Kvalitu svarů a další vlastnosti materiálů zkoumají v Liberci elektronovým mikroskopem

Firemní aktuality Firemní aktuality
— vydáno 15. října 2020

Přístroj v hodnotě přes pět milionů korun pomůže libereckým vědcům i studentům při materiálovém výzkumu kovových slitin a plastů. Elektronový mikroskop TESCAN nainstalovali ve Fakultě strojní Technické univerzity v Liberci.

Přístroj pořizovala liberecká univerzita z vlastních zdrojů. Jedná se již o druhý elektronový mikroskop této značky, který na fakultě využívají. Starší typ, pořízený v roce 2013, zůstává součástí laboratoře. „Nový mikroskop bude součástí hned několika našich výzkumů, například jej využijeme při zkoumání pevnosti spojů difuzního svařování jemnozrnné oceli nebo při vývoji žáruvzdorných slitin železa a hliníku. Pokud jde o nekovové vzorky, budeme analyzovat materiály plastových dílů do automobilů. Vždy je naším cílem popsat vlastnosti zkoumaných materiálů a případně je i dále zlepšovat,“ uvedl Ing. Pavel Hanus, Ph.D., z Katedry materiálů Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

Pavel Hanus pořizuje první snímky na novém mikroskopu

 

Nový mikroskop přináší univerzitním vědcům celou řadu zlepšení, která ve svých výzkumech využijí. Oproti předchozímu typu se zvětšení znásobilo o jeden řád a do plně motorizované komory mikroskopu je možné vložit až tříkilogramové vzorky. Univerzitní výzkumy probíhaly na mikroskopu i během letních prázdnin. Kromě výzkumu se nový přístroj stane i součástí výuky. Studenti navazujících magisterských oborů se s přístrojem seznámí v podzimním semestru. „Využití mikroskopu bude, dá se říci, maximální. Jedná se o univerzální nástroj, a proto pro něj máme široké uplatnění. Jeden z prvních výzkumů se týká postupu oxidace ve slitinách s různým poměrem železa, hliníku a křemíku. Dlouhodobě chceme vylepšit vlastnosti některých v průmyslu používaných slitin a nabídnout je ke komerčnímu využití,“ dodal Pavel Hanus.

„Každá tuzemská instalace je pro nás výjimečnou událostí, protože více než 95 % naší produkce exportujeme do zahraničí. Instalaci zpozdila opatření proti šíření koronaviru, ale mikroskop již stojí na svém místě a věříme, že splní veškerá očekávání,“ uvedl Michal Klášterecký, Direct Sales Manager TESCAN Orsay Holdingu.

Snímek z výzkumu biopolymerních nanokompozitů

 

Další článek: Díky nanovláknům můžeme vyrábět roušky v kvalitě respirátorů