Bývalý soudce Berka podal ústavní stížnost, odpykává si trest za zmanipulované konkurzy

Bývalý ústecký soudce Jiří Berka, jenž si má za zmanipulované konkurzy odpykat sedm let ve vězení, podal ústavní stížnost. Na Ústavní soud se postupně obracejí také někteří další aktéři vleklé kauzy. Tresty jim letos potvrdil Nejvyšší soud, zrušil jen propadnutí majetku u části odsouzených, pokládá je za špatně podložené a také nadbytečné, i s ohledem na délku řízení.

O Berkově stížnosti zatím není rozhodnuto, uvedla mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Další stížnosti podle informací ČTK podali také Daniel Thonat a Miroslava a Karel Melicharovi.

Vyšetřování v kauze zmanipulovaných konkurzů začalo před 17 lety. Vrchní soud předloni v listopadu zmírnil Berkovi trest z 8,5 roku vězení na sedm let. Odvolací soud snížil tresty pod hranici trestní sazby i dalším šesti obžalovaným, uložil jim čtyři až šest let. Kromě Thonata všichni vinu popřeli. Podle verdiktu však existuje dost důkazů o jejich vině. Další dva lidé v kauze dostali podmíněné tresty.

Nejvyšší soud následně zrušil jen vedlejší tresty propadnutí majetku Berky, Thonata, Petra Tuhého a Melicharových a Karla Melichara. Důvodem je to, že ani soud prvního stupně, ani odvolací soud neměly dostatečný přehled o majetkové situaci obviněných, navíc se trestní řízení nepřiměřeně vleklo.

Berka byl od dubna 2003 zproštěn výkonu soudcovské funkce, a to z rozhodnutí ministra spravedlnosti. Funkce soudce mu zanikla dnem právní moci rozhodnutí, kterým byl odsouzen. Po celou dobu, kdy nesoudil, pobíral stíhaný Berka polovinu svého platu. Loni nastoupil do vězení.

Podle obžaloby způsobila skupina na základě zfalšovaných konkurzů škodu 264 milionů korun. Policie začala skupinu odhalovat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku. Berka ho podle obžaloby vyhlásil na základě padělaných dokumentů. K Union bance později přibylo obvinění za zmanipulování dalších konkurzů, celkem šlo o deset firem.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud podle ČT potvrdil vězení pro Berku, zrušil propadnutí realit

Nejvyšší soud (NS) potvrdil podstatné části rozsudku v kauze bývalého ústeckého soudce Jiřího Berky a zmanipulovaných konkurzů. Podle České televize (ČT) zrušil jen část verdiktu o propadnutí majetku, konkrétně pozemku v ústeckém Střekově, který koupila Berkova rodina, a poloviny rodinného domu dalšího odsouzeného Petra Tuhého.

Více souvisejících

Jiří Berka Ústavní soud ČR život

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové od napadení Ukrajiny zabili nejméně 543 ukrajinských dětí. Zranění utrpělo 1 296

Od začátku rozsáhlé ruské invaze na Ukrajinu utrpělo zranění nebo zahynulo alespoň 1 839 ukrajinských dětí v bojových akcích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy