Stavbu „čunkodomků“ na chanovském sídlišti kritizuje už druhá petice

  10:28
Petici, jejímž cílem je zastavit výstavbu tzv. čunkodomků, spustili obyvatelé mosteckého Chanova. Důvodem je obava z rozšíření ghetta na chanovském sídlišti i rozšíření plechových osad do dalších měst.

První petici předal Jan Chromý vedení Mostu 27. června 2019. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Pro obyvatele Chanova je to již druhá petice, kterou proti kontejnerovému typu bydlení sepsali.

Loni v červnu předali vedení města dokument podepsaný 112 místními obyvateli.

„Po odevzdání minulé petice jsme zjistili, že to bylo bráno pouze jako stížnost. Reakce z města byla nulová. Nyní jsme se obrátili na všechny strany po celé republice,“ zdůvodňuje vznik petice dlouholetý obyvatel Chanova Ján Chromý, který je oprávněný jednat za autory petice

„Poslal jsem dopisy i třem českým europoslancům. Jsme rezolutně proti tomu, aby zde nějaká kontejnerová výstavba vznikla,“ doplnil Chromý s tím, že věří, že petici podepíše mnohem víc lidí než minule a že město změní na výstavbu názor.

Vedení Mostu chce moduly za dvacet milionů korun začít stavět příští rok.

Kontejnerové bydlení v Česku proslavil bývalý starosta Vsetína a nyní hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, jenž v roce 2006 přesunul z centra do plechových staveb za město romské neplatiče.

Sídliště Chanov vzniklo v 70. letech minulého století a mělo být vzorem soužití Čechů a Romů. Tento pokus však nevyšel a lokalita měla špatnou pověst už za minulého režimu.

Dnes je to romské ghetto. Počet jeho obyvatel lze vzhledem k obrovské migraci jen odhadovat. Jde asi o tisícovku lidí.

V září šel k zemi vybydlený panelový blok 3 na chanovském sídlišti:

17. září 2020