Musíme zabezpečit kritickou infrastrukturu státu, jinak hrozí velký problém, říká Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v rozhovoru pro INFO.CZ hodnotí poslední opatření v boji s koronavirem. Apeluje přitom na to, aby se vláda zasadila o ochranu kritické infrastruktury státu. Kromě toho jsme s ním hovořili o způsobu, jakým vláda v pondělí novou vlnu restrikcí oznamovala, anebo o připravovaném státním rozpočtu na rok 2021. Podle našeho soudu rozpočet ani náznakem nepracuje se skutečnou realitou,“ upozorňuje.

Ve středu začala platit nová restriktivní opatření. Co na ně říkáte?

Musíme si opravdu uvědomit, co je pro nás všechny nejdůležitější: jednoznačně ochrana života a zdraví. Čelíme nyní nejvážnější situaci, jaká může nastat. Z tohoto hlediska všechna vládní opatření – pokud povedou k cíli – chceme a musíme podpořit. Je třeba udělat všechno pro to, aby se situace zlepšila. To za prvé.

A za druhé se musíme ptát, jak je zabezpečena kritická infrastruktura státu. Na jednání tripartity jsme v pondělí zdůraznili, že je pro nás důležité, aby byla naprosto funkční. Přičemž si myslím, že kritická infrastruktura má poměrně široký záběr: od výroby, těch, kteří ji zabezpečují, přes distribuci, výrobu energie, práci v dolech, v elektrárnách. Jakmile by totiž došlo například k přerušení dodávek elektrické energie, přestává fungovat základní infrastruktura státu.

Musí být zajištěno vše, co souvisí se zdravotnictvím, záchranný systém, hasiči, armáda, policie, nesmíme zapomínat na výrobu a distribucí potravin, veřejnou dopravu, dodávky tepla a vody, ale i kanalizace. Jde o vysoce nakažlivé prostředí, které musí být pod přísnou kontrolou a lidé, kteří zde pracují, musí být ochráněni. V opačném případě bychom čelili velkému problému. V situaci, v jaké se nacházíme v těchto dnech, musí být chod kritické infrastruktury plně funkční.

A je tedy podle vás chod kritické infrastruktury ze strany vlády zajištěn?

Nejsem ten, kdo to umí posoudit. Primárně by to měla vědět Bezpečnostní rada státu a Ústřední krizový štáb. A my jsme na to samozřejmě při jednání s vládou poukázali, jak už jsem řekl.

A pokud jde o opatření, jejichž cílem je snížit rizika přenosu a ochránit zdravotnický systém, kterému hrozí přetížení, jsou tato opatření pochopitelně důležitější než následné ekonomické dopady. Pokud někdo tvrdí, že je zdraví na stejné úrovni jako ekonomika, nemá pravdu. Zdraví a životy lidí jsou to nejdůležitější. Naprosto a jednoznačně.

Levicová politika nejsou jen dávky. Není možné, aby si nás Babiš ve vládě vodil, říká Netolický

sinfin.digital