Nový Zéland volí. Překrásná země s inspirativním volebním systémem

16. 10. 2020 4:09:57
Nový Zéland je příjemným místem k životu nejen díky nádherné přírodě, ale také díky liberálně ekonomickému přístupu v ekonomice.

Země se dlouhodobě drží na předních příčkách žebříčků ekonomické a politické svobody, ale také na předních příčkách žebříčku měřícího jednoduchost systému pro start podnikání. V sobotu Nový Zéland čekají parlamentní volby.

Pro nás neobvykle krátké tříleté volební období skončilo již dříve, ale parlamentní volby byly o měsíc odloženy kvůli koronavirové krizi. V sobotu 17. 10. se však voliči na Novém Zélandu vyjádří k tomu, jak by mělo vypadat nové složení jejich parlamentu.

Poměrný volební systém využívající výhod většinového systému

Země volí v takzvaném personalizovaném volebním systému, díky kterému jsou politické strany zastoupeny v parlamentu poměrně, zároveň je však většina parlamentu složena z poslanců volených přímo v jednomandátových volebních obvodech.

Novozélandský parlament má nyní 120 poslanců. Ve volebním systému mají voliči dva hlasy. Jedním volí v 72 jednomandátových volebních obvodech jednotlivé kandidáty systémem “prvního na pásce” (většinová složka systému). Druhý hlas udělují politické straně, resp. volí celostátní kandidátní listinu vybrané politické strany. Sedmdesát dva poslanců je tak doplněno o čtyřicet osm poslanců zvolených na celostátní kandidátce, a to na základě poměru volebních hlasů pro politické strany. Aby strana získala mandáty v této poměrné složce, musí překročit pětiprocentní volební klauzuli nebo získat alespoň jednoho poslance v jednomandátových volebních obvodech.

Pokud strana získá ve většinové složce více poslanců, než by ji náleželo podle poměru hlasů, jsou ji tyto mandáty ponechány. Poměrná složka s celostátními kandidátními listinami slouží k tomu, aby byly strany v parlamentu zastoupeny poměrně. Volební systém navíc počítá s maorskou menšinou, které vyčleňuje sedm poslanců volených v jednomandátových obvodech.

Personalizovaný poměrný systém tak kombinuje výhody britského většinového systému - zejména to, že poslanci volení v jednomandátových obvodech musí být skutečné osobnosti s přímou podporou voličů. Zároveň tento systém zachovává spravedlivé zastoupení všech zvolených stran. Jeho hlavní nevýhodou je, že není úplně jednoduchý. Nicméně Novozélanďané o systému hlasovali v referendu v roce 2011 a tento systém zvítězil.

Vládní labouristé dle průzkumů vedou

V posledních parlamentních volbách v roce 2017 sice zvítězila konzervativní National Party se 44,5 % (obdoba britských konzervativců nebo australské Liberální strany), ale vládní koalici vytvořila trojce stran - sociálně-demokratická Labour Party (36,9 %), protekcionistická New Zealand First (7,2 %) a Greens (6,3 %). Premiérkou se stala lídryně labouristů Jacinda Ardern.

Podle aktuálních volebních průzkumů s přehledem zvítězí vládní labouristé se 46 %, druhá by měla skončit National Party s 31 % vedená rovněž lídryní - Judith Collins. Dle průzkumu výrazně oslabí NZ First, která se nyní pohybuje kolem 3 % hlasů. Volební preference Zelených se pohybují kolem 8 % hlasů, stejně tak preference libertariánské ACT Party, která má od roku 2014 jednoho poslance Davida Seymoura zvoleného v jednomandátovém obvodu (její poslední výsledek byl přitom celostátně pouhých 0,5 %). (Zdroj: https://www.tvnz.co.nz/one-news/new-zealand/1-news-colmar-brunton-poll-labour-maintains-strong-lead-over-national-greens-climb).

Jestli se prognózy potvrdí uvidíme samozřejmě až podle sobotních výsledků. Poté bude zajímavé sledovat, jestli se vládním labouristům a zeleným podaří udržet si své pozice v parlamentu.

Autor: Josef Káles | pátek 16.10.2020 4:09 | karma článku: 9.61 | přečteno: 344x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 462 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1570

Textař, politolog, markeťák. Zastupitel Chrudimi od roku 2014 a radní Chrudimi od roku 2018 (nezávislý kandidát).  

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...