech třech měřeních sil a hned dvakrát se jednalo o dvojí úder.

Kazachstán svou skupinu mezitím nevyhrál ani zdaleka (na druhé příčce za Gruzií zaostal o 10 bodů!), ale o patro výš se přesouval alespoň díky rozšíření skupin v Lize C ze tří účastníků na čtyři. V této konkurenci naopak zatím své grupě vévodí, byť jen díky lepšímu ze dvou pozitivních skóre (3:2 vs albánské 2:1).

Oba celky budou mírně oslabeny o suspendované Gafurzhana Sujumbajeva (Kazachstán) a Maxe Ebonga (Bělorusko). Zranění hlášena nejsou.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.10 - 4.14
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Kazachstán31113:24
2.Albánie31112:14
3.Bělorusko31114:54
4.Litva31113:44
Liga D - skupina 1
Lotyšsko - Malta  (úterý 18:00)
Lotyšsko by se v Lize národů rádo objevilo na první příčce, aby mohlo v příštím ročníku působit v lepší výkonnostní céčkové lize, jenže k téhle metě má díky svým nepřesvědčivým výkonům stále daleko. Dosud sice ještě neprohrálo, ovšem ani jednou nevyhrálo. A proti Maltě se bude snažit jakkoli stáhnout čtyřbodové manko na vedoucí Faerské ostrovy.

Ani Andorru, ani Maltu se nepodařilo v úvodních dvou kolech Ligy národů svěřencům trenéra Dainise Kazakevičse porazit. A výhra na řadu nepřišla ani před pár dny na severu Evropy, kde Lotyši opět jen remizovali. "Proti Maltě musíme být schopni určovat průběh utkání my sami. Pokusíme se být iniciativní a více pracovat s míčem," nastínil taktické faktory domácí kouč.

Na Maltu domácí narazí od roku 2010 celkově počtvrté. Doteď nad ní dvakrát zvítězili a jednou s ní remizovali, a to právě v září v rámci letošního ročníku. V nynějším případě budou plnit roli favorita. A nutno říci, že pokud nechtějí, aby Faerské ostrovy, které doma přivítají poslední Andorru, poodskočily v průběžném pořadí ještě více, tři body budou vážně potřeba.

Kazakevičs by měl mít k dispozici kompletní kádr, tedy až na Kasparse Dubru, jehož už pro tento reprezentační sraz zastavila nemoc COVID-19, a zraněného Antonijse Černomordijse. "Pro nás je novou zkušeností hrát tři zápasy během takto krátké chvíle," podotýkal domácí stratég. "Ale všichni jsme připraveni. Myslíme pozitivně. Žádná zranění nás vážně netrápí."

Hostující lodivod Devis Mangia přišel k týmu relativně nedávno, smlouvu s maltským nároďákem podepsal teprve v prosinci roku 2019. Jeho příchod se ale zatím zdá být dobrou volbou. Ve čtyřech utkáních, ve kterých doposud vedl Falcons do boje, padl jen jednou, aktuálně přitom zcela nově se tvořící mužstvo drží slušnou sérii tří duelů bez porážky.

Opět přitom italský šéf lavičky nenominoval Michaela Mifsuda, historicky nejlepšího střelce a rekordmana v počtu reprezentačních startů. Mangia evidentně hodlá spoléhat výhradně jen na mladší hráče. Naposledy Malta plichtila v Andoře. "Musíme být v některých ohledech přesvědčivější než v prvním vzájemném zápase, pokud chceme vyhrát," dodal Kazakevičs.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.65 - 3.62 - 6.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Faerské ostrovy - Andorra  (úterý 20:45)
Když se řekne "souboj dvou trpaslíků”, leckomu se vybaví právě zápas jako Faerské ostrovy - Andorra. Historická bilance hovoří jasně: tohle jsou dva týmy, které obvykle góly neslaví, a výjimku nepředstavují ani vzájemné souboje, které zatím nemířily výše než na výhru 1:0. Tu už dvakrát oslavily Faery, naposledy před měsícem, a favorizované budou i teď doma...

Zejména v konkurenci Lotyšska se to asi úplně nečekalo, ale Faerské ostrovy po třech zápasech vypadají jako jasný favorit na postup. Po 100% září přišla domácí plichta s Lotyši, která dává ostrovanům na čele skupiny poměrně pohodlný čtyřbodový náskok. Pokud se teď Andorra nějak nečekaně nepochlapí, Faeřané již budou nejspíš zcela nedostižní.

A že na pochlapení to jako obvykle příliš nevypadá. Andořané sice loni v říjnu slavně zaskočili v kvalifikaci na Euro Moldavany a připsali si po nesmírně dlouhé době soutěžní vítězství, ale od té doby se už zmohli akorát na tři remízy, z toho dvě bezbrankové, jinak jsou zase zpátky na vlně samých porážek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.45 - 3.86 - 10.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy32105:37
2.Lotyšsko30302:23
3.Malta30213:42
4.Andorra30210:12
Liga D - skupina 2
Lichtenštejnsko - San Marino  (úterý 20:45)
Lichtenštejnsko bylo před zahájením skupiny 2 v Lize D považováno za hlavního kandidáta na postup do třetí výkonnostní kategorie, jenomže v sobotu si svou situaci výrazně zkomplikovalo a nyní tak bude bojovat o udržení naděje. V tabulce se nachází na druhém místě se třemi body o tři body za stoprocentním Gibraltarem, a jestli ještě chce myslet na možný postup do Ligy C, tak teď bezpodmínečně musí zvítězit nad San Marinem.

Největší trpaslík evropské části dlouhodobě usiluje o jakýkoliv bod a úspěchem pro něj je i vstřelená branka, ve dvou utkáních se mu ani jednu metu překonat nepodařilo. Nejprve zavítal do Gibraltaru a se svým konkurentem držel krok, avšak na inkasovanou branku z konce prvního poločasu zareagovat nedokázal a podlehl mu 0:1. Vzápětí přivítal právě úterního rivala a po velmi špatném vstupu prohrál v poměru 0:2.

Hosté mají poslední šanci opustit ve skupině poslední třetí příčku, nicméně příliš šanci na úspěch se jim nedává. Před necelým týdnem sehráli přátelské utkání ve Slovinsku a domů odjížděli s porážkou 0:4. Na Lichtenštejnsko se jim z dlouhodobého pohledu vůbec nedaří, jelikož s ním prohráli ve všech třech vzájemných soubojích, v roce 2011 a 2015 mu podlehli nejtěsnějším poměrem 0:1 a v tuto chvíli to určitě chtějí změny.

"S Gibraltarem jsme si věřili, ovšem na kolena nás srazil rychlý gól soupeře a pak jsme se psychicky již nezvedli. Všichni jsme samozřejmě zklamaní, prvenství ve skupině se nám logicky vzdálilo. Ovšem situaci stále máme ve svých rukách, momentálně se soustředíme pouze na zápas se San Marinem a jsem přesvědčen, že hráči v žádném případě nic nepodcení," vyjádřil se s odhodláním v hlase domácí manažer s islandskými kořeny Helgi Kolviðsson.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 5.55 - 17.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Gibraltar22002:06
2.Lichtenštejnsko21012:13
3.San Marino20020:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (70)

Přidat komentář
madridcan

20 zapasov, polovica budu remizy.

Reagovat
smazaný uživatel

Izrael je v zápase LN u nás doma podľa stávkových favoritom (2.83 - 2.61), hoci sme s nimi vonku remizovali, keď ušmudlili gól v nadstavenom čase a v rankingu FIFA sme stále 57 priečok pred nimi? To, že v nedávnej baráži proti Írsku favorizoval hostí som ešte ako-tak prežgrel, ale toto je už na grcanie. Dokedy nás tí šmejdi budú takto podceňovať?

Reagovat
smazaný uživatel

dokedy nás bude trénovať Palike

Reagovat
veikko

To jsou holt boukmejkři.

Reagovat
smazaný uživatel

O to lepšie pre mňa, že to takto odhadli. Vsadil som päťdesiatku na 1, však oni mi budú vyplácať výhru. A to keby som mal spomínať, koľkokrát pri boxe absolútne podcenili menej známeho borca, ktorý si neporazený razil cestu na vrchol a strelili na neho trebárs kurz 3,70... pár stovák mi už vďaka tomuto ich zlému odhadu pristálo v kapse, hoci tipujem fakt len sporadicky. Keď však raz za čas vidím takýto kurzový faux pas, proste neodolám.

Reagovat
Modroočko

Vo štvrtok som mal štastie, remízy Írska s Walesom, Portugalska s Francúzskom, Poľska s Talianskom. Škoda, že mi to pokazili Belgičania

Reagovat
smazaný uživatel

Ja už keď tak, tak jeden zápas na tiket max., ale za vklad od 50 vyššie, ale vravím - zatipujem si tak možno 2-3 do roka.

Reagovat
Modroočko

Hej,chápem. Ja som teraz asi prvýkrát skúsil šťastie v tomto reprezentačnom okne, chcel som si v prvom rade overiť, ako sú na tom moje veštecké schopnosti a možno na tom aj niečo trhnúť. Momentálne tak cca 65:35 v pomere úspech - neúspech

Reagovat
smazaný uživatel

To je myslím stále celkom slušná bilancia

Reagovat
veikko

Trochu přehnané to je, to uznávám, ale aby ses nedivil. Izrael má zejména v útoku fakt kvalitu a když jste prohráli i s mizerným Skotskem bez půlky kádru, tak bych se nedivil, kdybyste třeba jen remizovali. Rozhodně slabina Izraele je v obraně a v bráně, ale oni si to dost vykompenzujou v ofenzivě. Bez urážky, ale vy tam v záloze ani v útoku nemáte nikoho, kdo by je měl extrémně větrat v obraně.

Reagovat
smazaný uživatel

Jedna vec je istá a to že proti ním budeme hrať v úplne odlišnom ofenzívnom zložení, než v prvom zápase, lebo trojica Bero, Mihalík, Ďuriš čo proti nim hral v Izraeli v základe nie je j dispozícii. Ja by som Izrael určite nepodceňoval, ale na druhej strane ani zbytočne nepreceňoval. Do zápasu s takýmito týmami treba ísť s odhodlaním a elánom. Na európskej futbalovej scéne sú iné tímy z ktorých treba mať rešpekt, nie Izrael

Reagovat
veikko

Tak respekt je třeba mít ke každému soupeři, ale chápu, jak jsi to myslel. Spíš se obávám, jak si povede ta nově složená obrana. Zahavi je vynikající fotbalista, až je škoda, že jeho kariéra není nijak oslnivá. Do toho mají v ofenzivě ještě Solomona, který má lepší techniku práce s míčem než celý zbytek naší skupiny dohromady, Dabbura, Weissmana, který dal loni v Rakousku přes 30 gólů... Natcho je solidní DZ a umí i tvořit hru, fakt jediná a dost velká slabina Izraele je brankář, obranu teď mají taky slepenou z nouze.

Reagovat
Modroočko

Náš tím má problémy predovšetkým s nastavením, a to herným ako aj v hlave hráčov, k čomu určite prispieva, že kvôli súčasnej situácii alebo situácii v kluboch pravidelne nehrávajú. Plus Hapal skúšav posledných zápasoch všetky možné alternatívy, čo tiež úplne nepomáha, lebo hráči si na seba nezvyknú. Proti Škótom to mala byť jednoznačne zostava veľmi podobná tej proti Írom, experimentovať mohol skôr proti Izraelu. Dúfam, že dnes od začiatku nastúpia Hrošovský, Hamšík aj Duda, len potom s krídlami je to slabšie. Na tých stojí a padá naša ofenzíva, ktorú sme tento rok fakt nemali.

Reagovat
smazaný uživatel

Koľko vyplatili? Ty šašo...

Reagovat
smazaný uživatel

Mňa prehratá 50tka nezruinuje, ty trtko. Keby sa rovnaký zápas hral o týždeň zas, tak ju vsadím opäť

Reagovat
smazaný uživatel

No mama nebude nadšená, že si prehral ročné vreckové... Aspoň nabudúce nepíš pičoviny, potom si tu za klauna... truľo

Reagovat
smazaný uživatel

Aké pičoviny, ty mentál? Že naši fatálne presrali záverečnú dvadsaťminútovku a bránili na úrovni hráčov dedinského futbalu predsa neznamená, že neboli vo všetkých ohľadoch favoritom tohto zápasu a že ten kurz nebol zo strany stávkových kancelárií vypísaný zle, ty pablb. A ty si čo za chudáka, že ti nevonia slovenský reprezentačný futbal a brojíš proti nemu? Už si zabudol, odkiaľ si vyliezol ty "sveták"?

Reagovat
zgeroTT

neboli sme vo vsetkych ohľadoch favoritom v žiadnom vesmíre. Jediné, čo nás favorizovalo bolo to, že hráme doma. Ako sa ukázalo, kurzy sedeli úplne presne. A vonkoncom sme nepresrali iba poslednú 20 minútovku. Skôr môžeme byť radi, že sme do nej neišli ako prehrávajúce mužstvo.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezmysel. V domácom zápase, proti súperov, ktorý je v rankingu FIFA takmer 60 priečok pod nami a z ostatných 10 zápasov má negatívnu bilanciu 1-3-6 nemôžme byť outsiderom v tejto a ani v žiadnej inej alternatívnej realite či paralelnom dimenzii

Reagovat
twelwer

Snažia sa s tebou ľudia aj slušne ale ty si magor. Normálne magor čo ignoruje fakty. V čom sme boli lepší od začiatku zápasu ? ... No v ničom. Proste nás bili od úvodu do konca. Veď môžu byť radi že sme vôbec vyhrávali po tej prvej polovici. Kurzy ako je možné videť boli nastavené správne. A ako vidíš ten rebríček stojí za nič a môžeš si s ním vytrieť riť.

Začni písať rozumne.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo to tu blaboceš za nezmysly. Ukáž mi, kde som ja písal, "že sme boli od začiatku zápasu lepší"? Ja som písal o fatálne vypustenej dvadsaťminútovke, počas ktorej sme herne úplne odišli a Izrael nás za to gólov strestal a nižšie som dávno po tomto tvojom príspevku písal o fázach hry, kedy sme aj my mali šance a celkom hladko nám vychádzali brejky. Mám tým na mysli Boženíkove šance atď. a to som ani nespomenul Haraslínov gól na 3:3 z veľmi tesného ofsajdu. Nepripisuj mi ale nejaké hlúpe výroky, ktoré sú zrejme len výplodom tvojej fantázie, inak ťa budem považovať za klamára a adekvátne tomu aj budem s tebou komunikovať.

Reagovat
twelwer

Komunikuj ako chces, adekvatne k tvojim srackam tu s tebou tiez kazdy bude komunikovat. Pisal si presne to ze sme vypustili 20 minutovku. To mi znelo ako keby sme hrali zapas dobre co je blbost. Pretoze sme sa branili od zaciatku do konca (Ano ta pasaz kde si nasi dali 3 narazacky tam boli ale taka 5 minutovka nema ani vyznam), Bozenik nemal ziadnu sancu okrem golu. Ostatne vzdy posra tesne pred zakoncenim.

Reagovat
zgeroTT

Ako ťa môže niečo takéto rozhodiť? Veď nič nehráme, Izrael bol v prvom zápase technickejší a zaujímavejší, ako my. Stávkové sa snažia dávať kurzy čo najviac odrážajúce realitu, nie pozerať sa na postavenie v rebríčku, kde sme na tom dobre vďaka výsledkom z minulosti.

Reagovat
smazaný uživatel

Odrážať realitu zgero? Akú realitu ale, však Izrael z posledných 10 medzištátnych zápasov vyhral iba jediný a to pred rokom proti Lotyšsku, ďalších 6 prehrali a v troch, vrátane toho s nami remizovali. V rankingu FIFA nie sú na nelichotivej 93. priečke kvôli nejakej krivde z minulosti, ale kvôli tomu, že proste nemajú výkonnosť, takže nemajú kde nazbierať body do rebríčka. Ja netvrdím, že sme nejaké hviezdy a odohrali sme teraz aj pár slabších zápasov, no favorizovať Izrael u nás doma je podľa mňa pľuvanec do tváre nášmu futbalu

Reagovat
smazaný uživatel

jestli proti vám bude chytat zase ten borec s oběma levýma hnátama, tak by se mělo vyplatit bouchnout tam aspon 1X

Reagovat
twelwer

Však u nich nás cely zápas bili, jediné naše štastie bolo že Zahavi zahadzoval šance a prispôsobili sa našej chodeckej hre. To isté sme predviedli v škótsku. Čiže kurz je celkom fér. Ja is na našich tiež stavím drobný ale kurz vôbec nieje ustrelený.

A tomu ver že tí bookmakeri pracujú s inými dátami ako wendigo na EF.

Reagovat
smazaný uživatel

Skóre medzi Wendigom a bookmakermi z ostatných rokov je asi také, že napriek tomu, že tipujem veľmi málo som asi osem stovák v pluse, takže sa natíska otázka, že kto pracuje s relevantnejšími dátami... A na ten dnešný zápas som vsadil pajdíka na našich

Reagovat
cubinho
Reagovat
smazaný uživatel

Péťa ten si moc nedával servítku pred ústa

Reagovat
oli9

Solomon vám tam dnes pošle 2 fíky

Reagovat
smazaný uživatel

Ten mliečniak zo Šachtaru? Veď ten v repre v živote gól nedal a proti nám si strelecký účet otvárať nebude. Len dúfam, že v bráne bude Rodák.

Reagovat
oli9

V našem zápase nejlepší hráč

Reagovat
smazaný uživatel

To je celkem ujety no.. Jako hrajete kundu jak my pred dvema rokama, ale Izrael je porad jenom Izrael, navic hraji venku..

Reagovat
smazaný uživatel

To áno, ale Izrael hrá dlhodobo ešte väčšiu kundu než my. Z posledných 10 medzištátnych zápasov 6 prehrali, v troch remizovali a zdolali len Lotyšsko, tak fakt úplne neviem, na základe čoho ich favorizujú. Tak už nám neustáva nič iné, len ich dnes poraziť a ukázať bookmakerom, že sa mýlili

Reagovat
smazaný uživatel

Uz jsem si na vas vsadil taky, neboj se nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gazdo

mal si mi tie prachy radsej poslat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Majk91

tak nie že by si bol rád, že máš skoro 3 kurz zadarmo, ale ešte sa sťažuješ. Ale nie, tí bookmakeri dobre vedia prečo na nás dali taký kurz. Zrejme videli naše zápasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
off-olda

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ako to je s tým kurzom? Dal si za barák?

Reagovat
smazaný uživatel

Len za tvoj týždenný plat

Reagovat
stas87

A tie zápasy Izraela si aj videl alebo pises kokociny na základe výsledkov? Oni nali viest tuto skupinu, herne sú najlepsi tím a nie Škótsko. Ten kurz bol úplne ok, Slováci sú v kríze, nemajú trénera a herne to je dopredu bieda, nemajú ako dať gol. Navyše ten zápas bol bez divákov, čo tiež nepridá na sebavedomiu. A s nejakým FIFA rebríčkom si maximálne trápny, to je relevantne ako júlový denník šport.

Reagovat
smazaný uživatel

Prečo by som sa mal pozerať na zápasy nejakého Izraela. Uviedol som len negatívnu štatistiku medzištátnych zápasov, ktoré pred duelom LN s nami mali a položil otázku, na základe čoho boli favoritom nášho vzájomného zápasu. Áno, náš futbal sa momentálne zmieta v kríze, to je fakt, ale to čo píšeš a síce, že Izrael je na tom z našej skupiny LN herne najlepšie a mal by ju viesť, je teda poriadna peachovina. Boli úseky zápasu, keď nás včera herne prevýšili a samozrejme využili náš fatálny herný výpadok v druhom polčase, to áno. Vzhľadom k tomu ako sme včera zle hrali by nás včera v tejto fáze zápasu gólovo strestal v podstate asi hociktorý európsky tím z prvej stovky rankingu FIFA. Ty si u nich videl hernú kvalitu? Ja teda ani v jednom z tých dvoch zápasov LN nie. Boli rozháraní, chybujúci, nepresní... Áno, čas od času sa im vydaril nejaký ten brejk a včera ich nebolo málo, rovnako tak sme však v niektorých fázach mali šance aj my a keď nám to išlo, tak sme sa do ich šestnástky dostávali celkom hladko. Dať ten gól na 3:0, ktorý visel vo vzduchu, tak by sa už herne nepozviechali... Na piedestál sme ich včera postavili skôr mi svojou zlou hrou a nemohúcnosťou, než oni sami tým, že by boli nejaké kompaktné mužstvo

Reagovat
smazaný uživatel

Včera Lotyšsko - Malta 0:1

Lotyšsko je velkej stát v porovnání s těma trpaslíkama z ligy D a oni stejně prohrávají , mimochodem Davis Ikaunieks hrál 65 minut.

Reagovat
fabec1222

Tak Lotyšsko šlo úplně do háje. Na paty mu šlape Řecko, když to vezmeš od ME 2004, kam to tyhle týmy dopracovali...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíš, v čem tkví ten řecký propad?

Reagovat
fabec1222

Tak dařilo se jim hlavně díky trenérovi a jeho taktice, na kterou se ostatní týmy nedokázali přizpůsobit. Jinak ani dřív nikdy nebyli nijak dobří, takovej průměr jako Slovinsko, Slovensko, Maďarsko. Pak jim postupně odcházeli i ti lepší hráči, a spoustu z nich nedokázali adekvátně nahradit.

Reagovat
Modroočko

Ale zase na druhej strane Grécko hralo v kvalifikácii o MS 2018 baráž. V kvalde o Euro im to zase nevyšlo a Liga národov nemá až takú dôležitosť, ale nečudoval by som sa, keby v ďalšej kvalifikácii o MS zase zabrali. Kvalitu už určite nemajú takú, ako na prelome dekád, ale stále je to podľa mňa tím schopný zabojovať o baráž.

Reagovat
smazaný uživatel

Řecko je v háji od tý doby, co bylo v kvaldě poslední i za Faerskýma ostrovama. Teď jsou někde na úrovni Albánie, Makedonie.

Reagovat
veikko

Lotyšsko je totálně v háji, ale je to tím, že fotbal je tam dost okrajový sport za hokejem. Dalšími oblíbenými sporty jsou skeleton, boby, saně apod. Navíc třeba Malta se svým půl milionem obyvatel může klidně zanedlouho jít cestou Lucemburska nebo Islandu, tam naopak nic jiného než fotbal snad neumí ani trochu.

Reagovat
fabec1222

míchat beton.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Lucembursko snad postoupí o ligu výš, to by bylo příjemný překvapení

Reagovat
Freedo

Dělají ten fotbal dobře na mladežnické úrovni a divil jsem se, kolik hráčů mají v dobrých týmech - Dynamo Kyjev, Young Boys, Lutych, Mainz. Velmi sympatický tým.

Reagovat
dextroza_m

"Preview zápasů Ligy přeživších - středa 14. 10."

Reagovat
Shevchenko

Finsko i Irsko mají parádní dresy

Reagovat
smazaný uživatel

aj my

Reagovat
celeb

15 minut trpime, Izraelcania 3 tutovky, skoro kazdy ich utok je nebezpecny ... a nakoniec Hamsik famozny priamy kop!

Reagovat
smazaný uživatel

este lavackou milujem tychto obojnohych futbalistov

Reagovat
Greny

Koukal jsem že ten jejich brankář je ve forme

Reagovat
Ranoth

debilny maguire este to poistim na 1x a ten dement s united sa hned na zaciatku vykartuje lebo nevie spracovat jednoduchu loptu to je teda kapitan

Reagovat
smazaný uživatel

To je megaostuda albionu.. Ze jim kapitanuje lednicka.

Reagovat
Seydou Doumbia

a dnes hrál jen jeden ze dvou nejlepších anglických stoperů současnosti, tedy Coady...kde je Tarkowski?

Reagovat
smazaný uživatel

Izrael ešte jeden

Reagovat
Kixi Syhimour

Jota

Reagovat
smazaný uživatel

Wendigo?

Reagovat
off-olda

Wendigo14.10.2020 09:12#

Izrael je v zápase LN u nás doma podľa stávkových favoritom (2.83 - 2.61), hoci sme s nimi vonku remizovali, keď ušmudlili gól v nadstavenom čase a v rankingu FIFA sme stále 57 priečok pred nimi? To, že v nedávnej baráži proti Írsku favorizoval hostí som ešte ako-tak prežgrel, ale toto je už na grcanie. Dokedy nás tí šmejdi budú takto podceňovať?

To mě baví tohle.

Reagovat
smazaný uživatel

Hej to je moc dobré alebo toto: Vsadil som päťdesiatku na 1, však oni mi budú vyplácať výhru.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele