Strany na jižní Moravě podepsaly koalici bez vítězného ANO, povede ji Grolich

  14:02,  aktualizováno  14:22
Koalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS a Starostů pro jižní Moravu v brněnské vile Tugendhat podepsala koaliční smlouvu. Už jsou známí i kandidáti na krajské radní. Jako poslední jména odtajnila ODS.

ODS k náměstkovi Jiřímu Nantlovi nominovala blanenského starostu Jiřího Crhu, prvního muže Žabčic Vladimíra Šmerdu a podnikatele Jiřího Kasalu.

Zástupci lidovců, Pirátů, občanských demokratů a Starostů pro jižní Moravu tak mezi sebou zvolili deset nových tváří, které vyšlou na nejvyšší posty. Na pozici jedenáctého člena krajské rady zůstává Martin Maleček, jenž za Starosty dál povede resort územního plánování.

Funkcí se nová vláda ujme na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva.  „Přebíráme kraj v atypické situaci, kterou musíme zvládnout. Hejtman Šimek mě už přizval na jednání krizového štábu. Jsme připravení spolupracovat už nyní před svoláním zastupitelstva. Termín jednání se ještě neví, protože na soud doputovala stížnost na průběh voleb. Očekáváme, že se sejdeme poprvé až kolem 10. listopadu,“ uvedl budoucí hejtman Grolich, podle kterého je klíčové, aby současná krize proběhla plynule a bez problémů.

Přesný termín zasedání zastupitelstva vyhlásí dosluhující hejtman Bohumil Šimek (ANO), který se pravděpodobně stane předsedou kontrolního výboru. „Bavili jsme se o tom a projevil zájem,“ prozradil Grolich.

Z programových priorit obsažených v koaliční smlouvě plyne, že nová vláda chce například udělat analýzu hospodaření kraje nebo zřídit agenturu pro chytrý region zaměřenou na podporu inovací ve veřejném sektoru.

„Cílem naší koalice je navzdory krizi posunout Jihomoravský kraj do pozice prvního kraje v České republice z hlediska kvality života a veřejných služeb. Klíčovými oblastmi jsou životní prostředí, infrastruktura, vzdělávání, sociální a zdravotní služby, kultura. Naším základním přístupem je otevřenost,“ uvádějí koaliční strany v preambuli koaliční smlouvy.

Autoři: , ,