Panenka boj s koronavirem vyhrál a opustil nemocnici. Nebylo mi do zpěvu, říká zpětně

Antonín Panenka bojuje na JIP o život

Panenku pustili z nemocnice domů

V minulém týdnu prožil krušné chvíle, když byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, kde musel pobýt na jednotce intenzivní péče. Legendární český fotbalista Antonín Panenka měl pozitivní test na koronavirus, nyní už je ale z nejhoršího venku. Bývalá opora Bohemians Praha a současný čestný prezident tohoto vršovického klubu se z onemocnění COVID-19 vyléčil a mohl zamířit domů. Stále ho však trápí zápal plic.

Informace o stavu Antonína Panenky přinesl jeho syn prostřednictvím Bohemians. „Tátu jsem dneska v 11 hodin vyzvedl v nemocnici a odvezl domů. Testy na COVID-19 už má naštěstí negativní, ale stále ho trápí zápal plic. Doktoři však uznali, že nemusí být v nemocnici a propustili ho do domácího léčení," citoval Tomáše Panenku web vršovického celku.

Později promluvil sám Panenka starší. „Cítím se líp, jinak by mě z nemocnice nepustili,“ uvedl v rozhovoru pro Sport.cz. „Jsem konečně zase doma, to je hlavní. A pochopitelně mnohem příjemnější.“

Panenka dále popsal, že situace minulý týden rozhodně nebyla růžová. „Nebylo mi do zpěvu. Měl jsem oboustranný zápal plic, který mě pořád trápí. Beru na to stále léky. Jsem unavený, ospalý. Taková celková nechuť. Ale jak jsem říkal, cítím se už daleko líp,“ dodal. Teď ho čeká čtyřdenní domácí klid a pak další vyšetření.

Jednasedmdesátiletý Panenka byl kvůli nákaze koronavirem od minulé středy hospitalizován v Benešově ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Poté se jeho stav stabilizoval a o dva dny později ho převezli do pražské nemocnice k jeho ošetřujícímu lékaři.

Bývalého tvořivého záložníka nejvíce proslavila vítězná penalta ve finále mistrovství Evropy 1976 v Bělehradu proti Německu, kterou tehdy netradičně kopl dloubákem doprostřed branky. Jeho „panenka“ se stala oficiálním fotbalovým termínem používaným po celém světě.

Panenka téměř celý fotbalový život strávil v Bohemians, kde zastává funkci čestného prezidenta. Čtyři roky působil v Rapidu Vídeň a v Rakousku ještě v závěru kariéry hrál v nižších soutěžích. Za národní tým odehrál 59 zápasů a vstřelil 17 gólů. Vedle zlata z Bělehradu má Panenka i bronz z italského Eura z roku 1980, kdy byl také vyhlášen nejlepším fotbalistou Československa.

V roce 2008 dostal státní vyznamenání od tehdejšího prezidenta Václava Klause, loni se Panenka stal laureátem hlavní ceny Českého klubu fair play.

Tagy: