metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Biopopelničku seženete i za 120 korun

  17:22
Největší svozová společnost v hlavním městě – Pražské služby – se snaží obyvatele metropole vychovávat k ekologickému myšlení. Separaci bioodpadu proto například mezi obyvateli popularizovala tím, že během září rozdávala novým zákazníkům malé kuchyňské biopopelničky.
Přímý prodej rakouské zeleniny. | foto: Tiroler Gemüsekiste

Tahle nabídka zaujala také čtenářku deníku Metro Růženu Hájkovou. „Bioodpad nám Pražské služby odvážejí již několik let, proto biopopelničku do kuchyně od nich nemohu získat. Ale koupila bych si ji. Problém je v tom, že popeláři z Prahy 6 o této službě nic nevědí a odkazují mě na váš deník. Poraďte mi, prosím,“ napsala nám čtenářka.

Bioodpad v metropoli

  • Víc než pětinu odpadu v Praze tvoří bioodpad. Aktuálně se zde nachází asi 13 a půl tisíce hnědých popelnic.
  • Od ledna do srpna bylo odevzdáno 3211 tun kompostovatelného odpadu. Obsah speciálních nádob putuje do kompostáren. Biologickou složku odpadu jde přitom kompostovat a využít k péči o pražskou zeleň. Tento způsob využití je efektivní.

Deník Metro dotaz tlumočil mluvčímu Pražských služeb Radimu Manovi. Ten zalitoval, že se paní neobrátila například mailem či telefonem přímo na svozovou společnost. „Kuchyňská popelnička zdarma byla skutečně distribuována pouze novým klientům, kteří o službu zažádali během měsíce září. V tuto chvíli neplánujeme jejich prodej, ale velmi rádi se s paní spojíme a předáme jí tipy na výrobce či distributory podobných nádob. Na trhu jich je poměrně značné množství, a tak si jistě každý vybere,“ vzkázal čtenářce Mana.

Biopopelniček je na tuzemském trhu na výběr bezpočet. Podle zjištění deníku Metro mohou vyjít klidně i jen na pár desítek korun. Totožnou hnědou nádobu, jakou měly Pražské služby vyobrazenou na svých propagačních letáčcích, jsme nalezli na webu jednoho z eko obchůdků za zhruba 120 korun.

Na nádobu se přitom má vztahovat záruka na dva roky. „Těch možností je opravdu hodně. Postačí zadat požadované zboží do internetového vyhledávače a ukáže se vám nepřeberné množství. Vybere si i náročný zákazník,“ uzavírá pro Metro Mana. 

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dáte si lážo i plážo? Na kole za pivem, houpačkami, trampolínami i klobáskami

vydáno 25. dubna 2024  12:58

Vezměte děti na výlet v bezprostřední blízkosti Vltavy. Čekají na vás tři pecky, které jsou trochu gastronomické, trochu punkové a především velmi...  celý článek

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

vydáno 26. dubna 2024  9:02

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který ohrožoval historický most. Když konečně dospěla k...  celý článek