Hlavní obsah

Hit Fleetwood Mac starý 43 let boduje v hitparádě díky TikToku

Nové studiové album nevydala už více než 15 let, přesto má tento týden kapela Fleetwood Mac skladbu v hitparádě Billboard Hot 100. Vděčit za to může jistému uživateli sociální sítě TikTok ze státu Idaho, jehož video s úryvkem písně Dreams se stalo mezinárodní senzací. Skladbu z roku 1977 to katapultovalo na 21. místo aktuálního vydání zmíněného amerického žebříčku.

Fleetwood Mac - Dreams

 
Článek

„Je to fascinující. Není to poprvé, co TikTok vytáhl archivní hit zpátky do různých hitparád Billboard... ale nikdy nešlo o tak starou píseň a návrat tak vysoko do Hot 100,” uvedla jedna z pracovnic magazínu Billboard Tatiana Cirisanová. Skladba Dreams v týdnu končícím 8. říjnem na streamovacích platformách nasbírala přes 13 milionů přehrání a výsledkem je nejlepší zápis Fleetwood Mac v žebříčku Hot 100 za více než 30 let.

Nečekaný úspěch britsko-amerického rockového uskupení, které bylo na vrcholu slávy v 70. letech, spustilo video z 25. září. Uživatel doggface208, vlastním jménem Nathan Apodaca, na svůj účet na TikToku nahrál krátký klip s popiskem „ranní nálada”, ve kterém za jízdy na skateboardu popíjí z plastové lahve džus a notuje si do rytmu 43 let staré nahrávky.

Foto: Profimedia.cz

Fleetwood Mac v 70. letech

Video od té doby nasbíralo na 8,7 milionů „lajků”, i díky sdílení na dalších platformách a z jeho 37letého autora se stala internetová hvězda. K tomu přispěl i jeho příběh a okolnosti vzniku virálního příspěvku: Apodaca, který v americkém státě Idaho pracuje ve skladu s bramborami, jej natočil poté, co jej porucha na automobilu donutila využít k cestě do práce alternativní dopravní prostředek.

Pro sebe si tím zajistil vlnu publicity, hudba jeho oblíbené kapely si zase díky ohlasu na TikToku našla cestu k mladší generaci posluchačů, píše agentura AFP. Fleetwood Mac na klip reagovali s nadšením a bubeník Mick Fleetwood dokonce natočil vlastní verzi populárního videa.

Britský hudebník se pak na dálku setkal s Apodacou ve vysílání televize BBC, kde otci dvou dcer děkoval za způsob, jakým kapelu zviditelnil. „Zaprvé, máš to u nás,” vzkázal mu. „Je to opravdu krásný příběh, a velmi potřebný v těchto dnech, které jsou tak náročné,” dodal 73letý Fleetwood.

Reklama

Výběr článků

Načítám