Sám si napíšu, sám si zahraju. Robert Bellan zaskakoval v Šípech téměř za všechny

Když onemocní herec nebo z nějakých závažných důvodů nemůže hrát, hledá se za něj, často velmi narychlo, takzvaný záskok. Tedy někdo, kdo by roli mohl odehrát místo něj. V případě Rychlých šípů byla první volba záskoku vždy jasná – vždyť kdo by mohl znát všechny role lépe než autor a režisér inscenace?

V Rychlých šípech účinkuje jedenáct herců a jedna herečka. Režisér a autor dramatizace Robert Bellan v uplynulých dvou desetiletích, kdy se legendární komedie hraje, zaskakoval za deset kolegů. Čestné výjimky tvoří David Vacke coby Mirek Dušín a Josef Kubáník, který hraje Dlouhé bidlo.

„K záskokům jedna drobná vzpomínka. Přesně si vzpomínám, jak jsem se vtěloval do postavy děvčátka Vlasty a praskly mi na jevišti na zádech šaty. Není divu, šaty jsme v zákulisí před představením dokázali zapnout jen za pomoci spínacích špendlíků a několika svalnatých oblékaček. Kolegové to málem smíchy nedohráli,“ vzpomíná Robert Bellan na jednu z mnoha situací, pro které diváci Rychlé šípy už dvacet let milují.

V uplynulém týdnu oslavily Rychlé šípy 20 let na scéně a staly se tak legendou. Navíc jen tři tuzemské inscenace mají na svém kontě 500 repríz: Sluha dvou pánů, Hrdý Budžes – a Rychlé šípy, legendární příběh Jaroslava Foglara v podání Slováckého divadla.