Voda z rozvodněné řeky Opavy zcela odřízla od okolí opavskou část Držkovice

15. říjen 2020 13:54

Zaplaveny jsou všechny tři přístupové silnice. Projedou po nich jen velké hasičské vozy, jež převážejí obyvatele, kteří o to mají zájem. Voda se dostala i do sklepů rodinných domů, s jejím odčerpáváním nyní pomáhají tři hasičské jednotky.

Pokud se někdo chce dostat do Držkovic nebo z Držkovic sám, může tak učinit jen pěšky a ve vysokých holínkách. V posledních hodinách i za asistence hasičů. "Voda od noci klesá. Takže zaplavenými silnicemi už projedou hasičská auta. Kdo si zavolá, že potřebuje třeba do práce či domů, hasiči jej převezou," uvedl starosta opavské části Vávrovice, pod kterou Držkovice spadají, Miroslav Kořistka.

Pod vodou je i Děhylov a Loděnice

Voda z řeky Opavy zaplavila chatovou oblast v Děhylově na Opavsku. Pod vodou je i téměř celý výletní areál Loděnice. Proud tam způsobil škodu v řádu několika desítek tisíc korun, řekl ČTK majitel areálu Jiří Zapletal.

Řeka Opava se v místě rozlila do luk a polí. Tok, který běžně dosahuje šířky okolo třiceti metrů, dnes dopoledne měl více než 100 metrů. Podle vodohospodářů tam platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení.

Hladina řeky v Děhylově kulminovala v noci na dnešek na úrovni čtyř metrů. Oproti normálu byla vyšší téměř o tři metry. „Celý areál Loděnice je pod vodou. Naštěstí se voda nedostala do bufetu a restaurace,“ řekl Zapletal. Dodal, že pokud by se tak stalo, škody by byly vyšší.

zdroj: ČTK
Spustit audio