Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Věda

Počasí má vliv na šíření nového koronaviru, zjistili Číňané. Na potlačení nákazy ale nestačí

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Pixabay.com/geralt

Praha - Skupina čínských výzkumníků si dala ve studii publikované na začátku srpna za úkol zjistit vliv počasí na Covid-19, protože ten, jak sami vědci uvádějí, zůstává sporným. Čerpali z dat o průměrné teplotě a vzdušné vlhkosti ze 166 zemí. Během bádání objevili souvislost ochlazení s vlhkostí ve venkovním prostředí na šíření koronaviru. Na výzkum na svém Facebooku upozornil profesor a evoluční biolog Jaroslav Flegr.
  13:57

Výzkum, dostupný z portálu vědeckých žurnálů ScienceDirect, staví na předpokladu, že sezonní cyklus je všudypřítomným znakem akutních infekčních onemocnění způsobujících respirační potíže. Je například všeobecně známo, že ohniska chřipky se vyskytují v mírném pásu každý podzim a zimu. Výrazná sezonalita v nakažlivosti se koneckonců projevuje i u původního SARS. Vědci se rozhodli porovnat data ze 166 zemí svět, přičemž vyjmuli z výzkumu jejich rodnou zemi - Čínu.

Nové poznatky o koronaviru: na kůži vydrží přes 9 hodin, o komplikacích rozhoduje i spánek

Denní počty nově nakažených virem SARS-CoV-2 přebírali vědci z dat WHO. Denní meteorologická data, včetně průměrné denní teploty, vlhkosti vzduchu a rychlosti větru, byla získána z amerického Národního centra pro správu oceánů a atmosféry. Ke sběru byly použity monitorovací stanice nejblíže k hlavnímu městu každé jednotlivé země. 

V úvahu vzali výzkumníci i další faktory jako například hustotu zalidnění, která přispívá k rychlejšímu šíření viru, či medián věku obyvatel, protože počet prodělaných závažných případů je vyšší v zemích s průměrně starší populací. Tyto aspekty vědci zobrazili v jejich zobecněném modelu.

Naměřené průměrné teploty se v zemích pohybovaly od přibližně mínus 5 do plus 34 stupňů Celsia a průměrná relativní vlhkost od 11 % do 88 %. Vědci zjistili, že s každým dalším stupněm, o který se oteplí, poklesne počet infekcí za den průměrně zhruba o 3 % a počet úmrtí na covid za den o zhruba 1,2 %. Podobně s každým vzrůstem relativní vlhkosti o 1 % klesá počet infikovaných za den o 0,85 % a počet úmrtí za den o 0,51 %.

Kumulativní počet případů a doba od propuknutí šíření covidu-19 vykazovaly mezi různými zeměmi velké rozdíly. Výsledky srovnání těchto datových souborů s celkovými daty však byly podle vědců nevýznamné. To prý celkově potvrzuje silný vliv teploty a relativní vlhkosti na nové případy a tím pádem i úmrtí. Vědci přitom v dodatečné diskuzi ke své práci zmiňují, že nový koronavirus byl zdokumentován například i v amazonském deštném pralese či v rovníkové Africe, varují tedy, že účinek teploty a vlhkosti na přenos nemoci covid-19 není dostatečný k úplnému potlačení pandemie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!