Šéf Pasteurova institutu: Vakcíny proti covidu mohou být k ničemu

14.10.2020 11:54

Ředitel vakcinologické laboratoře Pasteurova institutu Pierre Charneau v obsáhlém rozhovoru pro středeční vydání listu Liberatión prohlásil, že je velmi skeptický ve věci vývoje vakcíny proti nemoci covid-19. Může se stát, že chystané vakcíny, za které řada států vydala desítky až stovky milionů, budou takřka k ničemu a proti koronaviru občany neochrání.

Šéf Pasteurova institutu: Vakcíny proti covidu mohou být k ničemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula oznámil, že Česko nakoupí 3 miliony dávek vakcíny proti koronaviru pro asi 1,5 milionu občanů za 152 milionů korun. Ředitel vakcinologické laboratoře Pasteurova institutu Pierre Charneau však tvrdí, že státy nakonec mohou zplakat nad výdělkem, protože se může ukázat, že chystané vakcíny v boji s koronavirem příliš nepomohou.

Anketa

Souhlasíte s důvody, proč Daniel Hůlka vrátil státní vyznamenání?

21%
67%
hlasovalo: 22718 lidí

Vakcíny, které byly dosud považované za nadějné, totiž staví na vyvolání obranné reakce v krvi, ale podle ředitele laboratoře Pasteurova institutu to může být pozdě. Možná bude třeba vyvolat obrannou reakci již v nose, přes který vstupuje koronavirus do těla nejčastěji.

Varování slovenského experta českým čtenářům na sociální síti Facebook zprostředkoval publicista Martin Hekrdla.

„Právě jsme v naší laboratoři prokázali, že neutralizační protilátky přítomné v krvi se na ochraně jedince účastní jen velmi málo. Ve skutečnosti jde o protilátky přítomné již na nosní a plicní sliznici, stejně jako o cytotoxické buňky, které nejvíce přispívají k blokování vstupu viru nebo k eliminaci infikovaných buněk... k získání účinné vakcíny je naprosto nezbytné přinést ochranné imunitní odpovědi na portál vstupu viru, tedy do horních cest dýchacích. Obávám se proto, že pokud posoudíme účinnost těchto (všech devíti) kandidátů na vakcíny, tak mají špatný korelát ochrany,“ napsal francouzský expert. V každém případě, „vize účinné vakcíny zaplavující planetu za několik měsíců je naprosto iluzorní,“ doplnil ještě.

Nákup vakcín by se tedy mohl ukázat jako nevýhodný i pro českou vládu a Hekrdla si neodpustil šťouchnutí do premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Zkrátka (sorry jako, pane premiére) ČTYŘI  'R‘: ruce, roušky, rozestupy a - revoluce,“ poznamenal Hekrdla.

Pomůže vakcína proti koronaviru? Prý možná ne

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…