Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Meteorologové varují před povodněmi: Hladiny řek se nebezpečně zvyšují, vylévají se z břehů

Meteorologové varují před povodněmi: Hladiny řek se nebezpečně zvyšují, vylévají se z břehů
Zdroj: HZSCR
+ Další 2 fotografie
výstraha
Intenzivní srážky zaměstnávají hasiče. Aktuálně řešili už přes 900 událostí. Jednalo se převážně o monitory toků, nejvíc v kraji Moravskoslezském, Pardubickém a Zlínském. V současné době stoupá hladina Moravy a na třetím stupni je také Bečva v Přerově. Meteorologové z ČHMÚ vydali výstrahu před povodněmi a to převážně na Moravě a ve Slezsku.

Během dne počet událostí z noci, ke kterým museli hasiči vyjet, rychle vzrostl. K 15. hodině jich bylo už 900. Nejvíc zasaženými kraji jsou kraj Moravskoslezský, Zlínský, Pardubický a Olomoucký. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu vydali výstrahu před povodněmi ve výše zmíněných krajích.

Většina zásahů je spojena s čerpáním vody ze sklepů a jiných objektů. Hasiči odčerpávají také laguny ze silnic a čistí propustě nebo stavidla. Na některých místech staví protipovodňové zábrany či instalují pytle s pískem. "Protipovodňové hráze stavíme například na řece Bečvě. V Přerově stavěli hasiči mobilní hrazení a nasazovali velkokapacitní čerpadlo," sdělila Lucie Javoříková, tisková mluvčí HZS Zlínského kraje.

V menší míře hasiči odstraňují popadané stromy a větve. Podle mluvčí je neustále potřeba monitorovat vzestupy hladin vodních toků. "Jsme součástí krizových štábů obcí, kde již povodňový stupeň na některém vodním toku dosáhl III. stupně," pokračuje.

Na Svratce v oblasti Židlochovice byl překročen třetí stupeň povodňové aktivity. Také ve Zlínském kraji vyjíždějí hasiči nejčastěji k odčerpávání vody z objektů. Nejvíc takových událostí je na Vsetínsku.

"Především hasiči odčerpávají vodu ze zatopených sklepů, kotelen, čistí ucpané propustky nebo odstraňují kusy stromů, unášené vodou, které se zachytily pod mosty. K odstranění klád vyjeli i například profesionální hasiči z Uherského Hradiště, kteří v místní části Míkovice odstraňují pod mostem zaseklé kmeny stromů." doplňuje por. Lucie Javoříková.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy