Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nevidomý zpěvák Honza Jareš (38) je »Doktor duší« i na novém cédéčku

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. října 2020
08:00

O tom, že hudba je lék na všechny rány a zejména na bolavou duši, zpívá kde kdo. Honzovi Jarešovi ale obsah jeho písní můžeme věřit. Coby jedinému nevidomému absolventovi pražské pěvecké konzervatoře mu totiž hudba dává opravdu denně důvod vstát, postavit se svému hendikepu a rozdávat radost posluchačům, které nikdy neuvidí.

Od té doby, kdy Honza Jareš (39) zazpíval a zahrál svoji první písničku, už uběhlo plno let. „Byla to Sedí liška pod dubem, brnkal jsem ji na klávesy neustále, až to našim lezlo na nervy,“ prozradil Blesku. Klavír slyšel poprvé u své babičky a možná už tam se rozhodl i svůj život hudbě zasvětit. Měl to o to těžší, že se narodil jako nevidomý. „Sám jsem jako dítě nechápal, co mi to rodiče vysvětlují, když říkají, že jsem slepý. V představách jsem si totiž vytvořil vlastní originální svět.“ Aby toho nebylo málo, v dospělosti si ještě při lyžování způsobil úraz, který ho nadlouho vyřadil z provozu. Nedal se. Dnes těší nabité koncertní sály. Právě teď, v době vládních nařízení, 19. října za svými fanoušky přichází alespoň prostřednictvím dalšího CD. Po mnohaměsíční práci se zrodil Doktor duší.

Lajkujeme, civíme na displeje mobilů, tvoříme selfíčka a sdělujeme přátelům, co jsme zrovna pojedli. Nejinak to má Honza Jareš, naštěstí jen ve skladbě Lajkuju. Fotografie vznikla během natáčení jejího videoklipu. Lajkujeme, civíme na displeje mobilů, tvoříme selfíčka a sdělujeme přátelům, co jsme zrovna pojedli. Nejinak to má Honza Jareš, naštěstí jen ve skladbě Lajkuju. Fotografie vznikla během natáčení jejího videoklipu. | Blesk – Robert Klejch

Na dvanácti originálních skladbách alba spolupracoval Jareš se svým kamarádem a jedním z našich nejúspěšnějších skladatelů Tomášem Kymplem (45), mimo jiné dvojnásobným vítězem soutěže The UK Songwriting Contest a autorem hitů pro pestrou paletu tuzemských či zámořských hvězd, filmů a dalších projektů. „Hledal jsem pro Honzu náměty, které by měly silnou vazbu k jeho specifickému příběhu. Spojuje nás letité přátelství, tak jsem se rozhodl ušít mu písničky takříkajíc na tělo,“ prozradil Kympl Blesku k tomu, jak vznikly osobní písňové výpovědi Doktor duší, Vnitřní zrak, Čtení, Na cestách, nebo vtipné a zábavné hudební bajky o zvířatech a jejich lidských vlastnostech Tango makaka a Nehádej se člověče.

Pusťte si videoklip skladby Doktor duší:

Video  Nevidomý zpěvák Honza Jareš (38) je »Doktor duší« i na novém cédéčku. • Videoklip ústřední skladby. • VIDEO  - Archiv Blesku, INT
Video se připravuje ...

„Nechybí klasické balady Dvě stě let, Dobrou noc Aničko a také rytmičtější písničky Lajkuju, jíž vaši čtenáři už znají, Rakeťák, Peklo a Sun John. Věřím, že si Honzův nezaměnitelný pěvecký a muzikantský projev najde cestu do srdcí posluchačů,“ dodal Kympl. On sám ve skvěle zvládnutých aranžmá někdy dojemných, jindy hravých až rozpustilých skladeb, odkazuje na své oblíbené autory. V refrénu ukolébavky Dobrou noc Aničko na legendární duo Simon & Garfunkel. V refrénu písně Vnitřní zrak zase na neméně nedostižného Paula McCartneyho a jeho kapelu Wings.

Album přitom zní moderně a současným posluchačům zůstává i přes křehké doteky zlaté éry 60. a 70. let blízké. Texty samotné pak nejsou jen vatou pro důležitou hudební složku, ale každý z nich vypráví svůj jedinečný mikropříběh. Doktor duší se tak stává osobitým kandidátem nadcházejících cen Anděl pro příští rok.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi