Alexandra Berková: Magorie. Fantaskní podobenství o zemi pod plochým kamenem

Země, v níž jsme žili, se jmenovala Magorie. Alespoň ve vrcholné experimentální próze Alexandry Berkové, kterou do odpovídajícího experimentálního tvaru adaptoval rozhlasový kouzelník Josef Henke. Fantaskní podobenství o zemi pod plochým kamenem poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rozhlasová dramatizace: Josef Henke
Účinkují: Jiřina Jirásková, Ota Sklenčka, Jiří Sovák, Antonie Hegerlíková, Jiří Adamíra, Jaroslav Kepka, Jana Drbohlavová, Hana Maciuchová, Jiří Lábus, Vladimír Fišer a členové DRDS
Dramaturgie: Václav Daněk
Hudba: Emil Viklický
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1991
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Dříve než byla stejnojmenná novela Alexandry Berkové oceněná v roce 1991 cenou Egona Hostovského, natočil podle ní režisér Josef Henke dramatickou kompozici s hudbou Emila Viklického.

Alexandra Berková představovala v době, kdy moc totalitního státu zasahovala i do vydávání literatury, typ nekonformní autorky, která si na svůj knižní debut musela počkat dvanáct let (předtím publikovala pouze časopisecky). Knížka s červeným obalem vyšla až v roce 1986 a byla přijata s velkým ohlasem, jak Berková později vzpomínala: „Zmizela z pultů během jednoho dopoledne.“

V této povídkové knize se převážně zaměřila na ženské osudy. Po listopadové revoluci se stala jednou z prvních propagátorek feminismu a vystupovala s tímto tématem ve veřejných diskuzích.

V Magorii, která kolovala téměř jako samizdat v opisech ještě před rokem 1989, si vyzkoušela složitou formální konstrukci a literárnost. Od obojího později ustupovala, zvláště ve svých televizních scénářích. Ženskému tématu však zůstala věrná, dokonce prosazovala v rámci zrovnoprávnění založení ženské zednářské lóže. Patřila také k průkopníkům výuky tvůrčího psaní a řadu let vyučovala na Soukromém gymnáziu Josefa Škvoreckého a na Vyšší odborné škole tvůrčího psaní. Zemřela v roce 2008 ve věku nedožitých 59 let.

autoři: Josef Henke , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.