Další uniklá nahrávka: Trenér seřval hokejisty, pak zkolaboval. Pešán kouče brání

Trenér Horácké Slavie Třebíč Roman Mejzlík (uprostřed) tvrdě seřval své svěřence. Nahrávka z kabiny se později dostala na veřejnost.

Nahrávání emotivních proslovů trenérů v kabině. Tak z toho se poslední dobou stává trend. Do pasti zvukového záznamu se naposledy chytil trenér prvoligového týmu Horácká Slavia Třebíč Roman Mejzlík. Svým svěřencům svérázně spílal za to, že i přes bídné výkony chtěli přidat plat. „Jste nenažraný hovada,“ prohlásil například kouč. Situace v klubu je nyní nepříjemná i proto, že krátce po uniknutí „céresu“ na veřejnost Mejzlík zkolaboval. Drsná slova, která v kabině padla, neviděl jako závadná hlavní muž české reprezentace Filip Pešán.

Stejně jako ostatní sportovní organizace v České republice i Horáckou Slavii Třebíč trápí momentální koronavirová situace, která klub vrhá do ekonomické nejistoty. V týmu proto měli skončit tři hráči, kteří nepřistoupili na snížení platu. Aspoň takové bylo původní stanovisko, které se objevilo na klubovém webu. Třebíčský trenér Roman Mejzlík však záhy tuto informaci odmítl a dodal, že triu hokejistů se omluvil.

V tu chvíli už existovala nahrávka z kabiny, na které se právě finanční podmínky hráčů poněkud horlivě probíraly. Respektive kouč Mejzlík, který hrál v 80. a 90. letech nejvyšší soutěž za Jihlavu, Zlín a Brno, k nim vyjádřil jednoznačný postoj.

Zde jsou z dlouhého proslovu vytaženy některé úseky.

„Vy tady hrajete dva tři roky na příčkách o sestup a chcete navyšovat platy. Jste se pomátli, vole? Oni vám je dali, oni jsou totiž ještě větší ču*áci, s odpuštěním. Nechápu to. Nechápu to! Prosím vás, přemejšlejte hlavou.“

„Nenazývejte se hráči, neříkejte si tak. To ti, se kterými jsem hrál, proti kterým jsem hrál, to byli hráči. Můžete se na mě zlobit, mně je to úplně u pr*ele. Vy jste normální s*áči, ty vole. Co jste tady předvedli na těch pohovorech...“

„Některý jste prostě nenažraný! Nenažraný! Z některých z vás je mi na blití. Promr*ali jsme tu tři sezony po sobě 12 až 16 milionů korun na sezonu áčka.“

„Vy, co nemáte děcka, to nechápete. Máte doma jen ty svoje pipiny, který vás ždímou a pak se na vás vys*rou. Jako se vys*ala na mě ta pí*a. Já takhle můžu mluvit, protože je mi 53 let, hrál jsem extraligu, nikdo z vás mi nesahá ani po kotníky. Nikomu z nás, ani panu Hrbáčkovi, který tu dělá led.“

Proslov je tvrdý, ale má v sobě hodně pravdy

Někomu mohou přijít slova příliš explicitní a neakceptovatelná, jiní je považují za ostrá, ale nijak závadná. Do tohoto tábora se řadí například trenér českého hokejového národního týmu Filip Pešán, který svůj názor vyjádřil na Twitteru.

„Poslední dobou je, koukám, móda nahrávat trenéry v kabině. Radost z toho nemám, protože jsem zastáncem toho, že co se řekne v šatně, to by tam mělo taky zůstat. Proslov trenéra Mejzlíka z Třebíče je tvrdý, ale má v sobě i hodně pravdy,“ zastal se kolegy 42letý kouč.

Fanoušci Třebíče ale takto chápaví nebyli a vyzvali vedení klubu, aby odvolalo Mejzlíka z pozice hlavního trenéra i sportovního manažera. Vzkaz příznivců rozlítil předsedu organizace Martina Svobodu. „Se strašným smutkem sleduji, že v době, kdy by lidé měli držet při sobě, nemají nic lepšího na práci než brojit proti sobě a vzájemně se napadat,“ uvedl šéf Horácké Slavie, která si těžkým obdobím procházela už na jaře, když v květnu náhle zemřel kouč Radek Novák.

Svoboda později uvedl, že spolu s celým vedením za postoji a názory Mejzlíka stojí. Dodal pouze, že forma sdělení nebyla „šťastná a správná“.

Stloukalův proslov je něco jiného

Mnoha lidem se při poslechu audiozáznamu ze šatny Třebíče vybaví několik měsíců starý proslov trenéra dorosteneckého týmu Technika Brno Martina Stloukala, který do mladých hráčů ostře šil kvůli špatné životosprávě. Této komparaci s brněnským hříšníkem, který do svého výlevu zakomponoval i rasistické poznámky, se však už citovaný Pešán chce vyvarovat.

„Nesrovnávejme ho prosím s proslovem kouče Stloukala. Řízení dospělých, kteří mají plnou zodpovědnost sami za sebe, je velký rozdíl oproti vedení dětí. Hokej je tvrdý sport a my trenéři v šatně musíme občas zvýšit hlas. Panu Mejzlíkovi přeji brzké uzdravení,“ napsal Pešán.

Brzké uzdravení!

Na co poslední větou narážel? Pod tíhou událostí posledních dní ústřední postava klubu zkolabovala a musela být s vážnými zdravotními problémy převezena do nemocnice.

„Asi většina fanoušků a lidí kolem hokeje očekává vyjádření k dění posledních dní, ale to v současné situaci doopravdy nepovažuji za důležité,“ uvedl zmiňovaný předseda Svoboda. „Se souhlasem rodiny vám tímto sděluji, že v pondělních dopoledních hodinách zkolaboval hlavní trenér Roman Mejzlík. V souvislosti s jeho vážným zdravotním stavem byl hospitalizován v jihlavské nemocnici,“ doplnil.

Podle posledních zpráv by měl být stav Mejzlíka, který nedávno prodělal jako většina týmu onemocnění COVID-19, stabilizován. Ovšem léčba bude vyžadovat delší časové období. Tým prozatím povede asistent Jaroslav Barvíř.

Ačkoliv třebíčští hokejisté byli terčem verbální ofenzivy svého nadřízeného, za trenéra se postavili.

„Pan Mejzlík je velmi emotivní člověk a všichni víme, že tvrdá slova byla myšlena v dobrém. Jsme dospělí lidé a z tohoto důvodu většina našeho týmu emotivní projev našeho trenéra chápala. To, že nahrávka unikla z kabiny a byla zneužita v neprospěch trenérů, klubu a hráčů, je naprosto neslučitelné s morálními hodnotami hráče našeho týmu,“ stálo v prohlášení, pod které se podepsala celá kabina Horácké Slavie. Kouči rovněž popřála brzké uzdravení a rychlý návrat do normálního života.

Tagy: