Jedna věta je projektem Viktora Karlíka, který již deset let oslovuje vybrané osobnosti, aby si po dobu následujícího roku zapisovaly každý den jednu větu. Od roku 2010 zatím vyšlo dvacet pět svazků od různých autorů. Nová Jedna věta Chrudoše Valouška právě vyšla samostatně v Edici RR. Věty, které dnes přinášíme čtenářům Bubínku Revolveru, si Chrudoš Valoušek zapisoval před rokem v lednu.


Chrudoš Valoušek, foto Karel Cudlín

Valouškova Jedna věta vyšla samostatně v Edici RR.



Jedna věta
Chrudoš Valoušek

LEDEN

1. 1. 2019 Je den obnovy, a tak se obnovuju a línám, protože mi dorůstá nová srst a kůže jako polární lišce, budu také tak čistý a bílý a zase krásný a s novým ocasem stejně jako loni v zimě a předloni v zimě a předpředloni v zimě?

2. 1. 2019 V novém roce robotizace donutí lidi měnit kvalifikaci, za pět lidí bude makat jeden robot.

3. 1. 2019 Zavolej tátu Chrudoše91 a mámu Marii86 a popřej hodně zdraví do nového roku, táta sedí u okna a kouká, jak venku chumelí, sundavá si mačky a říká mi do telefonu, že je v Tatrách na horské chatě, má představu, že sedí na Rysech, a přitom je doma v obýváku v Ostravě, zato máma chodí ven s pejskem Maxíkem, když s ním přijde domů, tak se ho zeptá, jestli už byl venku, a Maxík zaštěká, ne, ne, ne, nebyl, tak jdou ven znova a znova a znova, a choděj tak až do večera a někdy i do rána bílého.

4. 1. 2019 Je pátek a narozeniny má paní Slepičková, paní Helena se rozšoupla a po třech jamesonech mi vyprávěla svůj sen, sen paní Slepičkové, zdálo se jí o práci v NG, kde pracujeme dvě patra v podzemí Veletržního paláce, tam se také ve snu paní Slepičkové objeví tlupa banditů, kovbojů, kteří místo koltů ráže 38 Smith & Wesson mají v rukách stříkačky – vodní děla, bezmocná Helena jenom marně přihlíží, jak tito kovbojové osprchovali celou zahraniční sbírku obrazů, a tak je dokonale umyli, že proud vody z natlakovaných stříkaček smyl všechny barvy z pláten a ty tekly mnohobarevným proudem po podlaze, a na plátnech nezbylo zhola nic, vše zmizelo, zbyla jen holá, bílá, čistá plátna a paní Slepičková se bála, že přijde restaurátorka a ona se bude muset zodpovídat za to, že všechny obrazy zmizely.

5. 1. 2019 Nezapomeň, musíš koupit Blesk a zjistit, jak slavila Dáda Patrasová Silvestra.

6. 1. 2019 Volal Mikoláš Aleš, jestli už mám vyrytý ty dva sněhuláky.

7. 1. 2019 Od půlnoci do rána strašná noc, kočka moje Lesana na mě skáče celou noc ze skříně, skáče mi na hlavu do postele, sedí mi zadkem na hlavě a drápe mi nos, mrouská se s mým nosem, je to děsivé, Lesana je nejstrašnější ze všech žen, co jsem kdy poznal!

8. 1. 2019 V novém roce je nové nařízení pro zemědělce, je to zákaz používání plošného přípravku s obsahem glyfosátu, který urychluje dozrávání některých plodin.

9. 1. 2019 Dnes ve středu mi Simona Krainová poslala žhavý pozdrav z Bali a píše mi, že v exotickém netoxickém ráji se sprchovala jen v Evině rouše, odpověděl jsem jí, že mám raději zimní sporty, dálkové běhy na lyžích na obrazovce TV.

10. 1. 2019 Zácpa je zbytečné tabu, už se nebojím o ní mluvit a rád ji někomu přenechám nebo zašlu na dobírku.

11. 1. 2019 Sklízím ovoce zdvořilého chování u lidí i u zvířat, vstřícné chování přináší větší prospěch než postoj nevraživého samotáře.

12. 1. 2019 Tisknu pro nakladatele karty, ale ne vykládací, ne mariášky, ne jolly jokery, ale kvarteto, kde mají být králíci, dinosauři, opice, myši, hmyz, chobotnice a myš, co sedí u stolku, který je liškou.

13. 1. 2019 A také potřebuji vytisknout nějaké ty pětistovky, hodně dvoustovek, tisícovek a pár pětitisícovek, je neděle 10:00 hodin, Anička šla na nákup a mne přišli zatknout za padělání bankovek, a to je škoda, protože bratr Zbyněk má dneska zrovna narozeniny a je zas o krok blíže smrti a má už jen krok do důchodu.

14. 1. 2019 Zdálo se mi o houbách, sen o velikých houbách, divný bylo ale jejich měřítko, byly tak vysoké a veliké, že pod jedním ryzcem hrála nějaká rocková kapela z NDR, zřejmě oblíbení Puhdys, a pod velkým křemeňákem s krásnou velikou červenou hlavou zase cimbálovka i s děvčaty v krojích, které se pak šly vykoupat, bez krojů ovšem, do nedalekého rybníka, byla to extáze jako v tom filmu.

15. 1. 2019 Do Veletržního paláce má dorazit ministr kultury Antonín Staněk, je to viceprezident svazu házené a učil protivzdušnou obranu v Liptovském Mikuláši, moc se na něj těším, chci se s ním trošku lidsky sblížit, chci mu totiž navrhnout alternativní řešení Veletržního paláce, ve čtyřech prázdných patrech VP by totiž mohla být házenkářská hřiště nebo aspoň vietnamská tržnice, něco jako SAPA, ale umělečtější, ministr si pletl funkce kurátorů, které zaměňoval za kustody, vzhledem k tomu si myslím, že můj nepatrný projekt má u něj velkou šanci.

16. 1. 2019 Je tu nový den a vůbec se netěším na ranní jízdu metrem, kde na mě čumí rozespalí lidé zahalení, zachumlaní a průvan mi sráží čepici a žene rýmu do nosu a slzy do očí.

17. 1. 2019 Simona mi odpovídá na můj dopis z 9. 1. 2019, píše mi, že jsem úplný debil, ale i přesto by mě někdy chtěla alespoň vidět, no, nevím, co s tím udělám.

18. 1. 2019 Včera slavil své devadesáté narozeniny Popeye – Pepek námořník.

19. 1. 2019 V sobotu ráno v 7:00 jsem byl v Rígráku se psem a zůstal jsem nepokousán, běhal tam podivný běžec, jenž se mě zeptal, kolik je hodin, vždy když běžel okolo mě, trošku jsem ho zmátl, když běžel třetí okruh a ptal se mě znova a znova, kolik je hodin, řekl jsem mu, že je o půl hodiny míň, než když běžel první okruh.

20. 1. 2019 Je neděle a měl jsem sen o Váchalově manželce Máše Pešulové a její reinkarnaci v naši druhou kočku Ajšu.

21. 1. 2019 Bylo úplné zatmění Měsíce a příští šance je vidět je až za šest set let, ale je pouze pro nedočkavé, a k tomu proběhla dneska i utajená oslava DJ Vojty 42 v nejvyšším stupni utajení konspiračním se značkou pozor nebezpečné, SMS číslo jedna: restaurace Hui-Fui-Feng, Kubánské náměstí, rezervace na 19:15 h, my dorazíme v 19:28 h, tak kdo bude na místě a bude sedět, ten to vyhraje, předkrmy a dort jdou za mnou vykřičník Pajks, SMS číslo dvě: přijďte plíz tajně a podél domu se pližte podél zdi, Vojta má celý náměstí děsně v merku, tak ať se neprofláknem, Pajkíz pa pa pa, SMS číslo tři: právě stačí se plížit podél zdi a je to o.k., v restauraci  již o nás vědí, jste si prý dali takovej asijskej dejchánek krevetovo-lososovou oušíovej v Edenu, takže všechno víš, Pajx.

22. 1. 2019 Dnes mě navštívil přízrak se sedmi psy v kočárku, který často potkávám před sedmou ráno v podobě poměrně mladého chlapíka s kočárkem, v němž vozí sedm psů, někteří z nich jsou jako jeho děti, jako miminka v peřince v kočárku, někteří běhají okolo něj po chodníku a vytváří magický přízrak, když jako skupina jdou od Ípáku směrem k Míráku a z mlhy se vynořují do ztracena a vůbec neštěkají, ani nehlesnou, nevím, jestli jde o adoptivní péči, nebo pěstounství, to nevím, ale rozhodně je to zázračné psí spřežení.

23. 1. 2019 A bouchly zase saze, čtu v Blesku, dále přebírám a sdílím informaci, že dívkou dne se stává zlobivá Erika, jejíž krédo zní, že zlobivé ženy dělají to, na co ty slušné jen myslí.

24. 1. 2019 Reju blechy, vši, klíšťata a komáry na kartičky kvarteta, samý paraziti všude, reju taky hnidy a jiný sajrajty.

25. 1. 2019 Psychopati a psychopatky jsou mezi námi, v populaci se nachází asi 1 % psychopatů, drtivou většinu z nich ale nepředstavují vrazi, naopak jde o velmi úspěšné politiky, policisty nebo manažery či kunsthistoriky nebo kunsthistoričky, z nichž drtivou většinu znám.

26. 1. 2019 Chrudoši, naše pračka už ždíme jenom kameny, koukej koupit novou!

27. 1. 2019 V baru U Nováka hraje funky break beat DJ Kardio a MC Stimulátor, zajdu se pobavit s Kidem Dynamitem a budu poslouchat ty jeho kydy pro nové adepty mrtvice a infarktu.

28. 1. 2019 Český energetický gigant se stahuje z Bulharska a začíná z nejasných příčin sponzorovat Revolver Revue.

29. 1. 2019 Už devět dní je Simona bez cukru.

30. 1. 2019 Přísně tajná nominace byla odtajněna, asi se spletli, a to dost, ha, ha, ha, poslali mi jakousi nominaci na Czech Grand Design, nikdy jsem se necítil být a nikdy jsem nebyl produktovým designérem.

31. 1. 2019 Discopunkeři, kteří rádi trsají, nic moc neberou vážně, servírují syrový nátrs tam, kde řádí bokokrouti a bokokroutky parketu.