Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O děti zdravotníků a dalších oborů se v kraji postará 15 škol. Družiny budou fungovat do večera

O školáky do deseti let, jejichž rodiče pracují ve zdravotnictví, sociálních službách a dalších vybraných profesích, bude od středy na Vysočině pečovat 15 vybraných základních škol (ZŠ) v obcích s rozšířenou působností. Některé už evidují první zájemce. Fungování družiny se bude přizpůsobovat možnostem rodičů, někde bude v provozu až do 18:15, řekli oslovení ředitelé.

V novoměstské ZŠ Leandra Čecha mají první děti nahlášené až na pátek. Dohlížet na ně budou pracovnice školní družiny. Děti dostanou prostor pracovat na úkolech, které v rámci distančního vzdělávání dostanou od svých škol. Družina bude v provozu od 6:00 do 16:00.

Už v 5:45 se dnes otevřela družina v havlíčkobrodské ZŠ Wolkerova. Děti v ní budou moci být až do 18:15. „Protože jsou to většinou děti zdravotníků a ti slouží dvanáctky," vysvětlil ředitel Miloš Fikar. Škola dětem zdarma zajistí oběd i dopolední a odpolední svačinu. Zatím je přihlášených 12 dětí. Na jaře, kdy měla škola stejnou funkci, ji navštěvovalo 15 dětí.

Poprvé se budou o děti zdravotníků či policistů i z jiných škol starat v základní škole T. G. Masaryka v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. Informaci o tom škola podle ředitele Miloše Březiny dostala z krajského úřadu v úterý odpoledne. „Zatím se seznamujeme s podmínkami. Zjara jsme nebyli vybranou školou, je to pro nás všechno nové. Už jsem zjistil, že pro záchranný systém, pro pověřené skupiny zaměstnanců budeme fungovat s tím, že oni musí podat přihlášku potvrzenou zaměstnavatelem. Zpravidla se bude péče poskytovat až následující den, zatím žádnou přihlášku nemáme," řekl Miloš Březina.

Zákaz prezenční výuky: Ještěže máme hlídací babičky, shodují se maminky z Jihlavska

Zavření všech škol, o němž v pondělí 12. října rozhodla vláda a ke kterému dojde od středy 14. října, tedy už od zítra, způsobí starosti navíc řadě rodičů. Hlavně těch dětí, které jsou na prvním stupni základní školy. Rodiče pro své potomky musí...

Bez oficiální přihlášky je zatím také pelhřimovská ZŠ Na Pražské. Zjara fungovala jiná z pelhřimovských škol a měla v družině asi deset dětí. „Odhaduju, že to asi bude podobné," řekl ředitel Luděk Charouzek.

Devět dětí chodilo zjara do třebíčské ZŠ Na Kopcích. Podle ředitele Vítězslava Bártla se zatím nikdo nepřihlásil. „Ale myslím si, že zase ten zájem, především ze strany zdravotníků, bude," řekl Vítězslav Bártl. Jeho škola je schopná poskytnout příchozím i počítače pro distanční výuku.

První stupeň základních škol se v Česku kvůli koronaviru zavře ode dneška. Družiny mají zajistit, aby vybraní pracovníci nemuseli s nejmenšími dětmi v době uzavření škol zůstávat doma a mohli do zaměstnání. První stupně základních škol mají být podle pondělního rozhodnutí vlády uzavřené do 1. listopadu. Už dříve byl omezen provoz druhého stupně základních škol a středních i vysokých škol. Otevřené zůstanou jen mateřské školy.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, vzdělání, školy, Vysočina, zdravotnický pracovník, základní škola, Kraj Vysočina, Tomáš Garrigue Masaryk, Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O děti zdravotníků a dalších oborů se v kraji postará 15 škol. Družiny budou fungovat do večera | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.