Kvitová ukončila sezonu, v Ostravě se nepředstaví

15. 10. 2020, 11:57
Aktuality 26
Petra Kvitová ukončila sezonu. Semifinalistka antukového Roland Garros to oznámila v dnešním videorozhovoru s médii a jako důvod uvedla svůj zdravotní stav. Osmá hráčka světového žebříčku tak už příští týden nezasáhne do turnaje WTA Tour v Ostravě, jak původně plánovala.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© j48tennis.net)

Třicetiletá Kvitová se ve středu rozhodla, že už letos hrát nebude. "Mé tělo není ready na to být v plném zápřahu a hrát na tvrdém povrchu. Nejde o jednotlivé zranění, ale o obecné vyčerpání těla. Je to o tom, abych se nezranila více," řekla.

Na Ostravu má Kvitová z fedcupových bitev krásné vzpomínky a mrzí ji, že si letos nezahraje. "Je jasné, že mi je Ostrava blízká, ale nebudou diváci a nevím, jestli by to tělo vydrželo. Je mi to líto, ale musím dbát na moje zdraví, to je nejdůležitější."

Oproti předešlým sezonám už nehodlá hrát za každou cenu, raději se chce šetřit. "Mám zkušenosti, tak věřím, že takové rozhodnutí je snad správné," uvedla.

V letošním roce, ovlivněném koronavirem, kvůli kterému se nehrálo od března do srpna a byla zrušena celá podzimní asijská šňůra včetně Turnaje mistryň, zaznamenala Kvitová na okruhu WTA 20 výher a šest porážek. Finále si zahrála v Dauhá a účastí v semifinále na pařížské antuce si vyrovnala maximum z roku 2012.

Během koronavirové pauzy odehrála několik exhibičních akcí. Na pražské Spartě ovládla domácí turnaj O pohár prezidenta ČTS. Tehdy říkala, že jen těžko v době, kdy se nevědělo, jestli se ještě bude letos hrát, hledá motivaci k přípravě.

"Byla opravdu hodně špatná. Nechtělo se mi trénovat, ale přesto jsem potom uhrála tři dobré turnaje. To je hodně pozitivní, nejsem úplně tréninkový typ, ale zvládla jsem se připravit na důležité akce. To je důležité i pro mě a budoucnost mého tenisu," konstatovala.

Nejlepší turnaj odehrála v únoru v Dauhá, kde postoupila do finále. Má za sebou i povedené grandslamové akce - na Roland Garros hrála podruhé v životě semifinále, na Australian Open postoupila do čtvrtfinále a na US Open do osmifinále. "Takhle úspěšnou grandslamovou sezonu jsem hodně dlouho neměla. Jsem ráda, že jsem se dokázala hlavně mentálně zlepšit," řekla Kvitová.

Nehrál se pouze Wimbledon, z čehož je dvojnásobná vítězka travnatého londýnského turnaje stále smutná. "Je to velice speciální turnaj a je mi to líto," přiznala.

Nyní nemá pevně daný program. Především bude odpočívat a následně se začne chystat na další sezonu. Doufá, že se začne v Austrálii. "S plánováním je to hodně na štíru. Nevím, co bude zítra, natož za měsíc dva," řekla s tím, že by jako každý rok strávila pár dnů na kempu v Dubaji. "Vždycky se to vyplatilo, počasí tam je stabilní a super na fyzickou přípravu. To bych ráda absolvovala. Jinak vůbec netuším."

Po návratu po vážném zranění ruky v roce 2017 říká, že prožívá druhou kariéru. "Poslední roky jsou malý zázrak. I kdybych neuhrála semifinále na Roland Garros, budu tady a šťastná. V životě jsou prostě důležitější věci než pinkat do míčku."

Končit zatím neplánuje. Příští rok uplyne deset let od její famózní sezony, v které poprvé vyhrála Wimbledon, k tomu Turnaj mistryň a s Českem Fed Cup. "Už jsem na okruhu docela dlouho. Utíká to rychle," usmála se Kvitová a dodala: "Snad to nebude tak náročné jako letos a nebudeme se muset strachovat. Snad se situace uklidní a vrátí do normálu. Těším se nejvíc na Wimbledon a na začátku do Austrálie."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

26
Přidat komentář
FulnekUltras
letošní covidgate(s) je nutno hlavně ve zdraví přežít

smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Prostě bóbika a šlus! Ale asi se není co divit, tahle sezóna je divná...Mám za to, že když jsou hráči v zápřahu celý rok, asi i jinak regenerují mezi turnaji, prostě tělo i hlava je pořád v tréningu, jako takový zahřátý motor, jsou jinak nastaveni. Teď to bylo jo a ne a jo a ne, takže myslím, že správné rozhodnutísmile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ty buď rádsmile
Reagovat
EllNino
Letos byla konzistentní, měla takovou "berdychovskou" sezónu, to nebývalo zvykem ... a sezóna to byla hodně divná ...

Chválím za výkony na GS, konečně se ustálila, hodně mrzí ta Shelby, ale to tak je, stejně by nejspíš pak prohrála s Naomi, i když míč je kulatý ...

Je dobré, že přetrhla nelichotivou bilanci s Ash, škoda, že to nebylo finále, ale Aryna byla nehratelná ...

Je mi líto i toho zápasu s Ash na AO, ale prostě nevyužila šance, stejně jako se Sonyou v Paříži ...

Příští rok uvidíme, bude jí 31, v top 10 je nejstarší po Sereně ... ale zase s upraveným programem může hrát ještě několik let ... uvidíme, hlavně ať je zdravá a už v Austrálii to pořádně rozbalí :)
Reagovat
misa
Petra mohla mít ve finále French Open šanci. Oproti Ize má velké zkušenosti a v prvním setu finále bylo vidět, že Polka si občas uvědomovala jaký hraje zápas. Ztratila vedení 3-0, nedopodávala 1. set. Ve druhém setu už to bylo (možná i kvůli problémům Soni s nohou) jednoznačné. Ale zase jestli by Petře fungovalo podání...
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
Jan
Jestli to není také tak, že kde hraje Petra, nehraje Karolína a naopak. Jak to v poslední době vypadá, kromě GS. Ale její zdravotní důvody chápu. Mohly však přijít vhod do zmíněného plánu. smile
Reagovat
misa
Letos nevyhrála žádný WTA turnaj, což se jí stalo naposledy v roce 2010 (zúčastnila se ale jen sedmi). Od začátku roku 2019 má bilanci s Top 10 4-8 (úspěšnost 33 %, celokariérní úspěšnost proti desítce má 49 % podle tennisabstract.com). I v semifinále French Open nezahrála Petra podle očekávání. Hlavně jí trápil servis, když třeba za stavu 5-5 ve druhém dala z šesti pokusů jen jediný první servis a soupeřka ji brejkla. Přestávají jí vycházet klíčové momenty důležitých zápasů.

Uvidíme příští rok, jestli Petra ještě zůstane jako obávaná soupeřka na velkých turnajích nebo už začalo odcházení šampionky. Samozřejmě všichni doufáme, že se bude hrát :)
Reagovat
LukasH
Petra je v podstatě jiná hráčka. Koukal jsem na nějaký sestřihy že starých zápasů. Mívala větší razanci více úderů po sobě. Zavřela oči a napálila to..Madrid 2015, Wimbledon...to už se jí dneska nestává. Teď je konzistentní, poráží pravidelně horší hráčky, ale stojí jí to hrozně moc sil.. mentálních i fyzických. Hezky to bylo vidět v Dauhá. Nádherný zápasy s Jabeur a Barty, ovšem se Sabalenkou to bylo jak kdyby hrála proti svýmu mladšímu já. Teď se Sofií se vyšťavila na předchozích zápasech. Dřív by se do semifinále takhle vůbec nedostala.
Reagovat
misa
Na semifinále Madridu 2015 se Serenou nebo finále stejného turnaje s Kuzněcovou si občas vzpomenu. Tam byla Petra opravdu nehratelná. Stejně jako ve finále Wimbledonu 2014.
Reagovat
tommr
k sezóně bez titulu už byla Petra blízko v roce 2017 kdy se zotavovala z toho napadení. Tenkrát to ale ještě dokázala odvrátit senzační výhrou v Birminghamu. Doufal jsem, že by letos něco podobnýho mohla zopakovat v Ostravě, ale bohužel ... smile
Na rozdíl od roku 2017 se ale Petra letos aspon dokázala udržet v top-10 v což jsem po AO už ani moc nedoufal ... smile
Reagovat
Blondie
Co se dá dělat, byla to poloviční sezóna :)
Reagovat
Pavlis
Petra tak přerušila sérii vyhraných turnajů WTA, kterou od roku 2011 nepřetržitě měla. Krásných devět let. Kaderkův turnaj do toho nepočítám. Ale situace je nyní fakt komplikovaná, že je problém se turnajů zúčastnit a podstupovat ty procedury a opatření.

Zamrzí ta Rogers na US Open. Od té doby nevyhrála ani zápas. Ať si Petra odpočine, načerpá motivaci, připraví se.. A pokud to situace doloví, bude hrát v další sezóně.
Reagovat
tommr
mrzí mě to, ale tak trochu jsem to čekal. Aspon ted budu moct bez výčitek svědomí fandit Karolíně Plíškový proti všem ... smile
Reagovat
lvicek
Skodaaaa... No, taky jsem to malicko cekala a jeste o trochu vic, kdyz se odhlasila Karolina :D. Ale trosicku se Peti prece jen divim, protoze mit ve sbirce trofej z Ostravy uz se ji nidky nemusi podarit! (i kdyz mozna se pry bude jednat o vice rocniku, coz by bylo naprosto skvele).
Reagovat
lvicek
Oprava: Kdyz se NEodhlasila Karolina ;).
Reagovat
tommr
Karolína se taky odhlásila? smile
Reagovat
aligo
Achjosmile
Reagovat
blixa
Proč jsem to jen čekal ? Jen jsem netušil, jestli se odhlásí Petra nebo Karolína ... smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Myslíš, že o to losovaly nebo šlo o to, která dřívsmile?
Reagovat
tommr
Petře povolily nervy dřív ... smile
Reagovat
lvicek
To prave ne, Karolina vcera nebo predevcirem sdilela prispevek o tom, ze Ostrava bude jeji posledni turnaj a pak ukonci sezonu, takze tohle Petrino odhlaseni prislo az potom, co Karolina rekla, ze tam bude hrat ;).
Reagovat
blixa
Manažeři si dali páku ... smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nebo rovnou po huběsmile
Reagovat
peRFect
Moudrá to žena.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist