Euforické, živelné, něžné: 5 nových kolekcí od českých šperkařů

Mária Kobelova: Euphoria

 

Po euforii toužíme všichni a designérka Mária Kobelova na Designbloku představila rovnou čtyři – životní, sexuální, párty a euforii lásky. O mladé designérce je slyšet čím dál víc, naposledy byly její šperky k vidění na poslední edici Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, kde zdobily modelky na přehlídce Daniely Peškové. O pár týdnů později na Designbloku už Maria představila zcela novou kolekci v instalaci zahalené lehce omamným růžovým světlem. Euphoria představuje čtyři pohledy štěstí, které designérka zachycuje v křivkách a objemu stříbrných šperků doplněných diamanty, smaragdy a dalšími kameny. Vlastní euforii přinesla kolekce i samotné designérce. Přímočaře pojmenované a precizně provedené šperky zabodovaly i u poroty Cen Designbloku a Maria proměnila nominaci v kategorii šperk. My bychom brali od každé euforie kousek, třeba náušnice Serotonin, náhrdelník Život a prsten XXX nebo Láska. Ten s diamanty. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Designblok 2020 Guide: Jak (ne)bloudit ve světě českého designu

elle.cz

 

Janja Prokić: Ineō

 

Když se živel inspiruje živly. Janja Prokić a její tvorba je jednoduše nepřehlédnutelná a to i v případě, že samotné šperky letos fyzicky na Designbloku nebyly. Instalace v prostoru Gabriel Loci nalákala poetickým videem a svoji nejnovější kolekci inspirovanou Inuity a jejich spojením s přírodou představila designérka ve svém showroomu na Vinohradech. Ineō je plná malých lebek, šišek, chladných kamenů a také dřevěných větviček: „Jsou to takové kosti lesa,“ vysvětluje jejich symboliku designérka. Nejde jen o estetickou stránku ale o celou mytologii, kterou Janja do svých kolekcí vkládá. Po kolekci Sadalsuud inspirované nejjasnějšími hvězdami, přichází severská Ineō – latinsky 'V' – která má symbolický název odkazující na vnitřní lidský svět, respekt a souznění s přírodou. Šperky od Janji nejsou jen na ozdobou, jsou to symboly, ochránci a nositelé energie. Co víc si v tomto roce přát. 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Zdeněk Vacek: Báze

 

Svět se na chvíli zastavil, když oblíbená značka šperků Zorya loni v srpnu ohlásila svůj konec. Designéři Zdeněk Vacek a Daniel Pošta se během 8 let stali ikonami se zástupy obdivovatelů, na jejichž šperky šetřilo mnoho z nás. Na Designbloku pravidelně sbírali ceny, ať už v kategorii šperk či instalace, které byly vždycky jednoduše magické. Naštěstí netrvalo dlouho a polovina studia Zdeněk Vacek přichází s vlastním brandem a první post-Zorya kolekcí nazvanou trefně BÁZE.  A jaká je? Instalace s atmosférou operačního sálu představila kolekci zatím jen symbolicky – na rentgenových snímcích, kde návštěvník tápe, jestli jde o chirurgický nástroj, frakturu či šperk. Účel splněn – těšíme se! 

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

27jewelry: Lehertu

 

Šperky od designérky Lenky Kerlické najdeme na levém prsteníčku mnoha českých žen. Není divu. Se značkou 27JEWELRY se jednoduše nedá šlápnout vedle: jemné, nadčasové a díky vkusně zasazeným drahým kamenům mají i skutečný punc luxusu. Na Designbloku se kromě průřezu staršími kolekcemi předvedla hlavně nová kolekce s názvem LEHERTU, do které designérka se zlatnickou tradicí v rodině táhnoucí se přes osm generací převedla vnitřní sílu její budoucí nositelky. Tvary LEHERTU jsou organické, oblé a hladké jako plynoucí kapky vody, protože jak vysvětluje designérka, síla, která je uvnitř každé z nás, proudí, teče, bublá, vře a dokáže velkolepě explodovat. Šperky ze 14karátového zlata doplňují přírodní kameny jako diamanty, topazy a peridoty, ani ty jim však nedodávají tíhu, která by táhla k zemi.    

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Louis Vuitton představuje novou kolekci šperků Stellar Times

elle.cz

 

Eva Růžičková ft. Paper Seasons

 

Spolupráce mezi designéry z různých oborů bývá vždy příslibem něčeho osvěžujícího. Na loňském Designbloku předvedla Eva Růžičková šperky pro klobouky od Sofie Samarevy, letos spojila síly s ilustrátorkou Mariou Makeevou a jejím projektem blahopřání Paper Seasons. V Gabriel Loci společně představily sérii jemných řetízků s medailony v barvách stříbra, zlata a růžového zlata vyobrazující jednotlivá znamení zvěrokruhu. Šperky od Evy mají jednoduché tvary a jasné linie, stejně jako vodnáři, panny nebo střelci od Marie Makeevy. Výsledkem je krásná symbióza šperků, které se svojí majitelkou naprosto splynou a už je nesundá. Za chvíli začíná sezóna štírů, takže kdybyste nevěděli, co pořídit…

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu