Čechy porazily covid a impotence. Z téhle skupiny měli postoupit mezi elitu. Teď musejí Skotové ztratit pět bodů

Čechy porazily covid a impotence. Z téhle skupiny měli postoupit mezi elitu. Teď musejí Skotové ztratit pět bodů
ČTVRTEČNÍ OFSAJD PAVLA PROCHÁZKY

Škoda, velká škoda, z téhle skupiny druhé divize Ligy národů mohlo a mělo Česko postoupit mezi šestnáctičlennou elitní skupinu a v příštím ročníku se utkávat s týmy jako jsou Francie, Portugalsko, Německo, Anglie, Belgie či Německo. Jenže po středeční porážce 0:1 ve Skotsku, po němž mají Ostrované v čele tabulky před Čechy přede dvěma závěrečnými listopadovými koly už čtyřbodový náskok a lepší vzájemnou bilanci, už je to spíš jen teorie. Pokud by Šilhavého svěřenci v listopadu oba domácí duely s Izraelem a Slovenskem vyhráli, museli by Skotové na Slovensku a v Izraeli jednou prohrát a jednou remizovat. Více než soupeři ovšem letos na podzim české fotbalisté porážejí covid a střelecká impotence.

Jednou věcí je, že Provod, jemuž vyšel předchozí nedělní zápas v Izraeli, hned v úvodu chyboval při rozehrávce a že to stopeři Kúdela s Čelůstkou ani brankář Vaclík včas nenapravili, takže Češi celý zápas prohrávali. Ovšem to, co v první půli neproměnil Vydra a ve druhé Souček, bylo trestuhodné. Co na tom, že český výběr hrál prakticky na jednu branku, citelně tomu chyběl důraz a nápad v koncovce, naopak domácí mohli z brejků přidat druhou branku, nastřelili ostatně i břevno.  

Záhada, proč Češi nebodovali

Britská média, jak je cituje sport.cz, to ostatně viděla podobně. Tady jsou některé jejich názory:

BBC: „Provizorní česká sestava z předchozího zápasu v Olomouci zůstala doma a kvalita navrátivších se hráčů byla jednoznačná. Jenže jen útočník Burnley Matěj Vydra spálil v obou poločasech dvě ohromné šance. Skotové také se štěstím unikli trestu poté, co Andrew Considine stáhl v šestnáctce Tomáše Součka za dres. Když ale v závěru propadl míč na Součka, který ze tří yardů přestřelil prázdnou bránu, Skotsko už vědělo, že tahle noc bude jeho.“

Daily Mail: „Jak je možné, že Češi nesebrali alespoň bod, to zůstává záhadou. Jen v prvním poločase měl Matěj Vydra jednu šanci za druhou. Příšerně minul i z šesti yardů. Kdyby trefil bránu, je to jasný gól. Ozvěna jeho zděšení musela být slyšet v celé jeho zemi. Ve druhém poločase jezdil český tým jako posedlý a měl jednoznačně navrch. Kdyby Vydra v Glasgow obul střelecké kopačky, výsledek by vypadal úplně jinak. Tlak Čechů byl stále drtivější, ale mohou vinit jen sami sebe, že přišel vniveč. To, že Souček nezařídil osm minut před koncem pro svůj tým alespoň bod, je celkem šokující. Nějak se mu podařilo netrefit bránu, čímž se mu povedlo vyrobit jednu z minel roku. Pro Skotsko to byla monumentální úleva.“

Král: Pro Skoty bude listopadový sraz stejně těžký jako pro nás teď, kdy jsme také hráli 3 zápasy venku

The Guardian: „Bylo by hodně přehnané říct, že si Skotsko výhru zasloužilo. Hlavně ve druhé půli se o veškerou útočnou činnost starali hosté. I tak ale Clarke splnil bodovou povinnost naplno a může být spokojen. Každopádně je překvapivé, že Fraserův gól byl v utkání jedinou brankou.“

Lépe to asi popsat nelze. Snad jen s tím, že Skotové měli velkou výhodu v tom, že všechna svá říjnová utkání – úspěšné semifinále baráže EURO s Izraelem (0:0 po prodloužení, postup na penalty) i oba zápasy Ligy národů se Slovenskem i Českem (shodně 1:0) mohli absolvovat doma a nemuseli se v covidové době nikam trmácet. Zatímco Češi, znovu těžce zmítaní nákazou v mužstvu, procestovali za týden křížem krážem Evropu i Asii (Kypr, Izrael, zpět Česko, Skotsko). I tak se to ale dalo výsledkově zvládnout.  

Zase chyběl skoro celý tým…

Ke smůle českého výběru ho covid zasáhl nejvíc při dvou klíčových duelech s druhým favoritem skupiny Skotskem. V září v Olomouci (1:2) musel nastoupit dokonce záložní celek s náhradním trenérem Holoubkem. V říjnu (0:1) měli Skotové sice také nějaké ztráty, ovšem Česku kvůli zraněním (Schick, Krmenčík, Jankto) a nákaze (postupně Kopic, Kalvach, Ondrášek, Barák, Hložek, Dočkal, Holeš, v jednom případě i Novák a brankář Nguyen) nakonec chyběl opět skoro jeden tým. Navíc i s hlavním trenérem Jaroslavem Šilhavým, jehož v Glasgow musel nahradit asistent Jiří Chytrý.

Ostatně i hlavní trenér Slováků, Čech Pavel Hapal, chyběl ve středu Slovensku v boji o záchranu ve druhé divizi s Izraelem. V něm sice jeho svěřenci vedli 2:0, ovšem skvělý Zahavi v Trnavě hattrickem vše otočil na konečných 2:3… 

Ještě to jde, naděje umírá poslední

Takže tabulka skupiny B2 přede dvěma listopadovými koly (neděle 15. 11.: Česko – Izrael, Slovensko – Skotsko, středa 18. 11.: Česko – Slovensko, Izrael – Skotsko) vypadá dost přehledně: 1. Skotsko 10 bodů, 2. Česko 6, 3. Izrael 5, 4. Slovensko 1. Stejně jako teoretické šance Čechů na postup jsou nyní i teoretické naděje Slováků na záchranu.

Ovšem pozor, je zde ještě jeden důležitý moment. Už ve čtvrtek 12. listopadu se hraje velmi důležité finále baráže o EURO 2020, resp. 2021. Vzhledem k tomu, že Slováci i Skotové ho absolvují venku (Srbsko – Skotsko, Severní Irsko – Slovensko), nejsou favority. Bude tedy velmi důležité, jak potom k následujícím zápasů, Ligy národů přistoupí při případném neúspěchu, ale i při úspěchu. Čechy před Ligou národů čeká v Lipsku „jen“ přátelský zápas s Německem – a to o den dříve, ve středu 11. listopadu.

Ideální postupový scénář by mohl vypadat takto: Nejprve Češi doma vyhrají nad Izraelem a Slováci v touze po záchraně v domácím prostředí vítězí nad Skotskem. A potom na závěr Česko doma zdolá v derby Slováky a Izrael v domácím prostředí pokoří unavené a rozladěné Skoty, nebo s nimi bude alespoň remizovat.

Naděje umírá poslední.

Všichni jsme si přáli jít do skupiny A, takže i z toho jsme zklamaní, hlesl Souček