Vytrvalé deště zaměstnaly hasiče

Vytrvalé deště zaměstnaly hasiče

Chrudimsko – Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu se znovu naplnila ve středu 14. října. Od nočních hodin přecházel přes území Pardubického kraje vytrvalý déšť. Půda se za několik hodin zasytila a přestala vodu vstřebávat.

Jednotky hasičů začaly vyjíždět k prvním událostem už kolem 2. hodiny ranní. V obci Dolní Ředice jednotka vyjížděla k monitoringu Ředického potoka v obci. Místem, kde hladina vody dosahuje povodňové aktivy je řeka Novohradka v Úhřeticích. Tam i nyní platí III. SPA. Zatím nejdéle trvající zásah je v obci Vranová Lhota, kde jednotky dobrovolných hasičů z Jevíčka, Vranové Lhoty, Městečka Trnávky, Chornice a profesionální jednotka HZS Moravská Třebová, kde jednotky zasahují u technické pomoci – čerpání vody.

Kvůli lokálním povodním byly uzavřeny silnice číslo 32265 Blíznovice (konec obce) – křížovatka I/17, 3561 Radim přes obec, 30532 Luže – křiž. 3565 Doly, 34043 Vejvanovice – Dvakačovice

Na řece Doubravě stále platí III. stupeň povodňové aktivity.

Na monitoring řeky Doubravy v Pařížově vyjížděli několikrát dobrovolní hasiči z Běstviny, kteří mají v hasebním obvodu tuto řeku. Komunikovali s povodím a starostkou obce. Od středečních 18. hodin je pořád na řece Doubravě III. SPA.

V odpoledních hodinách hrozilo vylití potoka v obci Žďárec u Seče. Tam hasiči prováděli monitoring a poté plnili pytle pískem a sledovali situaci. §

Hasiči v Třemošnici vyjížděli též na monitoring Zlatého potoka v Třemošnici až k přítoku do řeky Doubravy v Mladoticích. Kontrolovali koryto potoka a místní části. Z důvodu bezpečnosti uzavřeli lávku přes Zlatý potok mezi ulicemi Přípotoční a Sportovní.

U technické pomoci zasahovali také dobrovolní hasiči z Chrudimi. Ti odstraňovali překážky z vodních toků. Jednalo se o strom zaklíněný kmen stromu ve splavu v Tuněchodech.

 „Od úterních nočních hodin až do čtvrteční 7. hodiny ranní jsme řešili kolem 184 událostí. Opět se jednalo převážně o monitorování toků, ale také o čerpání vody z objektů i obrovských lagun ze silnic, zajišťovali jsme protipovodňová opatření, stavěli hráze a plnili pytle s pískem. Dále jsme odstraňovali popadané stromy a zlámané větve. Uvolňovali jsme ucpané propustky a nahromaděné klády a jiné překážky pod mostky stoupajících hladin řek,“ dodává Vendula Horáková, mluvčí HZS Pardubického kraje.

Středočeský kraj

Vrdy – Obec Vrdy též leží v blízkosti řeky Doubravy. Hladina vody se začala zvedat a bylo potřeba protipovodňových zábran. Místní jednotka dobrovolných hasičů tak zasahovala u technické pomoci, a to instalace protipovodňových vaků v části Vrdy – Lázně a poté Zbyslavy. Z důvodu nebezpečí byla uzavřena příjezdová silnice mezi Vrdy – Vinice a Výčapy – Zbyslav. Hasiči pak drželi hlídky během dne až do půlnoci a ještě stále drží.

Tímto bych chtěl poděkovat všem hasičům za jejich nasazení a vynikající práci, kterou pro nás občany odvádíte. Díky!

Zdeněk Sasín ml., Události Online.

Zdeněk Sasín ml., Události Online/Chrudimský deník