Na posezení v restauraci můžeme nejméně dva týdny zapomenout. Někde vydávají jídlo okénkem
Restaurace, bary, kavárny zůstávají nejméně na 14 dní kvůli vládním opatřením uzavřené. Lidé do vnitřních prostor nesmí. Přesto se někteří provozovatelé restaurací rozhodli pokračovat a otevřít výdejní okénko. Vaří se méně druhů jídla a ubylo i personálu. Počet uvařených jídel klesl na polovinu, někde ještě víc.
Čtěte také
„Dobrý den, přišel první zákazník, tak jdeme na to."
„Vezmi si s sebou řízek se salátem, jestli můžu poprosit," zákaznice Jana přišla do restaurace v Čisté u Horek.
Hned za vchodovými dveřmi je stůl a na něm leží jídelní lístek, ze kterého si vybrala.
„Já hodně jezdím a takový nákup jídel beru i jako podporu pro restaurace. Člověk by si mohl uvařit doma, ale říkám si, když už musí mít hospody takzvaně přivřeno, tak ať mají aspoň nějaký menší obrat."
Nabídka jídel je sice o něco menší než za běžného provozu, ale podle kuchaře Miroslava Trejbala je z čeho vybírat.
„Je tady svíčková, segedínský guláš, moravský vrabec, uzené maso. Máme toho tady plno, tak jen doufáme, že lidé přijdou."
Už ze zkušeností, které získali na jaře, vědí, že zákazníků bude méně. Navíc rozhodnutí vlády přišlo podle Miroslava Trejbala překvapivě rychle.
„My jsme si vše naobjednali, v úterý nám to přivezli. Teď máme plný sklad piva, všechno maso, tak co teď s tím?"
Novopacký kuchař Tomáš Kraus, který právě dokončuje poslední jídlo z dnešního menu, se obává, že tržby půjdou dolů.
„Jestli bude ještě takové počasí, jako je teď, tak se nikomu nebude chtít stát venku na dešti, když to řeknu takhle."
Čtěte také
Nejčastěji si prý pro obědy přichází senioři a řemeslníci. Jenže nikdy není jisté, kolik jich dorazí.
„Je kumšt trefit se tak, aby vám to vše dalo, aby vám nezbývalo a nic se nevyhazovalo."
I v této restaurace teď není nabídka jídel tak bohatá, navíc v práci je teď méně zaměstnanců.
„Personál máme zatím všechen, ale musí se prostě omezit kapacita. Jede jeden kuchař a s ním jeden číšník. Protože se nevyplatí, abychom tu byli v plné sestavě."
Někteří majitelé se obávají toho, že současné nařízení vlády potrvá déle než dva týdny. Mohli by tak přijít i o pořádání různých vánočních firemních večírků a akcí, které jsou pro ně každoročně ekonomicky zajímavé.
Související
-
Krkonošské kyselo. Jídlo chudých se vrací na lístky horských...
Mnohé recepty z krkonošské kuchyně už upadly v zapomnění, přestože měla jídla krásná jména jako brdlajs, frncábník nebo perdlouka. O polévce s názvem kyselo jste al...
-
Školy ode dneška přechází na distanční výuku, i žáci prvního stupně se budou učit z domova
Další vlna vládních opatření proti šíření koronaviru se dotkla i školní výuky. Všichni žáci včetně dětí na prvním stupni základních škol se nově musí učit přes počítač.
-
Místo práce v továrně, vaří raději dva bratři v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny tradiční česká jídla
Na jedné straně vysoké platy a žádné sociální problémy, na straně druhé silný provoz a nedostatek pracovní síly. Tak se dá shrnout život v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Izrael podle médií zaútočil na Írán malými drony. Zasáhl leteckou základnu u města Isfahán
-
Závan mečiarismu. Změní syn bývalého šéfa policie slovenskou tajnou službu na nástroj pomsty?
-
Na pupečníku tkaničku, ve tváři tiky z alkoholového syndromu. Dnes je Dominika sebevědomá tanečnice
-
Kadyrova ‚drahého bratra‘ zatkla policie v Dagestánu. Osvobodit ho přijelo čečenské komando