Synthon si připomíná dvacet let v Blansku, příští rok dokončí nové laboratoře

16. října 2020, ostatní, přečteno: 2875×

Na Starém Blansku, kde v 90. letech stála Lachema vyrábějící průmyslové chemikálie, je dnes závod s bezmála třemi stovkami zaměstnanců a mezinárodně certifikovaným provozem ve farmaceutickém odvětví. Synthon je jednou ze sedmi poboček nadnárodní firmy se sídlem v Nizozemsku. Blanenská pobočka se zabývá výzkumem a výrobou léků, které pomáhají i onkologicky nemocným pacientům. Synthon si letos připomíná 20 let od založení blanenské pobočky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na místě, kde se dnes vyrábí léky, to ale původně vonělo čerstvým pečivem. Na pozemcích dnešního Synthonu stál na začátku 20. století parní mlýn s pekárnou Vincence Plachého. Ten se později proměnil na továrnu Alice vyrábějící pečivo a cukrovinky. Za druhé světové války už ale podnik Alice vyráběl pod touto značkou zubní pastu.

Po znárodnění byl na Starém Blansku založen výzkumný podnik pro fotografický průmysl. Odvětví zůstalo, závod ale přešel od Fotochemy pod název Lachema. Program výroby v té době doplnily hnojiva a přípravky pro mikroelektrotechniku, později byl přidán ještě zakázkový výzkum pro farmaceutický průmysl.

Sídlo Synthonu se nachází na Starém Blansku. FOTO: archiv firmy

„Lachema Blansko v devadesátých letech vypadala jako stará, ponurá a zapáchající chemická manufaktura, která má své nejlepší časy již dávno za sebou. Do Blanska jsme přišli ze závodu v Řečkovicích, pokusit se udělat něco pro to, aby se pro blanenský závod našla smysluplná budoucnost a výrobní program,“ popisuje ředitel Synthonu Petr Čermák.

Většina obyvatel města si závod vybaví právě jako chemičku na Starém Blansku. Ta z rukou chorvatské Plivy přešla na přelomu tisíciletí do mezinárodní společnosti Synthon. Místo chemie pro zemědělský průmysl se v Blansku začali věnovat převážně farmacii.

Mezinárodní firma Synthon koupila Lachemu v roce 2002. FOTO: archiv firmy

„Začínal jsem v Lachemě Blansko ve výrobě světlocitlivých roztoků ještě před nástupem na vojnu, je to neskutečně dávno. Založení Synthonu v Blansku v roce 2000 pro nás bylo období nejistoty – od v nejistotě se potácející Lachemy po nejistotu v nové mezinárodní společnosti. Nikdo tehdy netušil, co se bude dít, jaké budou záměry firmy. Lachema Blansko se zabývala takzvanou kýblovou chemií, a Synthon byla farmaceutická firma,“ popisuje manažer firmy Miloš Kalousek.

Různé pobočky Synthonu se zaměřují na určitý segment vývoje nebo výroby farmaceutických produktů. V Blansku se věnují především aktivním léčivým substancím, které jsou základem léčivých přípravků. „Synthon se svými produkty cílí na ta nejzávažnější onemocnění, a tak přicházíme s pomocí zejména v léčbě onkologických pacientů a pacientů s onemocněním centrálního nervového systému, jako je kupříkladu roztroušená skleróza,“ vysvětluje ředitel Čermák.

Nová budova firmy bude dokončena na jaře příštího roku. Vizualizace: archiv firmy

Jak velká to byla změna, od ne vždy pro okolí voňavého chemického provozu až po výrobu léčiv s mezinárodním certifikátem, vzpomíná také účetní Helena Jelínková. „Z počátku jsme z toho všichni měli strach, co všechno bude nového a jak to bude. Ale pak jsme byli příjemně překvapeni. V Lachemě nás bylo kolem 70, takže jsme byli taková rodinná firma, všichni jsme se přátelili. Potom se firma postupně začala rozrůstat, a po příchodu Synthonu to pokračovalo. Lidé už se sice mezi sebou tolik neznají, ale pokud jde o moje kolegy, měli jsme vždycky skvělé vztahy,“ líčí žena, která do podniku nastoupila v roce 1988.

Firma Synthon převzala podnik v roce 2000. FOTO archiv firmy

V roce 2000 Synthon přebíral od Lachemy 82 zaměstnanců, dnes jich má více než 280. Areál v Blansku má nyní k dispozici výrobní haly a laboratoře, které jsou plně vybaveny pro práci s vysoce účinnými léčivými látkami. Vše probíhá pod přísným dohledem mezinárodních certifikačních úřadů. „Modernizací hal celého areálu vzniklo centrum vysoké úrovně s laboratořemi, výrobními halami i dalším zázemím pro zaměstnance. Velký důraz jsme kladli na bezpečnost, ekologii a čistotu provoz,“ popisuje Petr Čermák.

Zaměstnanci firmy se každoročně účastní charitativních projektu v regionu. FOTO: archiv firmy

Letošní rok je pro Synthon přelomový nejen kvůli výročí. Právě v Blansku, kde sídlí česká pobočka firmy, se nový výzkumný tým začne věnovat vývoji léčiva pro genovou terapii.

V areálu už probíhá výstavba nové budovy laboratoří kontroly kvality, která by měla být dokončena na jaře příštího roku. Právě zde vzniknou prostory se zaměřením na analytickou chemii. „Věříme, že díky tomu budeme moci nabídnout pomoc pacientům například s vrozenou vysokou hladinou cholesterolu nebo pacientům se spinální svalovou atrofií,“ podotýká ředitel společnosti.

Synthon se zaměřuje i na charitativní pomoc přímo v blanenském regionu. Dlouhodobě spolupracuje s Domovem Olga. Finančně i prostřednictvím společných akcí pomáhá s integrací klientů do běžného života. Společnost je také dlouhodobě hlavním partnerem charitativní akce You Dream We Run. „Velkým tahounem v charitativní práci firmy jsou přímo naši zaměstnanci a jejich dobrovolnická práce. Díky tomu mohly proběhnout akce jako je úklid okolí silnice do Blanska, stavba dětského tábora pro Charitu Blansko, úklid v domově Olga a mnohé další,“ vyjmenovává ředitel.

Kateřina Rumlová