Hlavní navigace

Cena brambor ani cukru by neměla růst, letos bude skvělá úroda

15. 10. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Brambory, obiloviny, mák, cukrovka i kukuřice. Statistici odhadují letos lepší úrodu. Ceny základních potravin by tak neměly růst.

Odhady, které zveřejnili statistici, potvrzují, že českému zemědělství se letos i přes pandemii dařilo. Prakticky všechny polní plodiny budou mít zvýšenou úrodu.

Letos se více sklidí obilovin (+4,5 %), řepky (+7,7 %), máku (+24,2 %), brambor (+10,5 %), cukrovky (+3,6 %) i kukuřice na zeleno a siláž (+7,7 %). Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Úroda základních polních plodin je v letošním roce vesměs příznivá. U většiny plodin se v porovnání s rokem 2019 zvýšily hektarové výnosy. Sklidilo se nejen více obilovin, řepky a máku, ale očekává se též vyšší sklizeň brambor i cukrovky, říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Nedařilo se pěstitelům okurek a rajčat

Dařilo se i košťálové i kořenové zelenině. Cena rajčat a okurek by však mohla jít nahoru, pěstitelé se podle statistiků letos potýkali s problémy. Méně se sklidilo i chmele, doplnil Matějka.

Brambor se podle odhadu sklidí téměř 700 tisíc tun. Rozšířila se totiž i plocha, která byla osázená bramborami. Například na Vysočině, kde se nachází třetina z celkové výměry bramborových polí, se z jednoho hektaru sklízí průměrně 29 tun brambor.

Brand24

Tip na další čtení

V čisté přírodě Chřibů sbírá bylinky a pak z nich vyrábí voňavou kosmetiku

Po narození dětí přemýšlela, jakou používat kosmetiku. Žádná ji svým složením nezaujala, tak se pustila do výroby vlastních přírodních produktů. Více v článku.

Přírodní kosmetika se vyrábí i v Olomouci

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).