Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  16.10.2020 06:16:10

I přes svůj letošní více než 430 % růst již akcie Tesla nejsou z automobilek ty nejvýkonnější

Akcie Tesla (TSLA) se po svém srpnovém splitu následně dostaly na nová historická maxima, když se obchodovaly i nad hranicí 500 USD. Následný výběr letošních tučných zisků přinesl rychlý propad, resp. 8. září až k 330 USD. Titul nicméně opět nabral pozitivní směrování, a přes následné krátkodobé určité zklamání z „Batery Day“, se tento týden obchodoval i nad hranicí 460 USD. Včera zakončil níže na 448,88 USD (-2,69 %), což i tak značí od počátku roku úctyhodnou výkonnost 436,5 %. Pro srovnání širší index S&P 500 letos přidává o 7,8 %.

Akcie Tesla však svou výkonností převálcovaly v posledních dnech akcie jiného výrobce elektromobilů. Čínská společnost NIO letos zažívá obrodu s prodeji svých vozů, jak jsme například informovali v článku „NIO aneb čínská Tesla v červnu prodala nejvíce elektromobilů v historii“. Pozitivní trend pokračoval také v uplynulém měsíci, kdy se mezi zákazníky začal dostávat rovněž již třetí sériový model automobilky EC6. Trendu si začali na Wall Street všímat analytici a jejich upgrady titulu dopomohly tento týden povyskočit na nová historická maxima.

 

Po středečním více než 22 % růstu včera titul přidal nakonec dalších téměř 6 %, když zakončil na 28,07 USD. Titul končil loňský rok na 4 USD a jen včerejší závěrečná cena tak značí letošní výkonnost téměř 600 %. A to možno dodat, že vydělat na akciích NIO se letos dalo ještě více, když při březnovém propadu trhu se svezly i akcie této automobilky. A to až k úrovni 2,10 USD. Hodnota čínského výrobce elektromobilů zkrátka v posledních měsících raketově vzrostla, přestože v rámci restrukturalizace přišel o část aktiv (podrobnosti zde). Trh firmu aktuálně oceňuje již na 38,2 mld. USD.

Vývoj akcií NIO (NIO) v tomto roce


K titulu možno uvést, že nadále patří na Wall Street k těm nejlikvidnějším. A to zejména ve vztahu k velikosti emise. Obdobně jako ve středu včera majitele vyměnilo zhruba 382 mil. akcií, tedy cca třetina!

Upgrady od bank, manažerů IPOroku 2018

Ke zmiňovanému růstu v tomto týdnu přispěla nejprve banka J.P.Morgan, která téměř ztrojnásobila svou cílovou cenu na titul. Zatímco naposledy stanovila cíl 14 USD při doporučení „neutral“, nově již 40 USD a v návaznosti tak s doporučením „overweight“. Dle přehledu společnosti FactSet je analytický pohled J.P.Morgan na trhu vůbec nejoptimističtější…

Včera se pak s upgradem přidala Citigroup. Zatímco analytik banky Jeff Chung udržoval od března na titulu doporučení „neutral“ s cílovou cenou 18,10 USD, nově již zmiňuje ocenění 33,20 USD s doporučením „buy“. V reportu uvádí své odhady týkající se nárůstu objednávek vozů NIO i predikuje, že došlo k vylepšení marží.

Závěrem možno zmínit prodejní čísla. Jak plyne i z níže uvedeného přehledu, v září se k zákazníkům dostalo celkem 4 708 elektromobilů NIO, což byl pro firmu v její historii vůbec nejúspěšnější měsíc. NIO spustila prodej vozů již v polovině roku 2018, takže za 27 měsíců dosud prodaných celkem 58 288 vozů nepůsobí nijak impozantně...


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688