Zemřel profesor Ivan Netuka, člen Vědecké rady TUL

data-nodes-19848-ivan-netuka-foto-16x9-resize-w1280-h0.JPG
Profesor Ivan Netuka, zdroj: MFF UK

Ve středu 14. října zemřel ve věku 76 let Ivan Netuka, profesor Univerzity Karlovy, emeritní děkan Matematicko-fyzikální fakulty UK a člen Vědecké rady Technické univerzity v Liberci.

RNDr. Ivan Netuka, DrSc., se narodil 7. 7. 1944 v Hradci Králové. Vystudoval aplikovanou matematiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1978 se habilitoval, v roce 1985 mu byla udělena vědecká hodnost doktor fyzikálně-matematických věd a v roce 1986 byl jmenován profesorem. Stal se mezinárodně uznávaným odborníkem v matematické analýze, předním představitelem pražské školy teorie potenciálu a autorem či spoluautorem monografií a významných matematických prací. Aktivně se účastnil mnoha desítek prestižních konferencí v oboru, velmi často jako zvaný řečník. Dlouhodobě se věnoval také historii matematiky.

Celoživotní odborná dráha Ivana Netuky se pojila s MFF UK, kde pedagogicky působil 50 let a patřil mezi její významné a uznávané učitele. V období let 1979–2005 byl jejím proděkanem, zástupcem děkana i děkanem. Byl také ředitelem Matematického ústavu Univerzity Karlovy. Byl členem korespondentem Bavorské akademie věd, opakovaně pak členem Vědecké rady Univerzity Karlovy.

Dvanáct let byl členem Vědecké rady Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL a od roku 2018 byl členem Vědecké rady Technické univerzity v Liberci.

Byl členem Akademického sněmu Akademie věd České republiky, působil v Radě Matematického ústavu Akademie věd. Od roku 2003 byl členem a od roku 2017 předsedou Grémia Akademie věd pro vědecký titul „doktor věd“. V roce 2017 ho Akademický sněm zvolil místopředsedou Vědecké rady Akademie věd České republiky. Po mnoho let se Ivan Netuka věnoval práci v Jednotě československých (později českých) matematiků a fyziků a také v European Mathematical Society.

Profesor Netuka byl v roce 2008 jmenován vládou České republiky do předsednictva Grantové agentury České republiky, od roku 2014 stál v jejím čele. Byl zástupcem Grantové agentury a Akademie věd v Governing Council of the European Science Foundation, od roku 2014 zastupoval Českou republiku v Science Europe. V roce 2016 a znovu v roce 2018 jmenovala vláda České republiky profesora Netuku členem Rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství.

Profesoru Netukovi byla udělena řada domácích i zahraničních ocenění, například francouzské vyznamenání Rytíř řádu Akademických palem, Rakouský řád za vědu a umění 1. třídy, Zlatá pamětní medaile Univerzity Karlovy, Čestná oborová medaile Bernarda Bolzana za zásluhy v matematických vědách Akademie věd České republiky.

V listopadu roku 2019 udělil rektor TUL Miroslav Brzezina profesorovi Netukovi Bronzovou pamětní medaili TUL za dlouhodobě dosahované mimořádné pracovní výsledky a přínos k rozvoji univerzity.

„Odchodem Ivana Netuky ztrácíme vynikajícího pedagoga, významného vědce s mezinárodním renomé, výborného organizátora a obětavého kolegu. Jeho všestranná činnost zanechává hlubokou stopu v životě Univerzity Karlovy, naší fakulty i akademické a matematické komunity v naší zemi,“ píše děkan MFF UK Mirko Rokyta.

Rektor TUL Miroslav Brzezina dodává: „Znal jsem Ivana Netuku 38 let, ve druhém ročníku svých studií jsem mu dělal pomocnou vědeckou sílu a později jsem u něj dělal interní vědeckou aspiranturu, znali jsem se velmi dobře i po osobní stránce. Byl mi vždy dobrým rádcem, a to z daleka nejen v oboru matematiky. Jeho životní zkušenosti byly obrovské a on je dokázal předat a inspirovat jimi. Jeho odchod je pro mě osobně citelná ztráta.“

Profesor Netuka bude pohřben v nejužšším rodinném kruhu příští týden.

Čest jeho památce.

-red-

S použitím tiskové zprávy MFF UK

Další články v rubrice

DSCN0240-1-2.jpg

Zemřel dlouholetý pedagog Fakulty strojní TUL Rudolf Vrzala

Navždy odešel dlouholetý pracovník Fakulty strojní TUL a bývalý vedoucí katedry mechaniky, pružnosti a pevnosti doc. Ing. Rudolf Vrzala, CSc. Vynikající pedagog, který navzdory nepříznivým životním okolnostem dosáhl svého vysokoškolského snu.

9. 11. 2022 | Lidé | 1 170

Zůstaň v kontaktu s univerzitou

T-UNI Univerzitní časopis /
University Magazine

Nepřehlédněte
tipy redakce

IMG_5907-2.jpg

Významnou pražskou památku už čistí světlo

Oči tisíců turistů se už nemusejí dívat na nevzhledný zelený biofilm vrostlý do zdiva Malostranské mostecké věže Karlova mostu na levém břehu Vltavy. Zdivo prošlo v zasažených místech důkladnou očistou a dál už se bude čistit samo. Díky slunečním...

25. 3. 2024 | Věda a výzkum | 384