Nejlepší minisérie za posledních 10 let

nejlepší minisérie

Na obrazovkách a streamech neběží řadu let a vychutnat si je tak můžeme klidně během jednoho večera. Řeč je o televizních minisériích, které jsou ve většině případech zárukou kvality. Které minisérie za posledních deset let jsou nejlepší?

11.22.63

Kultovní americký autor Stephen King si tentokrát došlápl na velké téma a ve svém strhujícím fantaskním thrilleru líčí osudy člověka, který může porušit pravidla času a návratem do historie zabránit atentátu na prezidenta Kennedyho.

American Crime Story – Lid versus O. J. Simpson

Policie našla zavražděnou bývalou manželku O. J. Simpsona a jejího přítele. Důkazy svědčí proti němu a státní zástupkyně se rozhodne Simpsona zatknout. Ten si najme nového právníka, Shapira. Když policie přijde Simpsona zatknout, zjistí, že utekl…

American Horror Story – Murder House

Manželé s dcerou se přestěhují do starého domu, kde se dějí podivné věci. Zdá se, že tajemné hlasy i výstřední sousedé mají souvislost s děsivou historií tohoto místa. Je jen otázkou času, kdy se něco hrozivého stane znovu…

Bludné kruhy

Šestidílnou dramatickou minisérii Bludné kruhy, inspirovanou bestselerovým románem spisovatele Wallyho Lamba z roku 1998, zadaptoval a zrežíroval Derek Cianfrance. Mark Ruffalo ztvárňuje dva bratry – jednovaječná dvojčata – Dominicka a Thomase Birdseyovy v rodinné sáze.

Černobyl

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou.

Defending Jacob

Život rodiny se obrátí naruby, když je syn obviněný z vraždy spolužáka. V dramatickém thrilleru z právnického prostředí, adaptaci bestselleru Williama Landaye, hrají Chris Evans, Michelle Dockery a Jaeden Martell. Osmidílná minisérie z roku 2020 vychází na Apple TV+.

Fargo – 1. série

Seriál Fargo, inspirovaný stejnojmenným oscarovým snímkem, adaptoval spisovatel a scénárista Noah Hawley. Děj se točí kolem zbrusu nového “skutečného” zločinu a neotřelých postav. Vše je protkáno typicky černým humorem, vraždami a pověstnou “minnesotskou zdvořilostí,” díky nimž se z filmu stala nadčasová klasika…

Godless

Nelítostný bandita terorizuje Divoký západ při pátrání po bývalém členovi svého gangu, který začal nový život v tichém městě, kde žijí jen ženy.

Good Omens

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci.

Hatfieldovi a McCoyovi

Kevin Costner a Bill Paxton se po občanské válce vracejí z fronty zpátky ke svým rodinám. Mezi oběma rodinami záhy začíná narůstat napětí, které vyústí v otevřený konflikt mezi klany Hatfieldů a McCoyů.Tento legendární spor, který trval téměř tři desítky let, málem vedl k rozpoutání války mezi Kentucky a Západní Virginií.

Hlava 22

Seriál Hlava 22, natočený na motivy věhlasného stejnojmenného románu Josepha Hellera, vypráví příběh prohnaného a bezkonkurenčního flákače Yossariana (Christopher Abbott), pilota bombardéru amerického letectva za druhé světové války.

Chalífát

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky.

Jedna noc

Osmidílná minisérie Jedna noc od tvůrců Stevena Zailliana a Richarda Price podrobně zkoumá složité okolnosti fiktivního případu jedné newyorské vraždy. Příběh sleduje studenta Naze Khana, roztomilého podivína, který dostane od basketbalového hráče, jemuž pomáhá s učením, pozvánku na večírek v newyorském Lower East Side.

John Adams

Miniseriál HBO o druhému americkém prezidentovi Johnu Adamsovi přibližuje život tohoto výjimečného muže, jehož nezávislý duch, úcta k právnímu řádu i závazek osobní svobody měly hluboký vliv na hodnoty, z nichž se zrodily USA.

Když nás vidí

V dubnu 1989 je v Central Parku brutálně napadena a znásilněna mladá bělošská běžkyně. Ještě tentýž večer policie zadrží několik černošských mladistvých za výtržnictví a ublížení na zdraví.

Kořeny

Tento nový historický seriál je adaptací slavné knihy Alexe Haleyho Kořeny a zároveň remakem význačné minisérie z roku 1977. Epická rodinná sága je portrétem amerického otroctví, sleduje osudy několika generací jednoho černošského rodu a nezlomnou vůli jeho členů přežít a zachovat odkaz předků navzdory všem útrapám.

Most!

Zdroj: Česká televize

Osmidílný komediální seriál je již šestou spoluprací dvojice Prušinovský a Kolečko. V projektu, který si nadsázkou bere na paškál složitá témata, jakými jsou nesnášenlivost či xenofobie, si hlavní roli zahrál Martin Hofmann.

Mildred Pierceová

Nejnovější miniseriál z produkce HBO představuje Mildred Pierceovou, hlavní postavu úspěšného románu Jamese M. Caina z roku 1941, který pojednává o hrdosti a cti americké střední třídy. Hlavní roli ztvárnila hvězdná Kate Winsletová, držitelka Oscara za film Předčítač.

Na jezeře

V malém novozélandském městě Laketop se mladá dívka Tui Mitchamová pokusí utopit v jezeře. Po její záchraně školní ošetřovatelka zjistí, že dívka je těhotná. Robin Griffinovou, policejní inspektorku ze Sydney, povolají na místní policejní stanici, aby ji vyslechla…

Neortodoxní

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne.

Okresní přebor

Zdroj: Televize Nova

Komediální seriál Jana Prušinovského z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice.

Olive Kitteridgeová

Čtyřdílné drama, které v produkci HBO natočila režisérka Lisa Cholodenko, vzniklo podle stejnojmenného románu Elizabeth Stroutové. Jeho děj se odehrává v novoanglickém městečku Crosby, ležícím ve státě Maine. Poklidný život v této zapadlé enklávě naruší intriky, zločiny i tragédie zdejších obyvatel.

Ostré předměty

Novinářka, která se v minulosti potýkala s duševními problémy, se vrací do rodného městečka Wind Gap ve státě Missouri, aby informovala o případu zjevných vražd dvou malých dívek.

Pustina

Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša.

Spartakus: Bohové arény

Spartakus: Bohové arényDříve než svého prvního soupeře přemohl Spartakus, prošlo branami arény mnoho jiných gladiátorů. Spartakus: Bohové arény vypráví příběh Gannica, jednoho z prvních šampiónů Batiatusovi gladiátorské školy, z kruté doby před příchodem Spartaka, kdy pro čestnost nebylo v aréně místo.

Temný případ – 1. série

Minisérie sleduje dva parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ – brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony.

The Haunting – Dům na kopci

Roztříštěná rodina bojuje se strašlivými vzpomínkami na svůj bývalý domov a děsivé události, které je z něj nakonec vyhnaly.

Patrick Melrose

Připravte se na čistou pravdu o britské smetánce. Tato minisérie sleduje Patricka Melroseho od jeho privilegovaného, ale hluboce traumatického dětství, přes těžkou závislost na návykových látkách v mládí, až po konečné zotavení.

Válečná generace

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy – a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura.

Waco

Je parný duben roku 1993 a nedaleko malého města Waco v texaské pustině dojde k jednomu z největších masakrů v novodobé americké historii, kde na jedné straně stála samotná vláda Spojených států a na straně druhé náboženská sekta připravená bránit své hodnoty.

Watchmen

Seriál Watchmen od výkonného producenta Damona Lindelofa (Ztraceni, Pozůstalí z produkce HBO), zasazený do alternativní historie, v níž jsou maskovaní strážci postaveni mimo zákon, vyvolává nostalgické vzpomínky na původní stejnojmennou komiksovou klasiku.

Wolf Hall

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím.