Na posezení v restauraci můžeme nejméně dva týdny zapomenout. Někde vydávají jídlo okénkem

15. říjen 2020 09:44

Restaurace, bary, kavárny zůstávají nejméně na 14 dní kvůli vládním opatřením uzavřené. Lidé do vnitřních prostor nesmí. Přesto se někteří provozovatelé restaurací rozhodli pokračovat a otevřít výdejní okénko. Vaří se méně druhů jídla a ubylo i personálu. Počet uvařených jídel klesl na polovinu, někde ještě víc.

Čtěte také

„Dobrý den, přišel první zákazník, tak jdeme na to."
„Vezmi si s sebou řízek se salátem, jestli můžu poprosit," zákaznice Jana přišla do restaurace v Čisté u Horek.

Hned za vchodovými dveřmi je stůl a na něm leží jídelní lístek, ze kterého si vybrala.
„Já hodně jezdím a takový nákup jídel beru i jako podporu pro restaurace. Člověk by si mohl uvařit doma, ale říkám si, když už musí mít hospody takzvaně přivřeno, tak ať mají aspoň nějaký menší obrat."

Nabídka jídel je sice o něco menší než za běžného provozu, ale podle kuchaře Miroslava Trejbala je z čeho vybírat.
„Je tady svíčková, segedínský guláš, moravský vrabec, uzené maso. Máme toho tady plno, tak jen doufáme, že lidé přijdou."

Restaurace, bary a kavárny zůstávají uzavřené, někde vydávají jídlo okénkem

Už ze zkušeností, které získali na jaře, vědí, že zákazníků bude méně. Navíc rozhodnutí vlády přišlo podle Miroslava Trejbala překvapivě rychle.
„My jsme si vše naobjednali, v úterý nám to přivezli. Teď máme plný sklad piva, všechno maso, tak co teď s tím?"

Novopacký kuchař Tomáš Kraus, který právě dokončuje poslední jídlo z dnešního menu, se obává, že tržby půjdou dolů.
„Jestli bude ještě takové počasí, jako je teď, tak se nikomu nebude chtít stát venku na dešti, když to řeknu takhle."

Čtěte také

Nejčastěji si prý pro obědy přichází senioři a řemeslníci. Jenže nikdy není jisté, kolik jich dorazí.
„Je kumšt trefit se tak, aby vám to vše dalo, aby vám nezbývalo a nic se nevyhazovalo."

I v této restaurace teď není nabídka jídel tak bohatá, navíc v práci je teď méně zaměstnanců.
„Personál máme zatím všechen, ale musí se prostě omezit kapacita. Jede jeden kuchař a s ním jeden číšník. Protože se nevyplatí, abychom tu byli v plné sestavě."

Někteří majitelé se obávají toho, že současné nařízení vlády potrvá déle než dva týdny. Mohli by tak přijít i o pořádání různých vánočních firemních večírků a akcí, které jsou pro ně každoročně ekonomicky zajímavé.

Spustit audio

Související