Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vystrčil bude nejspíš dál šéfem Senátu. ODS se dala dohromady s TOP 09, kývne i STAN

Autor: ČTK - 
14. října 2020
10:25

Předsedou Senátu zůstane s největší pravděpodobností Miloš Vystrčil (ODS). Podpoří ho i hnutí Starostové a nezávislí, oznámil jeho předseda Vít Rakušan. Senátoři TOP 09, kteří v úterý opustili klub Starostů a nezávislých, se dohodli se zákonodárci ODS v horní komoře na společném klubu. Frakce tak bude největší v Senátu. Senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin bude jejím prvním místopředsedou. Klub má nést název ODS-TOP 09, sdělil ČTK mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk.

TOP 09 v letošních volbách zdvojnásobila počet senátorů. K Czerninovi a Herbertu Paverovi přibyli Tomáš Třetina a Jan Grulich. Za TOP 09 jako navrhující stranu byl v minulosti zvolen také místopředseda horní komory Jiří Růžička, který je ale nestraníkem. Podle dohody z nočního jednání by Czernin a Pavera měli zůstat na svých dosavadních pozicích ve výborech, Grulich se bude zřejmě věnovat školství.

Odchod TOP 09 oslabil početní převahu Starostů, kteří s ohledem na výsledek voleb měli šanci utvořit nejsilnější klub, a tím si i nárokovat křeslo předsedy horní komory. Starostové by tak měli mít v klubu 24 členů včetně místopředsedy Senátu za TOP 09 a STAN Růžičky. ODS ve volbách posílila také a měla mít bez zástupců TOP 09 nejméně 21 členů, přičemž novým členem jejich klubu by se mohl stát rovněž nový senátor za Pelhřimovsko Jaroslav Chalupský (za Svobodné). „Rozhodnutí je ale na něm,“ uvedl v úterý Zdeněk Nytra, který byl zvolen předsedou senátorského klubu ODS.

Třetí nejsilnější frakcí v Senátu zůstane klub KDU-ČSL a nezávislých. ČSSD ve volbách propadla a zůstanou jí tři senátoři, což na vlastní klub nestačí. ANO v obhajobě mandátů dosáhlo jen polovičního úspěchu a v klubu by mělo mít šest členů. Početně by jej měl předstihnout Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, který by měl mít sedm až osm členů.

Podporu získá Vystrčil i od KDU-ČSL a Starostů

Vedle podpory ODS, TOP 09 a STAN má pro volbu do čela Senátu Vystrčil (ODS) i hlasy většiny senátorů KDU-ČSL, uvedla senátorka Jelínková. Do této funkce ho podpoří i hnutí Starostové a nezávislí, oznámil na svém facebookovém profilu jeho předseda Vít Rakušan. Senátní frakce ODS a Starostů budou mít v povolebním složení horní komory dostatek hlasů k Vystrčilovu zvolení.

Rakušan poukázal na to, že Sněmovnu podle něho ovládá populistická většina a prezident Miloš Zeman neplní svou roli a rozděluje společnost. „Tím vším roste důležitost Senátu. Proto není namístě, v podivné a napjaté době, vést personální přetlačování o pozici předsedy. Podpoříme toho, kdo se osvědčil, podpoříme Miloše Vystrčila na funkci předsedy Senátu Parlamentu České republiky,“ napsal.

Vizitka předsedy Senátu Miloše Vystrčila (60; ODS)

Současný šéf horní komory českého Parlamentu Vystrčil se v politice pohybuje od začátku 90. let. V minulosti byl někdejší středoškolský učitel mimo jiné starostou Telče a hejtmanem Vysočiny, dodnes zasedá v zastupitelstvech města i kraje. Patřil také k zakládajícím členům ODS, v současnosti je už sedmým rokem jedním z místopředsedů strany.

Do Senátu byl Vystrčil poprvé zvolen v říjnu 2010, nahradil tehdy dlouholetého jihlavského senátora Václava Jehličku (mimo jiné ministra kultury z let 2007 až 2009), který v roce 2010 už nekandidoval. Poprvé Vystrčil ve druhém kole jasně porazil kandidáta ČSSD, před čtyřmi let bylo jeho vítězství nad lidoveckým kandidátem méně výrazné.

V Senátu působil v organizačním výboru, výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, podvýboru pro bydlení nebo ve stálé komisi Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury. V listopadu 2016 se stal předsedou senátorského klubu ODS poté, co jeho předchůdce Jaroslava Kuberu zvolili místopředsedou Senátu. Na původně Kuberovo místo nastoupil Vystrčil také letos v únoru, když jej kolegové zvolil předsedou horní komory poté, co Kubera 20. ledna nečekaně zemřel.

V souvislosti s Vystrčilovým působením v čele Senátu se zatím v médiích nejvíce probírala jeho cesta na Tchaj-wan, kterou od loňského roku plánoval už Kubera a nad kterou vyjádřila velkou nelibost Čína. Právě čínský tlak včetně dopisu z velvyslanectví, který týden před smrtí dostal Kubera během novoročního oběda s prezidentem Milošem Zemanem, výrazně ovlivnily Vystrčilovo rozhodnutí. Rozhodl se pro ni i přes to, že cestu nedoporučil prezident Zeman, stejně se podle něj zachovali i premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Vystrčil cestu na Tchaj-wan společně s dalšími senátory a podnikateli absolvoval na přelomu srpna a září. Po jeho návratu označil Zeman cestu za „klukovskou provokaci“ a uvedl, že už Vystrčila nebude zvát na setkání nejvyšších ústavních činitelů o zahraniční politice. Vystrčil reagoval slovy, že Zeman ohledně cesty třikrát veřejně lhal. Ostatní ústavní činitelé mu zvažovanou návštěvu sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak předtím v televizi řekl Zeman. Za největší lež považuje Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, což předseda Senátu podle svých slov nikdy neřekl. Není podle něj pravdivé ani další vyjádření prezidenta, že schůzky k zahraniční politice se konají každého čtvrt roku.

Miloš Vystrčil se narodil 10. srpna 1960 v Dačicích, od narození však žije v Telči. Vystudoval matematiku a fyziku na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně, poté působil jako učitel a zástupce ředitele gymnázia v Telči. V roce 1991 vstoupil do čerstvě založené Občanské demokratické strany, už o rok dříve poprvé usedl do zastupitelstva Telče. Řadu let byl zástupcem ředitele gymnázia, mezi roky 1998 a 2001 působil jako starosta města.

Od prvních krajských voleb na podzim 2000 je Vystrčil také členem zastupitelstva Kraje Vysočina (znovu zvolen byl i při nedávných volbách), v roce 2001 byl zvolen prvním zástupcem hejtmana kraje Vysočina, v letech 2004 až 2008 působil jako hejtman. Na podzim 2008 už ale funkci neobhájil, krajské volby tehdy vyhrála sociální demokracie a hejtmanem se s podporou komunistů stal krajský lídr ČSSD Jiří Běhounek. Dva roky poté byl Vystrčil zvolen do Senátu.

Vystrčil je ženatý, má dvě dospělé dcery.

panda82 ( 25. července 2022 17:43 )

Ještě nebyl thaiwanec zvolen a už se vystrkuje, má vůbec cenu chodit k volbám, a co ta stařena Němcová, ještě na ni nepřišla řada

lev35 ( 16. října 2020 20:43 )

Typický retard Pepek Vyskoč vystřižený jako ze Švejka a k tomu úchylně politická zvrácená Němcová česká zbabělost-OSTUDA

t.novak ( 14. října 2020 23:51 )

Tak je to správné, pan Vystrčil je elita národa 👍

gejzovic ( 14. října 2020 15:32 )

Každé divadlo ma sveho klauna

jana999 ( 14. října 2020 11:36 )

němcová si to vysloužila, že se ve jménu ODS ztrapnovala, tak jí potřebovali dát korýtko. Jako zajímalo by mne jestli si nechala trvalé bydliště na Prahu 1 udělat kvůli volbám a nebo se na to vyprdla a tudíž je její zvolení neplatný. Mělo by se uzákonit, že kandidovat smí v tom kraji jen ten, kdo tam má aspon 5 let bydliště.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa