Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Harrisová kvůli nákaze poradkyně ruší cesty, oznámil Bidenův štáb. K programu by se měla vrátit v pondělí

Kamala Harrisová. foto: Reuters

Washington - Kandidátka Demokratické strany na viceprezidentku Spojených států Kamala Harrisová zruší cesty naplánované na nejbližší dny kvůli pozitivnímu testu své poradkyně na koronavirus. V prohlášení to oznámil volební štáb demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena. Harrisová se má k výjezdům v rámci kampaně vrátit v pondělí.
  16:58

Nákaza virem SARS-CoV-2 se podle prohlášení ve středu večer potvrdila u Liz Allenové, která v týmu kalifornské senátorky šéfuje komunikaci. Pozitivní test měl i další člověk „zapojený do kampaně“, nešlo ale přímo o spolupracovníka Harrisové, nýbrž o člena letového personálu.

Příšera a komunistka, označil Trump v rozhovoru Harrisovou. Sebe označil za ‚perfektní exemplář‘

Ani jeden z nakažených podle Bidenova štábu nebyl od nálezu koronaviru ani ve 48 hodinách před obdržením výsledku testu v kontaktu s bývalým americkým viceprezidentem ani s jeho partnerkou v boji o Bílý dům. Harrisová s nimi údajně 8. října letěla ve stejném letadle. Allenová a další pracovník kampaně pak šli na testy ve chvíli, kdy se k předvolebním akcím vraceli po soukromých aktivitách.

„Senátorka Harrisová ani s jedním z těchto jednotlivců nebyla během dvou dní před jejich pozitivními testy v blízkém kontaktu, jak jej definuje (americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí) CDC, a tudíž zde není žádný požadavek na karanténu. Zároveň nechceme nic riskovat a v souladu se závazkem naší kampaně dbát nejvyšší možné opatrnosti rušíme cesty senátorky Harrisové do neděle 18. října,“ uvedla mluvčí Jen O’Malleyová. Sama senátorka prý měla ve středu negativní test na koronavirus a nadále se bude do předvolebního boje zapojovat ve virtuálním prostoru.

Největší selhání vlády USA v historii, označila Harrisová přístup Trumpovy administrativy k pandemii

Zpráva o nákaze v týmu Harrisové přichází necelé tři týdny před koncem kampaně před americkými volbami, kterou epidemie covidu-19 výrazně poznamenala. Onemocnění na začátku měsíce zasáhlo i prezidenta Donalda Trumpa, který usiluje o druhé funkční období. Pozitivní testy na koronavirus mělo také několik jeho blízkých spolupracovníků včetně šéfa volebního štábu Billa Stepiena.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.