Festival arabské kultury se neruší. Organizátoři ho přesunuli na internet

Zveřejněno v Atraktivní zprávy
Od - středa, 14. říjen 2020 17:11

Festival arabské kultury, tzv. ARABFEST, který se měl letos uskutečnit zčásti online, se do virtuálního prostředí přesouvá zcela. Organizátoři tak reagují na aktuální situaci a vládní nařízení. Jednotlivé akce festivalového programu mohou lidé sledovat od 15. do 20. října.  

Festival zahájí ve čtvrtek 15. října koncert tuniského folkového dua Ÿuma, který bude dostupný na sociálních sítích a webové stránce ARABFESTU. Návštěvníci nepřijdou o oblíbený Velký sobotní program, a 17. října od 11 hodin tak budou moci u sebe doma sledovat festivalové dění, jehož součástí budou rozhovory s českými i zahraničními hosty nebo hudební set DJs Toukadime. Lidé budou moci virtuálně navštívit Wádí Rum, poušť, kde se natáčely Hvězdné války. Naučí se, jak uvařit nomádské speciality v podání kuchaře Hugo Hromase, děti se zase mohou těšit na originální loutkové představení. Zájemci o studium arabštiny si přijdou na své při ukázkové začátečnické hodině a literární nadšenci se dozví o novinkách orientálního nakladatelství Dar Ibn Rushd. Festivalové fanoušky čekají také soutěže o hodnotné ceny a mnoho dalšího.

Pořadatelé chystají také streamy tematických přednášek, mj. o betlémské hvězdě v podání Lumíra Honzíka z plzeňské pobočky Hvězdárny v Rokycanech a Plzni. Zkrátka nepřijdou ani fanoušci filmu, kteří tak na svých obrazovkách budou moci zhlédnout dokument iráckého režiséra Ahmada Alsabaiei Hlasy přicházejí z dáli (2018). Pořadatelé jednají také o možnosti zpřístupnění plánovaného filmu Theeb.

„Jedenáctý ročník festivalu je pro nás obrovská výzva. Nejenže jsme festival připravovali dvakrát, nyní jej přesouváme výhradně do online formy. Výzvy ale máme v týmu rádi a troufáme si říci, že nabízíme program, který dokazuje pestrost a kulturní bohatství arabského světa. Udělali jsme pro to maximum. Aktuálně také jednáme o odložení akcí, které se nemohou za daných podmínek uskutečnit, a je tedy možné že se festival dočká ještě pozitivních změn,” dodává ředitelka festivalu Tereza Svášková.

Festivalové akce, které se neobejdou bez přítomnosti návštěvníků, jako jsou degustace libanonských vín a Hvězdná procházka centrem města Plzně, jsou zatím odložené na neurčito. V původním termínu nebude realizován ani umělecký workshop plánovaný ve Fresh Air Gallery. Přednáška Bronislava Ostřanského Až slunce bude svinuto, až hvězdy pohasnou nalezne nové datum také podle vývoje následujících týdnů.