První část oprav hradeb finišuje, mostecký Hněvín dostane i nové nasvícení

  7:08
Na mostecké dominantě, hradu Hněvín, finišují práce na první etapě rekonstrukce opěrných zdí mezi vstupní branou do hradu a hvězdárnou. Práce za zhruba tři miliony korun začaly již v průběhu léta a mají skončit první listopadový týden.

U nového nasvícení, které nahradí zčásti už nefunkční a energeticky náročné výbojkové, půjde regulovat jeho barevnost či intenzitu. | foto: MAFRA

Cílem rekonstrukce je snížit vlhkost zdiva a obnovit celistvost hradeb, které vznikly jako součást stavby repliky starého hradu na přelomu 19. a 20 století.

„Zeď je třeba nejprve rozebrat, očistit kamenivo, vytvořit drenáže, aby mohla odtékat voda, a pak zdivo skládat zpět postupem, který konzultujeme s památkáři,“ přibližuje postup prací vedoucí odboru investic mosteckého magistrátu František Jirásek.

V plánu jsou ještě další čtyři etapy oprav, které mají zamezit postupné degradaci kamenných hradeb, pokračovat budou v příštích letech.

Hrad Hněvín se zároveň v nejbližší době dočká i nového LED osvětlení za více než pět milionů korun.

U nového nasvícení, které nahradí zčásti už nefunkční a energeticky náročné výbojkové, půjde regulovat jeho barevnost či intenzitu.

„Přispěje to k větší atraktivitě hradu Hněvína, který je symbolem a dominantou našeho města,“ poznamenal mostecký primátor Jan Paparega (ProMOST).