9 "zdravých" jídel, která se zdravě spíš jen tváří

Komentáře
1
9 "zdravých" jídel, která se zdravě spíš jen tváří
Co v článku najdeš?
Zobrazit seznam Skrýt seznam

Určitě nepochybujete, že skladba jídelníčku má zásadní vliv na vaše zdraví. Jak na to současné, tak i budoucí. Máte tedy ve svých rukách ohromný nástroj, jak předcházet chronickým onemocněním, jako je třeba cukrovka druhého typu nebo srdečně cévní onemocnění.

Snažíte se pro své zdraví dělat maximum a výběr zdravých potravin vám není lhostejný? Přesto vám možná nějaká fakta unikají a vy v dobré víře jíte potraviny, které vlastně až zas tak zdravé nejsou. Mrkněte na seznam potravin, které patří mezi největší omyly ve světě výživy a možná budete překvapeni.

1. Smažené zeleninové chipsy

A u zeleniny ještě chvíli zůstaneme. Koupili jste si někdy „zdravé“ zeleninové chipsy v domnění, že to je přece zelenina a pak s dobrým pocitem u televize snědli balíček na posezení?Tak já vás s dovolením o tuhle iluzi připravím: smažené zeleninové chipsy obsahují ve 100 g až 40 g tuku. Čímž s přehledem trumfnou kdejaké klasické smažené brambůrky.

Ve srovnání s běžnými brambůrkami dopadly zeleninové chipsy hůře, i co se týče obsahu akrylamidu.Přitom tuto karcinogenní látku, která se jinak vyskytuje v mnoha pečených, smažených, fritovaných nebo pražených pokrmech, doporučuje EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) co nejvíce omezovat. 

Co s tím?

Pokud chcete opravdu zdravější alternativu zeleninových chipsů, sáhněte po těch sušených, případně pečených a sledujte obsah tuku. I tak se jedná o potraviny, které by měly být spíše zpestřením jídelníčku a nelze je považovat za zdravou zeleninu.

Nebo se inspirujte a k televizi si zkuste nachystat zdravé pohoštění podle našich receptů: https://aktin.cz/3‑jednoduche‑silvestrovske‑mnamky‑ktere‑zmizi‑driv‑nez‑stacite‑rict‑novy‑rok

2. Salátové dresingy

Takový křupavý barevný zeleninový salát je pro mnohé synonymem zdravého jídla. Pravdou ale je, že sám o sobě je tak trochu nuda.

A to je důvod, proč nás to svádí zeleninku tak trochu „vytunit.“ Třeba salátovým dresingem. Aby nám salát doopravdu chutnal, dresingem nešetříme a tak se snadno stane, že nám tak trochu „ujede ruka“, hups.V tu chvíli se ze salátu snadno může stát kalorická bomba a benefity se rázem ztrácí. Většina dresingů je totiž nadupaná tukem. Ve 100 g obvykle najdeme kolem 20 g tuku, přičemž se jedná o tzv. trans tuky, kterých by v jídelníčku mělo být co nejméně.

Výčet ingrediencí ve složení je navíc dlouhý jako týden před výplatou a dále v něm najdeme cukr, různá aromata a dochucovadla.

Co s tím?

Na kupované dresingy raději zapomeňte. Pokud si chcete salát či zeleninu nějak dochutit, použijte lžičku za studena lisovaného oleje (zkuste např. olivový, lněný, dýňový, nebo z vlašských ořechů), balsamico octa, bylinek nebo domácí jogurtové zálivky.

obrázek z freepik.com

3. Ovocné džusy

Ovocný džus je z ovoce a proto je dobré ho pít. Ideálně na litry. Nebo ne? Džusy bohužel nejsou správnou volbou. Je dobré si uvědomit, že spousta běžně dostupných džusů ovoce neviděla ani z vlaku, chuť je doháněna aromaty a vy si tak vlastně kupujete jen vodu s cukrem. Ani ve chvíli, kdy si připlatíte a sáhnete po kvalitním 100% džusu, neděláte úplně dobře. I tak se v podstatě jedná o koncentrovaný zdroj cukru. Procesem zpracování dojde k odstranění zdraví tolik prospěšné vlákniny.

Bude pro vás možná překvapením, že 100 ml pomerančového džusu obsahuje stejné množství cukru (11 g) jako 100 ml Coca coly, po které byste v touze po zdravějším životním stylu sáhli jen těžko. Není pravda, že by se “přírodní” cukr z džusu v těle choval jinak a lépe než ten z coly.

Co s tím?

Zastávám názor, že ovoce bychom měli konzumovat tak, jak nám jej příroda nabízí: tedy jíst a ne pít. Více informací o tom, proč vám mohou džusy a smoothie bránit v hubnutí se dozvíte zde: https://aktin.cz/proc‑jsou‑dzusy‑a‑smoothies‑tajnou‑prekazkou‑v‑hubnuti‑jak‑vybrat‑ty‑kvalitni

Chcete si užít poklidnou víkendovou snídani a nějaký džus si výjimečně dopřát? Sáhněte po opravdu kvalitním a dořeďte ho vodou.

obrázek z shutterstock.com

4. Agáve sirup

Cukr je pro vás bílým jedem a tak hledáte, co použít místo něj? Možná pravidelně saháte po agáve sirupu. Ten patří podle mého názoru mezi jeden z největších omylů současného světa výživy. Pokud jím i vy sladíte a předpokládáte, že se jedná o superzdravé sladidlo, zadržte. Agáve sirup je tvořen až ze 75 % cukrem, přičemž až 85 % z toho je fruktóza. Právě nadbytek fruktózy v kombinaci s dalšími faktory je dáván do souvislosti se ztučněním jater a rizikem vzniku cukrovky 2. typu.

Obsah zdraví prospěšných látek (vitaminů, minerálních látek) je tak nízký, že byste se sirupem museli doslova prolívat, abyste z nich těžili. Což je vzhledem ke výše zmíněným faktům kontraproduktivní. A čím byste tedy měli vlastně sladit? Odpověď najdete v našem článku: https://aktin.cz/sladte‑chytre‑je‑skutecne‑bily‑cukr‑horsi‑nez‑med‑agavovy‑sirup‑nebo‑cukr‑trtinovy

Co s tím?

Klíčové je vždy množství sladidla. Primárně bychom si totiž měli spíše odvykat sladké chuti. Nápoje nedoslazovat, při pečení slazením šetřit. Rozhodně ne snažit se to obcházet a hledat zázrak.

Opravdu lepší alternativou může být např. sirup čekankový, xylitol nebo erythritol, které se neřadí mezi cukry, chutnají o něco méně sladce a mají nižší nebo dokonce nulovou kalorickou hodnotu.

5. Veganské alternativy

Veganství je aktuálně velmi populárním výživovým směrem, a to hlavně z důvodů etických a environmentálních. Veganské potraviny tak automaticky spojujeme s tím, že jsou zdravější. Opravdu? Příkladem za všechny může být veganský sýr nebo veganská slanina. Myslete na to, že se často jedná o vysoce zpracované potraviny s pochybným složením. Když se podíváme na veganský sýr, na prvních třech místech najdeme vodu, kokosový olej a škrob. Což znamená, že takový výrobek obsahuje velkou nálož nasycených mastných kyselin, kterými bychom v jídelníčku měli šetřit. A k tomu 0 g bílkovin.

Dalším významným minusem je cena, kdy za 200 g takového produktu zaplatíte 90 Kč. Takovou potravinu bychom mohli jen těžko označit jako zdravou.

Co s tím?

Pokud nejste vegany, nemáte žádný důvod sahat po takových potravinách, zdravější rozhodně nejsou. Ani veganům podobné výrobky nedoporučím.

Se správným nastavením veganského jídelníčku vám může pomoci náš článek: https://aktin.cz/jak‑na‑dlouhodobe‑veganstvi‑bez‑nasledku‑poucte‑se‑z‑chyb‑slavne‑youtuberky

6. Bezlepkové výrobky

Možná jste se i vy chytili do bezlepkové pasti. V kavárně mlsně pokukujete po čokoládovém dortu, ale vyberete si raději ten raw, který je navíc ještě ke všemu bez laktózy. Pizzu si objednáte bezlepkovou. Co na tom, že při takovém způsobu stravování vaše peněženka doslova pláče.

Opravdu to musíte dělat? Je lepek takové zlo? Možná se vám uleví, když vás z tohoto omylu vyvedu. Bezlepkové potraviny jsou určeny lidem, kteří s lepkem mají nějaký problém a trpí např. celiakií. Těm opravdu nezbyde nic jiného, než bezlepkovou dietu dodržovat a výrobky bez lepku kupovat. Vše důležité informace o lepku a jestli je opravdu třeba se ho bát, najdete zde: https://aktin.cz/pravda‑o‑lepku‑smysleny‑strasak‑nebo‑tichy‑zabijak

Bezlepkové potraviny jsou navíc často dražší, protože jsou dražší i vstupní suroviny. Ale ruku na srdce, cokoliv s nápisem „bez lepku“ je ohromným trendem.

Co s tím?

Bezlepkové potraviny vám pevné zdraví nezaručí. Pokud vás k tomu okolnosti nenutí, s klidným srdcem je nechte v regálech obchodů nebo vitrínách hipsterských kaváren.

7. Ochucené kefíry, jogurtové nápoje jogurty

Kefír nebo jogurtový nápoj je oblíbenou pohotovou svačinou v náročných dnech, kdy nestíháte. Důležité však je, po jakém výrobku sáhnete. Jestli máte rádi ochucené, možná byste měli vědět, že se v nich skrývá nemalé množství cukru. 

V jednom 450 g balení jahodového kefíru najdete 30 g přidaného cukru. Přičemž u dospělého člověka by přidaný cukr v jídelníčku měl tvořit maximálně 10, lépe však 5 % z celkového denního příjmu energie. To je množství cukru do 60 g. 

Co s tím?

Ideálně vybírejte neochucené mléčné výrobky. Pokud vám bílý kefír nechutná, není nic jednoduššího, než ho rozmixovat např. s půlkou banánu nebo hrstí mraženého lesního ovoce a dosladit např. čekankovým sirupem. Určitě jde o racionálnější variantu.

obrázek z freepik.com

8. Některé snídaňové cereálie

Je pro vás miska müsli s mlékem nebo jogurtem ztotožněním zdravé snídaně? Nenechte se zmást televizními reklamami. Nemusí to tak být vždy. Některé druhy zapékaného müsli svým obsahem cukru hrdě konkurují kdejakým čokoládovým kuličkám. Oproti cereáliím také obsahují více tuku.

Např. chocapic má ve 100 g 386 kcal, 25 g cukru a 4,7 g tuku. Zapékané čokoládové müsli 439 kcal, 25 g cukru a 17 g tuku. Čímž rozhodně nechci říct, že si máte vybrat čokoládové kuličky. Za vhodnou volbu bych neoznačila ani jeden výrobek. Jaké cereálie si tedy vybrat? Dozvíte se v našem článku: https://aktin.cz/pravda‑o‑cerealiich‑je‑lepsi‑musli‑granola‑nebo‑prekvapi‑nesquik

Co s tím?

U výběru müsli se opravdu vyplatí pečlivě číst složení. Já jsem si v poslední době oblíbila Emco müsli bez cukru, které je slazené čekankovým sirupem a ve 100 g obsahuje necelé 3 g cukru.

Možností také je upéct si müsli doma, kdy máte slazení zcela pod kontrolou. Inspirujte se našimi recepty:

  1. Křupavá granola s náloží bálkovin a vůní skořice vyšperkuje vaši zdravou svačinu
  2. Zapomeň na kupovanou granolu plnou rafinovaného cukru. Vyrob si svoji chutnější a výživnější!

9. Müsli tyčinky v jogurtových a čokoládových polevách

Rádi chodíte na dlouhé procházky a výlety? Pak si možná s sebou do batůžku rádi přibalíte nějakou tu svačinu v podobě tyčinky. Úplně vám rozumím, protože se jedná o pohotovou variantu. Věnujte ale pozornost výběru. Doby, kdy tím správným výběrem byla ovocná müsli tyčinka v polevě, jsou dávno pryč. V podstatě se jedná o mix cukru a levných tuků. Ve výsledku taková svačina ani nezasytí.

Posuďte sami, meruňková müsli tyčinka s jogurtovou polevou má následující složení:

Škrobový sirup, Jogurtová poleva (26 %) [cukr, plně ztužený palmojádrový tuk, sušená syrovátka (mléko), sušený jogurt (2 %) (mléko), sušené odstředěné mléko, regulátor kyselosti (kyselina citronová), emulgátor (sójový lecitin), přírodní aroma, vanilkový extrakt], Ovesné vločky (13 %), Sušená jablka, Sušené meruňky (8 %) [meruňky, konzervant (oxid siřičitý), rýžová mouka], Pšeničné vločky, Extrudovaná kukuřice, Palmový tuk, Emulgátor (sójový lecitin), Aroma

Za cenu 4 Kč asi nelze čekat zázraky, nicméně takový produkt jen stěží můžeme označit jako zdravý.

Co s tím?

Pokud hledáte nějakou rychlou svačinu, která vás v náročných dnech zachrání před pekelným hladem, sáhněte po proteinové tyčince s pěkným složením bez zbytečností navíc. Obsažené bílkoviny v kombinaci s vlákninou se postarají o déletrvající pocit sytosti.

obrázek z pinterest.com

Co s z toho vzít?

Doufám, že jste po přečtení dnešního článku zase o fous chytřejší a víte, co do svého jídelníčku určitě nezařadit, ačkoliv jsou takové potraviny možná trendy. Poděkuje vám nejen vaše zdraví, ale i peněženka a vy tak zabijete hned dvě mouchy jednou ranou.

5 chyb, kterými zabíjíte zdravou snídani. Neděláte nějakou z nich?
5 chyb, kterými zabíjíte zdravou snídani. Neděláte nějakou z nich?
Způsobů, jak zkazit zdravé jídlo, existuje spoustu. A snídaně není žádnou výjimkou, naopak. Neničíte si náhodou svou pečlivě připravenou a zdravou snídani některou z těchto chyb? Které to jsou a jak je napravit, rozebíráme v článku.
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Pravda o mléku! Jsou mléčné výrobky opravdu škodlivé?
Součástí lidské výživy je celá řada kontroverzních potravin, které mají jak své zastánce, tak zaryté odpůrce. Tito odpůrci takovou potravinu často bez diskuse šmahem odsoudí a mluví o ní jako o nezdravé, ba dokonce škodlivé. Jak je na tom mléko i s celou řadou mléčných výrobků?
Jak připravit salát, abyste po něm neměli hned hlad
Jak připravit salát, abyste po něm neměli hned hlad
Dopřáváte si pravidelně salát jako hlavní jídlo s myšlenkou, že dáváte svému tělo to nejlepší? A obsahuje ten váš všechny důležité živiny? Přečtěte si na co se zaměřit, aby jste se z něj dosyta najedli a získali všechny základní živiny.
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Kefír: kyselý probiotický zázrak
Etymologie slova kefír vás zavede až k tureckému slovu „keyif“, jež označuje „dobrý pocit“, který máte po jeho pití zažívat. A přesně o tom referuje i tento článek; představí základní informace, benefity pro zdraví i kefírová zrna, díky nimž máte možnost vytvoření svého domácího výrobku!
Pravda o cereáliích! Je lepší müsli nebo granola?
Pravda o cereáliích! Je lepší müsli nebo granola?
Představte si, že máte před sebou 2 misky cereálií. V jedné jsou čokoládové kuličky s mlékem a v druhé granola s mlékem. Kterou si vyberete? Opravdu je rozdíl v těchto potravinách tak velký? A není to vlastně jedno?
Jsou džusy a smoothies tajnou překážkou v hubnutí?
Jsou džusy a smoothies tajnou překážkou v hubnutí?
Znáte to, jak si koupíte půl litru smoothie nebo ovocné šťávy, dáte si první hlt, ani nemrknete a všechno je pryč? A hlad vás za chvíli otravuje zas? Jsou sice z ovoce, ale mají svá úskalí. Jaká to jsou?
Pravda o lepku! Smyšlený strašák, nebo tichý zabiják?
Pravda o lepku! Smyšlený strašák, nebo tichý zabiják?
Lepek je v moderní společnosti chápán jako příčina všeho zlého spáchané na lidské rase. Bohužel to není tak jednoduché. Lepku v žádném případě nemůžeme přiřknout vinu za naše problémy. Kdy lepek opravdu škodí?
Slaďte chytře! Je skutečně bíly cukr horší než med, agávový sirup nebo cukr třtinový?
Slaďte chytře! Je skutečně bíly cukr horší než med, agávový sirup nebo cukr třtinový?
Hnědý cukr je zdravější než bílý! Kolikrát jsme se mohli dočíst podobné titulky v médiích, je to ale pravda? Je dobrá volba nahradit cukr ovocnými sirupy? To vše se dozvíte v dnešním článku!
Jak na dlouhodobé veganství bez následků? Poučte se z chyb slavné youtuberky
Jak na dlouhodobé veganství bez následků? Poučte se z chyb slavné youtuberky
I veganství má své mouchy, přesvědčila se o tom známá YouTuberka a propagátorka RAW veganské stravy Yovana Mendoza alias Rawvana English. Zjistěte, jaká jsou rizika veganství, odstraňte je a dejte přednost zdraví namísto blížících se zdravotních problémů.
3 jednoduché silvestrovské mňamky, které zmizí dřív, než stačíte říct "Nový rok"
3 jednoduché silvestrovské mňamky, které zmizí dřív, než stačíte říct "Nový rok"
Zdravé a vynikající silvestrovské pohoštění, díky němuž budete hostitelkou roku 2018 již před jeho začátkem.
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
8 cviků pro posílení a uvolnění bederní páteře
Bolesti zad dokážou poměrně snadno narušovat každodenní aktivity běžného života. Pokud trápí i vás, konkrétně ty v bederní části, je tento článek přesně pro vás. Zabývá se technikami protahování i posilování, které pomohou s bolestí, ztuhlostí a zároveň fungují jako prevence proti budoucím potížím.
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
8 cviků na uvolnění i posílení krční páteře
Bolest krční páteře patří mezi nepříjemný stav ovlivňující fyzickou a psychickou pohodu. Podle studií se navíc předpovídá, že až 7 z 10 lidí tuto bolest zažije. Jak se proti tomu bránit? Dnešní článek prozradí 8 cviků nejen na uvolnění, ale také posilnění krční páteře, které pravidelným cvičením omezí nebo úplně eliminuje bolest.
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit: jak jej vypočítat a správně nastavit?
Kalorický deficit je základem úspěšného hubnutí – co si ale pod tímto pojmem představit, a jak vědomosti poté uvést do praxe?
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
Nafouklé břicho? Toto je 7 nejčastějších příčin
S nafouknutým břichem se setkal téměř každý a všichni se shodnou, že dokáže pořádně znepříjemnit den. Pokud se ovšem obtíže s trávením opakují nebo vás dokonce trápí trvale, je potřeba zakročit. V dnešním článku vám představíme 7 možných příčin nafouklého břicha společně s jejich řešeními!
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
8 věcí, které se stanou po vysazení hormonální antikoncepce
Hormonální antikoncepce je jednou z metod zabraňujících nechtěnému početí. Do jaké míry ale mění přirozené pochody v ženském cyklu, a co můžete očekávat po jejím vysazení?