The Capitals: Merkelová chce předejít katastrofě. Nová německá opatření podle ní nejsou dost přísná

© EPA-EFE/HAYOUNG JEON

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


ZÁPAD

BERLÍN

Merkelová: Nová opatření nejsou dost přísná. Německá federální vláda a spolkové země na průlomovém zasedání dosáhly podle prvních zpráv částečné dohody na jednotných koronavirových opatřeních. Podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) však restrikce nejsou „dostatečně přísné na to, aby předešly katastrofě“. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

O práci přišlo kvůli koronaviru více žen než mužů. V Rakousku od dubna rapidně vzrostla nezaměstnanost žen ve srovnání s nezaměstnaností mužů. Vyplývá to z dat Rakouské agentury pro pracovní trh. Jedinou výjimkou je hlavní město Vídeň. „Měli bychom se nad tím zamyslet. Tam, kde jsou lepší služby pro péči o děti, je nižší nezaměstnanost žen,“ poznamenal šéf Vídeňské agentury pro pracovní trh. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Macronův projev. Francouzský prezident včera promluvil k národu a oznámil sérii přísnějších opatření proti šíření koronaviru. „Nacházíme se ve znepokojující situaci, ve které na jedné straně nemůžeme panikařit, na druhé straně ji ale nemůžeme ignorovat,“ sdělil Francouzům prezident. (Lucie Duboua-Lorsch | EURACTIV France)

LONDÝN

Ekonomika čelí kritické fázi, varuje OECD. Pokud Británie opustí jednotný trh bez obchodní dohody, ohrozí tím obnovu své ekonomiky po koronavirové krizi. Upozornila na to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

„Spojené království je v kritickém okamžiku,“ uvedla organizace ve včera zveřejněném ekonomickém průzkumu. „Nyní učiněná rozhodnutí o řešení koronavirové krize a budoucích obchodních vztazích budou mít dlouhodobý dopad na hospodářský vývoj země v horizontu několika let,“ dodala organizace. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Méně peněz na ochranu dat. Irská Komise pro ochranu dat obdrží z rozpočtu méně než třetinu prostředků, o které žádala. Šéfka Komise Helen Dixonová v reakci uvedla, že úřad „nyní musí přehodnotit plánované výdaje na rok 2020“. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Kiuruová zůstane ministryní. Ministryně pro rodinu a sociální služby Krista Kiuruová (SDP) ustála hlasování o nedůvěře v poměru 106:79 hlasů. Hlasování vyvolala konzervativní Národní koaliční strana (NCP). Konzervativci ministryni kritizovali za její slabou a konfliktní komunikaci při oznamování protikoronavirových opatření, především nošení roušek. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


JIH

MADRID

Katalánsko uzavřelo bary a restaurace. Ve snaze omezit rostoucí počet nakažených koronavirem přijala regionální vláda v Katalánsku nová rozsáhlá opatření. Mezi nimi je uzavření barů a restaurací na dva týdny, gastronomické podniky budou moci vydávat jídlo jen s sebou. Na 30 % se omezí také kapacita obchodů a nákupních center, kapacita fitness center poklesne o polovinu. (EUROEFE)

ŘÍM

Školy se zavírat nebudou. Zdůraznila to italská ministryně školství Lucia Azzolinová, a to navzdory rostoucím denním počtům nakažených koronavirem. „Během léta školy vynaložily velké úsilí na to, aby se studenti mohli v září vrátit do lavic. Pokud je chce dnes někdo nechat doma, tak odpověď zní ne,“ dodala ministryně.

Nový rekord. Ve středu země registrovala rekordní počet nakažených. Přítomnost koronaviru se potvrdila u 7 332 lidí. To je nejvyšší počet od začátku pandemie a překonává i březnové rekordy. Důvodem je i vysoký počet provedených testů, kterých bylo 152 196, což je opět rekordní počet. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)

LISABON

Portugalsko vyhlásilo mimořádný stav. Portugalsko včera přešlo na mimořádný „kalamitní“ stav. V zemi nejsou povolena veřejná venkovní shromáždění, která by čítala více než pět osob. Premiér António Costa uvedl, že úřady nyní mohou zavádět restriktivní opatření, včetně omezení pohybu, kdykoli to bude nutné. (Pedro Morais Fonseca and Sílvia Maia, Lusa.pt)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Repolonizace médií. Polský ministr kultury Piotr Gliński v úterý vyzval státní společnosti k nákupu medií. „Státní společnosti by měly kupovat média, kdekoli je to možné,“ prohlásil Gliński pro rádiovou stanici RMF FM. Jeho výzva zazněla poté, co polský ropný koncern Orlen začal vyjednávat s německým vydavatelství Verlagsgruppe Passau o odkupu jeho polské větve Polska Press. Společnost vlastní 20 z 24 polských regionálních deníků, stejně jako řadu týdeníků a on-line webů. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Na summit bez šerpy. Spor premiéra Igora Matoviče (OĹaNO) a ministra hospodářství a předsedy strany Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka ohledně koronavirových opatření bude mít zvláštní dozvuk. Premiér se rozhodl na nadcházející summit v Bruselu odjet bez Martina Kluse, státního tajemníka pro evropské záležitosti. Kluse totiž na post nominovala Sulíkova strana SaS. „Nemám důvod být vstřícný vůči SaS a jeho zástupcům,“ uvedl Matovič. „I v rodině musí platit určitá pravidla. Pokud chce někdo z rodiny dělat problémy, pak se k němu budeme podle toho chovat,“ dodal premiér. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

BUDAPEŠŤ

Rodiny dostanou peníze na renovace domů. Maďarská vláda chce věnovat rodinám zhruba 8,5 tisíce eur na renovace jejich domů. Jde o jedno ze série opatření, kterými chce vláda opět nastartovat ekonomický růst. „Rodiny s alespoň jedním dítětem budou moci žádat o polovinu jejich nákladů za renovace, a to až do výše tří milionů forintů (cca 8,5 tisíce eur – pozn. red.),“ uvedla ministryně pro rodinu Katalina Nováková. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)


BALKÁN

BUDAPEŠŤ | LUBLAŇ | ZÁHŘEB

Premiéři položili základní kámen nového dálkového vedení. Maďarský premiér Viktor Orbán, jeho slovinský protějšek Janez Janša a chorvatský ministr zahraničí Gordan Grlić Radman se zúčastnili slavnostního položení základního kamene nového dálkového vedení Cirkovce-Pince, které propojí přenosové soustavy Maďarska, Slovinska a Chorvatska. Projekt by měl být dokončen v roce 2022. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

SOFIE

Naprosto odmítáme hodnocení právního státu z pera Komise. Bulharský vrchní státní zástupce Ivan Gešev se ohradil proti nové zprávě Evropské komise o stavu vlády práva v zemích EU. Podle Komise je totiž Gešev nedotknutelnou postavou, což on sám popírá. Hovořil o tom na půdě bulharského parlamentu, kde měl představit dosavadní výsledky prokuratury. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

ZÁHŘEB

Útok na policistu měl prvky teroristického činu. Nedávný střelecký útok na policistu přímo před budovou chorvatské vlády nese prvky teroristického činu. Uvedl to premiér země Andrej Plenković. Nyní je podle něj nutné odhalit, co vedlo k útočníkově radikalizaci. Dvaadvacetiletý muž nejprve zaútočil na policistu a následně spáchal sebevraždu. Policista již není v ohrožení života. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

15-20 procent srbských občanů je nakaženo koronavirem. Podle epidemiologa Predraga Kona již část srbské populace prodělala koronavir, a je proto možné, že „již existuje určitá imunita“. Srbské krizové centrum, jehož je členem, odhaduje, že takových lidí může být „mezi 15 a 20 procenty“, ale přesný podíl „musí být ještě spočítán.“ (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář