O nás     Inzerce     KontaktVěrohodné informace z byznysu již od roku 2013
Hledat
Nepřehlédněte: Slovník ekonomických pojmů
Plánovací kalendář 2024
Zkušenosti podnikatelů v ČR
Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Hlavní rubriky: Ekonomika, Podnikání, Investice, Reality, Lidé, Peníze, Technologie, Zkušenosti, Speciály

Slovník ekonomických pojmů
Praktické informace pro firmy

Práce téměř poloviny Čechů je závislá na internetu

Zhruba dvě třetiny (64 %) Čechů v práci používá internet. Necelá polovina (46 %) by pak bez internetu vůbec nebyla schopná své zaměstnání vykonávat. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Vodafone Nápad roku, který zjišťoval, nakolik Češi ve věku 18 až 59 let potřebují pro svou práci internet.

Ve své práci internet nevyužívá zhruba každý pátý (22 %). 3 % respondentů pak uvedla, že internet nepoužívá, přestože by se jim k práci hodil. „Byť je využití internetu pro práci Čechů poměrně velké, je jasné, že s rostoucí potřebou práce na dálku roste také příležitost nabídnout zbylé pětině Čechů, která dosud internet v práci nepoužívá, nové digitální pracovní nástroje,” říká Jana Hodboďová, manažerka soutěže Vodafone Nápad roku, která průzkum iniciovala.

Potřeba internetu v práci roste s výší dosaženého vzdělání. Zatímco internet jako pracovní nástroj používá bezmála 80 % vysokoškolsky vzdělaných respondentů, mezi dotazovanými se základním vzděláním číslo klesá na 39 %.

„V uplynulých měsících jsme si ve firmě sami vyzkoušeli, co vše se už dá zvládnout s pomocí internetu. Přes 95 % zaměstnanců pracovalo ze svých domovů a ověřili jsme si v praxi třeba to, že úspěšně přijímat nové zaměstnance lze i pomocí online pohovorů,“ říká Magdaléna Wavle, ředitelka oddělení talentu a rozvoje, Vodafone Czech Republic.

Častěji internet pomáhá v práci lidem z obcí o 100.000 obyvatelích a více (68 %). Pro bezmála 53 % Pražanů je dokonce v práci nepostradatelný. Mezi věkovými skupinami výraznější rozdíly nejsou.

Průzkum realizovala agentura STEM/MARK mezi 21. a 27. květnem 2020. Celkově oslovila 506 respondentů, kteří svým složením reprezentovali demografii obyvatel České republiky.


(16. 10. 2020 | redakce2)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Internet
Mě by spíš zajímalo, kdo dnes není závislý na internetu :-) . Lidé všechno hledají na internetu, takže potenciální zákazníky skoro nikde jinde nenajdete. Internet je prostě naší součástí ať chceme neb...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2013-2024 OnBusiness.cz, ISSN 2336-1999 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu OnBusiness.cz a ochrana soukromí | pg(5597)