Regionální stanice TV Brno 1 zmizí z pozemního vysílání, chce se do něj ale vrátit

15. říjen 2020

Plánovaný krok souvisí s ukončením provozu většiny regionálních DVB-T sítí. Na jihu Moravy využívá stanice datovou kapacitu v multiplexu Českých Radiokomunikací. Beze změny je možné stanici naladit na internetu a v placených službách.

Regionální stanice TV Brno 1 ukončí se závěrem tohoto měsíce pozemní televizní vysílání na jihu Moravy. Portálu Digitální rádio to potvrdil výkonný ředitel programu Přemysl Svora. Tento krok není dobrovolný ze strany televize, ale souvisí s ukončením existence většiny místních DVB-T multiplexů. TV Brno 1 byla dlouhodobě na jihu Moravy součástí Regionální sítě 8 Českých Radiokomunikací. Marcel Procházka, ředitel pro regulaci, prostřednictvím Televizníhowebu informoval, že vysílání RS8 bude ukončeno 31. října ve 23:59.

Jedinou možností pro terestrickou distribuci, která by dávala v současné době pro provozovatele stanice smysl, je šíření v DVB-T2 multiplexu společnosti Digital Broadcasting. Ekonomická nabídka operátora je ale podle Svory v současné době mimo možnosti televize. Provozovatel proto čeká, zdali Český telekomunikační úřad po ukončení přechodu na pozemní vysílání DVB-T2 umožní vznik nových místních sítí v některých oblastech. Stanici bude možné od listopadu naladit nadále v placených službách a také na jejím webu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související