Běloruský pat. Nervózní Lukašenko dělá absurdní kroky, rozuzlení je ale v nedohlednu

KOMENTÁŘ KARLA SVOBODY | Bělorusko je po měsících protestů v patové situaci. Demonstrace se konají od srpnových „voleb“ prakticky nepřetržitě a běloruská policie je velmi tvrdě potlačuje, při čemž zatýká stovky lidí. V řadách silových složek zároveň roste nervozita, což se projevilo při rozhánění pondělního protestního pochodu penzistů, proti kterým policisté použili i slzný plyn, zábleskové granáty či vodní děla. Jindy zase náměstek ministra vnitra Gennadij Kazakevič veřejně vyhrožuje, že proti demonstrantům budou použity smrtící zbraně. Obecně se dá říct, že běloruské silové složky jednají se stále větší brutalitou. A nervózní je i Alexandr Lukašenko.

Je to v podstatě tradicí – nejobskurnější příspěvek si připsal sám běloruský vůdce, který uspořádal 10. října „kulatý stůl“ s opozicí. „Drobnou“ vadou na kráse bylo, že daný kulatý stůl, kterého se účastnil Viktor Babariko, se konal ve vazební věznici KGB. Jednání se údajně zabývalo Lukašenkem navrhovanou změnou ústavy, nicméně příliš mnoho detailů z něj není známo.

Lukašenko zjevně zkoušel hrát na rozpory uvnitř opozice, kdy část chtěla nejdříve nové prezidentské volby a až poté změnu ústavy, zatímco druhá skupina trvá na opačném postupu. Pochvalu za toto počínání sklidil jen z Kremlu. Navíc, požadavky velké části opozice, tedy hlavně té, která stojí za Světlanou Tichanovskou, vyznívají jasně pro nové volby. Nezdá se, že by Lukašenkova taktika měla šanci na úspěch.

Další oznámení, se kterým přišel, je snad ještě absurdnější. Tvrdí, že představitelka opozice Tichanovská jej sama požádala o ochranu před atentátem, který se na ni údajně chystal. Lukašenko jí podle své verze dokonce dal peníze, protože byla zoufalá a žádala o ně. Snad ani není nutné připomínat video z kanceláře šéfky Ústřední volební komise Lidije Jermošiny, na němž Tichanovská deklamuje předem připravený text, zjevně pod tlakem. Podobně „dobrovolně“ opouštěla zemi (byť neúspěšně, když sama raději roztrhala svůj pas) i další opoziční tvář Maria Kolesnikova. Lukašenko se tak stále více potápí do směšnosti.

Levicová politika nejsou jen dávky. Není možné, aby si nás Babiš ve vládě vodil, říká Netolický

sinfin.digital