Dnes Pátek - oblacno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
V kauze údajného předražování jízdného taxi a korupce rozhodne soud v listopadu
Ilustrační foto: Freeimages.com

V kauze údajného předražování jízdného taxi a korupce rozhodne soud v listopadu

V případu údajného předražování jízdného a korupce rozhodne odvolací pražský městský soud v listopadu. Obžalobě čelí skupina taxikářů a bývalý úředník magistrátu. Obvodní soud jim loni v prosinci uložil podmíněné a peněžité tresty, proti nepravomocnému rozsudku se odvolala většina obžalovaných i státní zástupkyně.

Michal Šotola, Giovanni Piscicelli Taeggi a Zdeněk Ponert podle obžaloby od dubna do listopadu 2015 zákazníkům účtovali mnohonásobně vyšší jízdné, než nařizuje magistrát. Další obžalovaní, Pavel Jelínek a Luboš Zdeněk, podle spisu organizovali výběr úplatků pro úředníka Luďka Šmejkala, který tehdy pracoval jako referent v oddělení pro kontrolu taxislužby.

Poslední obžalovaný taxikář, Valentin Záruba, který v průběhu hlavního líčení zemřel, peníze podle obžaloby muži předával. Šmejkal pak Zárubovi podle spisu poskytl informace o plánovaných kontrolách, které Jelínek rozesílal dál.

Taxikáři vinu odmítají. V minulosti přiznali, že vyšší jízdné účtovali, hájili se ale tím, že zákazník vždy o ceně věděl dopředu a souhlasil s ní. Cenu navyšovali podle svých slov například proto, aby pokryli náklady na zpáteční cestu.

Loni také upozorňovali na to, že se naposledy magistrátem stanovená maximální cena zvýšila před 12 lety. Letos se cena za kilometr zvýšila z 28 na 36 korun. Obžalovaní nesouhlasí ani s tvrzením obžaloby, že by byli členy organizované skupiny.

Právě to, aby byli obžalovaní odsouzeni jako členové organizované skupiny, žádala včera mimo jiné v odvolání státní zástupkyně. Obvodní soud totiž loni rozhodl, že tento znak skupina nenaplnila.

Obhájci včera zase požadovali, aby byli jejich klienti obžaloby zproštěni. Upozornili také na novelu trestního zákoníku, která začala platit před dvěma týdny. Podle té je hranice pro „nikoli nepatrnou škodu" stanovena na 10 000 korun, dříve byla částka poloviční. Této hranice škody ale taxikáři podle obžaloby nedosáhli. Podle obhájců by tak byl případ podle aktuální úpravy řešen v pouze v přestupkovém, a ne v trestněprávním řízení.

Šotolovi, Taeggimu, Jelínkovi a Zdeňkovi uložil loni obvodní soud nepravomocně rok a půl dlouhou podmínku s odkladem na dva roky. Ponerta, který jako jediný nebyl odsouzen za korupci a proti rozsudku se neodvolal, potrestal osmiměsíční podmínkou.

Šmejkalovi uložil trestní senát tři roky s odkladem na pět let. Většina obžalovaných má také podle rozsudku zaplatit peněžité tresty od 55 000 do 100 000 korun.


Autor: ČTK

V ubytovně byl pobodán muž

20. dubna 2024 v 18:41

V noci na sobotu byl pobodán po konfliktu na ubytovně v dolních Chabrech třicetiletý cizinec, kterého převezli záchranáři do nemocnice.

Při napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž

19. dubna 2024 v 08:08

Pražští policisté ve čtvrtek odpoledne zasahovali u případu napadení v autoservisu v Řepích. Zemřel tam muž, dalšího policie zadržela.

Mladík měl halucinace, podle kamaráda užil LSD

9. dubna 2024 ve 14:46

Službu bez opilých nebo zdrogovaných lidí by strážníci sloužící v centru hlavního města hledali v paměti dlouho. Tentokrát šlo o 23letého mladíka po požití LSD.

Další články
Nahoru