Hlavní obsah

Češi se na jaře složili na ventilátory v rekordní sbírce. Přístroje leží ladem

Právo, Martin Procházka
Praha

Vývoj a výroba plicního ventilátoru CoroVent během jarního boje s koronavirem ukázaly na to, jak Češi dokážou být vynalézaví a soudržní. Jenomže ventilátory dodnes v nemocnicích nejsou a čekají na certifikaci. Až nyní by se ledy měly začít hýbat.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Jednatel třebíčské skupiny firem MICo Group Jiří Denner představuje nový plicní ventilátor CoroVent určený pro lidi s koronavirem. Vyvinuli ho odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Projekt podpořila veřejná sbírka.

Článek

Ventilátor vyvinul v březnu během několika dní tým profesora Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT ve spolupráci s iniciativou Covid19cz. Ve veřejné sbírce na prvních sto ventilátorů se na požadovaných 10 milionů korun na stránkách Donio.cz lidé složili za méně než 24 hodin.

Sériovou výrobu začala třebíčská Mico Medical ze skupiny Mico Group koncem dubna. Má to ale háček. Přestože má Mico Medical ve skladu 182 těchto ventilátorů, nemocnice je zatím nemohou používat. CoroVent totiž nemá certifikaci, jejíž získání je běh na dlouhou trať.

Češi vyvinuli ventilátor, který chce i Amerika

Domácí

Použití je nyní možné pouze na základě výjimky ze zákona o zdravotnických prostředcích, o kterou musí každá nemocnice, která by chtěla CoroVent využít, požádat resort zdravotnictví.

Ministr slíbil, že se použijí

To se teď po měsících rozhoupalo k akci. „Výjimka bude udělena všem zdravotnickým zařízením s nedostatkem standardních ventilátorů,“ sdělil ve čtvrtek Právu Kryštof Berka z tiskového oddělení úřadu.

Mico Medical nyní podle svého majitele Jiřího Dennera jedná s resortem o udělení blokové výjimky pro CoroVent. „Chceme proces zjednodušit, aby každá nemocnice nemusela žádat zvlášť. Doufám, že to bude do dvou týdnů nebo i dříve,“ řekl Právu Denner.

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Koronavirus

Ministerstvo už podle Berky ve středu jednu žádost o povolení obdrželo. „Nyní posuzujeme dokumentaci a rozhodnutí lze očekávat do 14 dní,“ dodal mluvčí.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula už minulý týden převzal 50 ventilátorů CoroVent od společnosti PPF a později na Twitteru přislíbil, že využity budou všechny, tedy i těch 182, co přebývají ve skladu Mico Medical.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Plicní ventilátor CoroVent určený pro lidi s koronavirem. Vyvinuli ho odborníci spolupracující na platformě COVID19CZ. Projekt podpořila veřejná sbírka.

Zmíněných 50 ventilátorů si rozdělí šest nemocnic. „Nadace PPF již poskytla peníze nemocnicím, které si plicní ventilátory CoroVent samy objednaly u společnosti Mico Medical. Ohledně výjimky bylo ministerstvem zdravotnictví opakovaně veřejně řečeno, že bude vydána ve chvíli, kdy bude potřeba tyto nouzové přístroje v nemocnicích nasadit,“ řekla Právu mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Výzvu nemocnicím, aby se přihlásily se zájmem o CoroVent, zveřejnila nedávno ČVUT. Lze ji nalézt i na stránkách Mico Medical.

Před nasazením ventilátorů bude ještě třeba vyškolit obsluhu, to ale nezabere dlouho. „Měli jsme v týmu celou řadu doktorů, kteří měli k ventilátoru připomínky, aby se na něj dalo rychle vyškolit a obsluha byla co nejjednodušší,“ poznamenal Denner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám