Recenze filmu: Krásná švédská apokalypsa nazvaná Kiruna

Dokument Kiruna - překrásný nový svět je krásná švédská tragédie.

Dokument Kiruna - překrásný nový svět je krásná švédská tragédie. Zdroj: Photo © Analog Vision

Dokument Kiruna - překrásný nový svět je krásná švédská tragédie.
Dokument Kiruna - překrásný nový svět je krásná švédská tragédie.
Dokument Kiruna - překrásný nový svět je krásná švédská tragédie.
4
Fotogalerie

O snímku Kiruna – překrásný nový svět se mluví už rok. Světovou premiéru mu uspořádal uznávaný švýcarský festival dokumentů Visions du Réel loni v dubnu, od té doby se film ukázal na festivalech v Rusku, Estonsku, Švédsku, Jižní Koreji, Polsku nebo Itálii. A samozřejmě také v Česku, na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, festivalu Jeden svět a naposledy na plzeňském Finále, kde získal cenu od studentské poroty.

Po úspěšném festivalovém putování debut Grety Stoclassové v září vstoupil i do české distribuce, která se však nyní minimálně na dva týdny přerušila.

Příběh švédského města za polárním kruhem, které bylo postaveno na ložisku železné rudy a nyní se začalo postupně propadat, je nicméně českým divákům stále přístupný – díky videotéce DAFilms.cz, portálu, jenž vzešel ze spolupráce sedmi evropských festivalů dokumentárního filmu.

Kiruna patří mezi artové dokumenty s výrazným mezinárodním přesahem, za nimiž stojí především mladá generace českých filmařů.

Greta Stocklassová pochází z česko-švédské rodiny a na severu strávila kus života. Nyní na FAMU studuje dokument a ve svém snímku prokazuje výrazný cit pro filmový jazyk.

Portrét města, jež se musí přestěhovat o tři kilometry dál, buduje s pečlivým zájmem o všechny složky filmového vyprávění. Dlouhé tiché záběry kameramana Stanislava Adama lakonicky sledují přípravy na stěhování, které film pojímá jako poněkud absurdní tragikomedii o sporu ekonomiky a environmentalistiky.

Pomocí tří vybraných protagonistů do snímku, který také porovnává naše představy o utopii se spíše dystopickou realitou, pomalu vstupují i další témata a melancholičtější nálady.

Kromě učitele, jenž přesun města pozoruje s obavami, se Stoclassová zaměřila také na středoškolačku ze skandinávské menšiny Laponců a mladého uprchlíka z Jemenu. Všechny spojují otázky identity ohrožené okolím. Osud profesora v dokumentu vyznívá nejpřirozeněji, každý hrdina nicméně rozšiřuje obraz města, pod jehož klidným povrchem zeje jáma plná problémů.

Film Kiruna – překrásný nový svět diváky nevede za ruku, jeho meditativní nemluvnost a na dokument až nezvyklá filmařská čistota vybízí k vlastním názorům a hledání kauzalit. Nyní je možná ideální doba mu dopřát pozornost.

Kiruna – překrásný nový svět (dokument, ČR, 87 minut)

Režie a scénář: Greta Stocklassová

Vystupují: Timo Vilgats, Maja Jannock Björnströmová, Abdalrahman Josef

Hodnocení: 70 %

Trailer dokumentu:

Autorka je spolupracovnicí redakce