Obézní jsou ohroženější koronavirem. Jezte méně, hýbejte se a nemlsejte, radí odborníci

ilustrační foto

Doktorka Kateřina Cajthamlová a fitness trenér Jakub Prchal v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové poradili, jak se mají lidé doma udržovat, aby nepřibírali a měli dobrou imunitu. Podle Společnosti všeobecného lékařství má totiž obézní pacient s koronavirem o 113 procent větší šanci, že skončí v nemocnici než pacient s normální váhou, a o 48 procent větší pravděpodobnost, že s COVID-19 zemře. Vyplývá to z dat vědců univerzity v Severní Karolíně, kteří prošli 75 studií provedených na čtyřech stech tisících pacientů z Evropy, Asie i Ameriky.

„Není to obezita samotná, ale jedná se o obezitu, která je komplikovaná metabolickými faktory. 75 meta-studií se zabývalo pacienty s BMI větším než 30 kilogramů plus to byli lidé s metabolickým syndromem, to znamená velký objem poruchy metabolismu cukru, tuku a zvýšený krevní tlak,“ konkretizovala studii doktorka Kateřina Cajthamlová.

Dodala, že důvod, proč jsou obézní rizikovější, není ještě úplně jasný. „Ale rozhodně zvýšená glykémie zhoršuje oxidaci buněk, zvýšený cholesterol zase favorizuje RNA viry, to znamená, že se snáze replikují v organismu, snáze napadají buňky a snáze se v organismu množí,“ uvedla doktorka s tím, že obézní člověk má v tukové tkáni nahromaděny imunitní buňky, které zhoršují jeho možnost bránit se infekcím.

Skoro polovina obézních pacientů umírá

Obezita podle Cajthamlové zhoršuje prognózu například i u chřipky, ale zas třeba u tuberkulózy mají obézní lidé prognózu trošku lepší. „Není zcela jasné, jakým mechanismem to funguje. Ale co se COVID-19 týká, tak prognóza obézních s metabolickým syndromem je horší. Dokonce 48 procent umírá a 74 procent se dostává na JIP,“ upozornila.

Dodala, že ve studii je uvedeno i to, že obézním někdy nesedí dobře například masky, které se používají na ventilaci. Další věcí je podle doktorky fakt, že obézní pacient se hůře pohybuje i na lůžku, takže prognóza je horší.

Jak se během pobytu doma udržovat?

Fitness trenér Jakub Prchal tak v pořadu poradil, jaké mají lidé možnosti pohybu v době, kdy jsou fitness centra a sportoviště pro veřejnost zavřená. „Mohou cvičit doma. Lidem stačí mít například gumové expandéry, se kterými si mohou zacvičit, někomu může posloužit obyčejná PET lahev a karimatka. Je důležité se podívat na instruktážní videa trenérů například na sociálních sítích. Nebo si člověk může jít vyběhnout někam ven, kde není vysoký kontakt s dalšími lidmi,“ popsal Prchal s tím, že kdo je kreativní, určitě si najde způsob, jak se hýbat.

Stres výrazným způsobem zhoršuje imunitní systém a lidem, kteří se bojí, se mění i citlivost tkání na inzulín

Podle doktorky Cajthamlové je problémem i to, že se lidé bojí. „Stres výrazným způsobem zhoršuje imunitní systém a lidem, kteří se bojí, se mění i citlivost tkání na inzulín. Takže by se lidé rozhodně neměli bát. Další věc pravidelnost v jídle. Nemlsat místo jídla, nepřidávat alkohol, před tím velmi varuji,“ uvedla a doporučila lidem, kteří mají balkón, aby vycházeli na sluníčko, protože vitamín D je pro imunitu velmi důležitý. Prchal doplnil, že lidé mohou vitamín D čerpat i z doplňků stravy.

Základem je mít strukturovaný den

Podle něj je základ nebýt lenivý a chtít něco dělat. „Pokud třeba přestaneme chodit do práce nebo máme home office, tak bychom si měli den strukturovat tak, abychom měli i nějaké povinnosti. Část dne věnovat pohybu, část třeba vzdělávání a další část třeba nějaké práci, kterou jsme dříve odkládali. Ale je základ mít den nějak strukturovaný a neprobudit se s tím, že nevím, co budu dělat, tak si otevřít balíček chipsů a říct si, že je to vlastně jedno. To by byl špatný přístup,“ varuje fitness trenér.

Cajthamlová radí i pravidelný odpočinek. „Tedy dostatečný spánek. A důležité k tomu, abychom hubli, je dýchání. Můžeme doma dělat různá dechová cvičení,“ podotkla. Prchal dodal, že by lidé také měli jíst méně než v době, kdy se hýbali více.

Tagy: