Hlavní obsah

Lavička Jaroslava Kubery je poctou bývalému předsedovi Senátu

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Kubera

Reklama

Senát zdobí Lavička Jaroslava Kubery. Je poctou tomuto bývalému předsedovi Senátu z ODS, který v lednu náhle zemřel.

Článek

Symbolizuje zároveň hodnoty, které vyznával a prosazoval, zejména svobodu a nezávislost. Zaznělo to dnes při slavnostním odhalení lavičky, které se odehrálo v komorním duchu za přítomnosti vdovy Věry Kuberové.

„Byl jasným a nekompromisním obhájcem svobody, demokracie a vlády práva. To je přesně to, čeho je dneska Senát i díky němu nositelem,“ řekl novinářům na adresu svého předchůdce předseda Senátu Miloš Vystrčil. Kuberu označil za svého učitele.

„Jaroslav Kubera se zásadním způsobem zapsal do historie Senátu Parlamentu České republiky. Byl vynikajícím předsedou Senátu, vynikajícím člověkem,“ dodal Vystrčil.

Černá lavička je opatřena s uměleckým kovovým ztvárněním zápisníku, brýlí a popelníku vzhledem k tomu, že Kubera byl náruživým kuřákem.

Pořízení lavičky, které pomohla zorganizovat senátní kancléřka Jana Vohralíková, uhradí ze svého senátoři a senátorské kluby, uvedl Vystrčil. Cenu nesdělil. Lavička je v podloubí prvního nádvoří Valdštejnského paláce, které bylo dříve nazýváno Vévodský dvůr.

Nad lavičkou je Kuberova fotografie a v její blízkosti i nejvyšší tchajwanské vyznamenání, které bývalý předseda horní komory dostal in memoriam. Jeho plánovanou misi na Tchaj-wan realizoval až Vystrčil k nelibosti Číny, prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše či předsedy Sněmovny Radka Vondráčka.

Reklama

Doporučované