Red Bull může převzít motory Honda. Má ale podmínky

Red Bull zvažuje možnost převzetí projektu pohonných jednotek Hondy, až ta po roce 2021 opustí formuli 1. Bývalý dodavatel Renault se navíc nechal slyšet, že s ním Red Bull zatím vůbec nejedná.

Štítky: Pohonné jednotky Red Bull Zveřejněno 15. 10 2020 — Tomáš Richtr

Důležitou podmínkou Red Bullu ale je, že u převzatých motorů nebude investovat do jejich výzkumu a rozvoje (R&D), že je bude pouze udržovat. Pro to je nutné, aby vedení F1 zmrazilo vývoj pohonných jednotek pro všechny.

“Tyhle motory jsou složité už jenom pro jejich údržbu a sestavování,” řekl poradce Red Bullu Helmu Marko. “Nyní pracujeme na analýzách toho, jak bychom to mohli zvládnout. Ale bez technologických center, jako má například Honda v Sakuře, nemůže motor vyvíjet. Nechceme takové centrum ani stavět, ani financovat. Nechceme to dělat, nedokážeme to ufinancovat.”

Pokud by Honda svolila k prodeji svého know-how, a nastínila, že se tomu nebrání, Red Bull by své ‘oddělení pro provoz a údržbu motorů’ postavilo ve své továrně v Milton Keynes, kde své britské centrum má i Honda. Helmut Marko upřesnil, že se zákaznickými motory nemá Red Bull šanci bojovat i titul.

Audi zelektrizovalo FC Bayern Mnichov

“Každý výrobce motorů má svůj tovární tým,” řekl Marko. “Motory tak vyvíjejí pro svá konkrétní šasi. My bychom pro zákaznický motor museli své šasi upravovat, naše nápady by šly na druhou kolej. Museli bychom zkrátka akceptovat předložené řešení.”

Proto je cesta převzetí motorů Hondy tou preferovanou, ale Red Bull zvažuje i další scénáře, včetně Renaultu, který by v případě nouze byl motory Red Bullu dodávat povinně.

“Vynucené manželství, pokud bude šťastné, pro nás nepředstavuje problém,” řekl Marko.