Patnáct nejhodnotnějších českých gólmanů operujících mimo rodnou hroudu

Patnáct nejhodnotnějších českých gólmanů operujících mimo rodnou hroudu

Nejcennějším českým gólmanem, který si na chleba vydělává za hranicemi rodné země, už je nějakou dobu reprezentační jednička Tomáš Vaclík (10 milionů eur), jemuž dobírá v Seville poslední rok smlouvy a v Andalusii začal sezonu 2020/2021 na lavičce náhradníků.

Hned za ním je o tři roky mladší opora Werderu Jiří Pavlenka (6,5 milionu eur), který by mohl mít před sebou klidně ještě deset let aktivní kariéry a podle ohlasů na jeho konstantní výkony by Brémy nemusely být poslední zahraniční štací jeho profesní dráhy.

Jeho vrstevník Tomáš Koubek (3,5 miliony eur) už měl v minulosti i vyšší tržní cenu, za což může skutečnost, že se po loňském příchodu z Rennes nestal jasnou jedničkou bundesligového Augsbrgu a také nový soutěžní ročník odstartoval na lavičce, s tím, že kouč Herrlich aktuálně sází na o tři roky staršího Poláka Gikiweicze, jehož si letos klub z WWK Areny přivedl z Unionu Berlín.

Místo na lavičce má momentálně i dvaadvacetiletý Matouš Trmal (milion eur), jenž patří již pár měsíců portugalskému celku Vitória Guimaraes. První pětku pak uzavírá osmanáctiletý teenager Lukáš Horníček (800 tisíc eur), který se do Portugalska odebral zhruba ve stejné době z Pardubic a momentálně je součástí rezervního mužstva Sportingu Braga.

Pokud jde o další strážce svatyně, kteří se fotbalem živí mimo Česko, mezi náhradníky patří také pětatřicetiletý veterán Tomáš Černý z Aberdeenu (3O0 tisíc eur) či o dekádu mladší Lukáš Zima z Janova (250 tisíc eur).

Pravidelné herní vytížení naopak zdobí Matěje Kováře (250 tisíc eur), Martina Berkovce (275 tisíc eur), Václava Hladkého (400 tisíc eur) či Tomáše Holého (300 tisíc eur), jenž je nejvyšším gólmanem na ostrovech a jeho Ipsiwich Town momentálně vévodí celé League One, což je třetí nejvyšší anglická soutěž.

15 nejcennějších českých brankářů působících v zahraničí:

(dle tržní ceny uvedené na transfermarkt.com)

Tomáš Vaclík (Sevilla)
Jiří Pavlenka (Werder)
Tomáš Koubek (Augsburg)
Matouš Trmal (Vitória Guimaraes)
Lukáš Horníček (Sporting Braga)
Martin Jedlička (Dunajská Streda)
Václav Hladký (Salford City)
Tomáš Černý (Aberdeen)
Tomáš Holý (Ipswich Town)
Luděk Vejmola (Haugesund)
Martin Berkovec (Žalgiris Vilnius)
Zdeněk Zlámal (Hearts)
Tomáš Fryšták (Senica)
Lukáš Zima (Janov)
Matěj Kovář (Swindon Town)

Mým cílem je ukázat, že jsem opravdu dobrý bundesligový brankář, hlásí z Berlína Karius