Postoloprty po dlouholetých přípravách přestěhují fotbalové hřiště – uvolní tím místo dálnici

15. říjen 2020 13:44

Fotbalové hřiště v Postoloprtech na Lounsku stojí na trase budoucí dálnice D7 Praha – Chomutov. Sportoviště se proto posune o 25 metrů do míst, kde je zatím ještě les. Znamená to, že Postoloprty pro svůj fotbalový klub postaví nový areál.

Město sehnalo peníze, má hotový projekt i stavební povolení, a teď už hledá stavební firmu.

„Zvýšil se tady provoz určitě, ale silnice zůstala stejná,“ konstatuje Karel Papežík. Správcem fotbalového hřiště je už 10 let. Býval také aktivním fotbalistou a pamatuje dobu, kdy tady místo přízemní budovy pro fotbalisty stály jen dřevěné kabiny.

Postoloprty postaví nový fotbalový stadion, dosavadní ustoupí dálnici

Právě silnici, o které mluví, stát rozšířením o dva pruhy změní na dálnici. Od nového areálu ji pak oddělí 5 metrů vysoká protihluková stěna.

„V těchto místech povede druhý pruh dálnice D7. Veškeré tyto stavby, u kterých teď stojíme, budou demolovány. Celý areál se posune zhruba o 25 metrů severním směrem – do lesa, který máme za zády,“ ukazuje starosta Postoloprt, Zdeněk Pištora z Trikolóry.

I on si na tomto za 98 let starém hřišti fotbal v minulosti zahrál. Posledních 12 let ale věnoval hlavně shánění peněz na přesun fotbalového areálu. „Stát chtěl postavit stavbu, proto jsem trval na tom, že to město nebude stát ani korunu,“ shrnuje Pištora.

Všechno bude nové, lepší

Projektanti novou stavbu vyčíslili na 60 milionů korun. Ty Postoloprty po mnoha jednáních získaly od Státního fondu dopravní infrastruktury.

„V tuto chvíli probíhá výběrové řízení na zhotovitele akce. Předpokládám, že někdy v listopadu bychom mohli znát vítěze,“ dodává postoloprtský starosta.

Stavbu prodražilo nestabilní podloží pod hřištěm, které objevil geologický průzkum.

„Nacházíme se na bývalém důlním prostoru – někdy v 16., nebo 17. stolení tady probíhala těžba. Je to poddolovaná plocha, proto se musí založit stavba až v hloubce 20 metrů,“ vysvětluje Pištora.

Do přípravy projektu mluvil i fotbalový klub se svým předsedou Leošem Svobodou.

„Všechny požadavky, kde bude voda, elektřina, a tak dále, jsme si zadávali my a projektant to pak nakreslil. Navíc tu bude i tribuna, ta tu dřív nebývala. Nahoře pak bude klubovna, každý tým bude mít svou kabinu – všechno bude lepší,“ shrnuje Svoboda.

Fotbalisté se dočkají za dva roky, zatím budou hrát na menším hřišti s umělou trávou, které zůstává.

Spustit audio

Související