Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama se zapojí do americké předvolební kampaně již příští týden

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Od příštího týdne se do americké předvolební kampaně na straně demokratického uchazeče o Bílý dům Joea Bidena zapojí i bývalý prezident Barack Obama. Stanici CNN to sdělili činitelé Demokratické strany.

Obama, který je jednou z nejoblíbenějších veřejných postav demokratů, se soustředí především na několik oblastí v klíčových volebních státech, kde již voliči mají možnost odevzdat svůj hlas v předstihu před oficiálním datem voleb, jež připadá na 3. listopadu.

Plán demokratického prezidenta z let 2009 až 2017 pro poslední dva týdny před volbami zatím není finální, podle demokratů se však zatím uvažuje o jeho návštěvě Floridy, Severní Karolíny a Wisconsinu. Výsledky v těchto státech totiž mohou být klíčové.

Bidenova kampaň se domnívá, že by Obama mohl vylepšit šance demokratického kandidáta především u třech skupin voličů: u černošských mužů, mezi Američany latinskoamerického původu a u mladých lidí.

Obama navštíví akce s menší účastí, které budou odpovídat doporučením zdravotnických úřadů vzhledem k pandemii covidu-19. Události však mají za cíl vyvolat silnou odezvu u lokálních médií v klíčových oblastech států, kde již začalo hlasování.

Bývalý šéf Bílého domu bude vystupovat sám, jeho manželka a jedna z nejpopulárnějších veřejných osobností v USA Michelle Obamová žádné podobné veřejné vystoupení do voleb již neplánuje.

Obama se za svého bývalého viceprezidenta Bidena oficiálně postavil v dubnu a od té doby pomáhal jeho kampani především virtuálně. Vystoupil například na několika akcích, jejichž cílem bylo vybrat peníze od malých přispěvatelů. V posledních měsících rovněž s Bidenem i jeho viceprezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou natočil několik volebních spotů. Exprezident také pronesl jeden z nejdůležitějších projevů demokratického nominačního sjezdu, v němž nejen chválil svého někdejšího kolegu, ale rovněž silně kritizoval současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa, který usiluje o znovuzvolení.

Témata:  Barack Obama Joe Biden volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy