Školy nedostaly peníze na online výuku

Vláda nařídila školám distanční výuku, nedokázala jim pro to ale včas zajistit podmínky. Mnohé školy tak stále nemají počítače pro děti rodin, které si je nemohou dovolit.

Školy dostanou přes miliardu na laptopy, na jednoho učitele přes 20 tisíc korun. To hlásaly titulky médií letos v srpnu.

Teď, když školy vláda zavřela a děti se učí na dálku, se ukazuje, že některé školy doteď peníze nemají.

“Je to tak. Je to nešťastné, ale peníze musí nejdřív projít rozpočty krajů, ty to musí zúřadovat a tím se to celé zdrželo,” potvrdil Neovlivní.cz šéf školských odborů František Dobšík.

Proč ministerstvo školství nezařídilo, aby školy dostaly peníze včas, to zatím není jasné. Resort Roberta Plagy totiž žádnou odpovědnost necítí. “Předně je potřeba říct, že za vybavení škol je odpovědný jejich provozovatel, tedy města a obce. Přesto byly prostředky ze státního rozpočtu ve výši téměř 1,3 mld. Kč vyčleněny, přičemž platí to, co bylo veřejným základním školám sděleno již v srpnu, a totiž, že finanční prostředky budou mít k dispozici v průběhu měsíce října. Již v srpnu, kdy tento příslib ze strany vlády vznikl, tak mohly školy začít s procesem zjišťování potřeb školy a zahájení organizace nákupu,” stojí ve stanovisku ministerstva školství.

Jenže realita je jiná. Zejména malé školy se na prohlášení ministerstva již nespolehly a za své pomůcky koupit nemohly, protože na ně zkrátka nemají.

“Za své nakoupily zpravidla větší školy, které mají také větší rozpočty. Ale víme o menších školách, které si to prostě nemohly dovolit. Nebo o školách, které se na sliby o tom, že peníze přijdou někdy v budoucnu, nechtěly spolehnout,” dodal předseda školských odborů Dobšík.

Situace s laptopy do škol připomíná odměny pro lékaře a sestry za jejich práci v první vlně epidemie covid. Ačkoli premiér Andrej Babiš sliboval, že se osobně zasadí, aby byli za své nasazení odměněni, peníze doteď neviděli.

Jak jsme popsali ZDE, Babišova administrativa je navzdory slibům poslala až před pár dny. “Na ministerstvu zdravotnictví nám bylo sděleno, že chtějí, aby odměny nemocnice vyplatily ve výplatě za říjen, to znamená v listopadu. Jde totiž ještě o to, že částky na odměny musí v případě krajských nemocnic schválit rady krajů. Bohužel pravidla jsou takto nastavená, stejně se postupovalo u sociálních služeb a záchranek,” uvedla předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Štítky: , ,